Ennyit a lakáspiaci boomról? - Egyre kevesebb lakást adnak el Budapesten
Ingatlan

Ennyit a lakáspiaci boomról? - Egyre kevesebb lakást adnak el Budapesten

Portfolio
Az év első felére vonatkozó legfrissebb KSH adatokat megnézve egy igazán meglepő jelenség fedezhető fel a budapesti és az országos lakáspiaci adásvételek számában. Már három éve folyamatosan csökken a budapesti tranzakciószám, miközben az országos folyamatosan növekszik, évente legalább 7 ezer eladott használt és új ingatlannal. Behúzták a féket a befektetők és vásárlók, vagy inkább a szűkös kínálat miatt egyre kevesebb a budapesti adásvétel? Megnéztük, hogy milyen tényezők okozhatják ezt az ellentétes folyamatot.
A KSH legfrissebb lakáspiaci adataiból nemcsak az derült ki, hogy a használt lakások ára az előző negyedévinél 5,0%-kal, a 2018. I. negyedévinél 16%-kal volt magasabb, hanem az is, hogy miként változott az országos és a fővárosi tranzakciószám az elmúlt években. Utóbbi azért is igazán meglepő, mert igaz ugyan, hogy országosan évről évre nőtt az adásvételek száma a használt és új lakásoknál is, ez az emelkedés nem igaz ugyanakkor a budapesti piacra.Országosan 2012-től folyamatosan nőtt a gazdát cserélt lakások száma, 2018-ban ez az érték összesen 163 ezerre duzzadt, ebből 9 ezer volt az új lakásokra vonatkozó adásvétel.Portfolio Ingatlan Adatbázis


Budai Walzer I. ütem

Budai Walzer I. ütem

1117 Budapest, Budafoki út 215.
260 db lakás
28 - 91 m2 alapterület
Átadás:
2021 Q3
27 - 82.3 M Ft
Ajánlatot kérek


Ha valaki úgy érezné, hogy ez nem elég magas szám a jelenlegi lakásépítési boom kellős közepén, az teljesen jogosan érzi ezt, ezekben a statisztikákban ugyanis csak azok az új lakások szerepelnek, amelyek már megkapták a használatba vételi engedélyt, vagyis lényegében beköltözhetők a tulajdonosok számára. Így tehát, az a 2018-as vásárlás, ahol tervasztalról választotta ki a vevő a leendő lakását, majd csak évekkel később fog bekerülni a statisztikákba. Ahogy erről korábban beszámoltunk, ez a későbbi bekerülés az árakra is vonatkozik, ami miatt a mostani kínálati árak és statisztikákban szereplők igencsak eltérnek egymástól. Amint átadják a jelenleg épülő projektekben a lakásokat, és ezek a számok is bekerülnek az adatok közé, az átlagárak akár meg is duplázódhatnak.

Ennyit a lakáspiaci boomról? - Egyre kevesebb lakást adnak el Budapesten

Egészen más a helyzet Budapesten

Általános helyzet jelenleg, hogy országosan egyre több tranzakció valósult meg, egészen máshogy áll ebben azonban a főváros.

2015 óta ugyanis - a lakáspiaci fellendülés ellenére - az összes eladott új és használt lakás száma folyamatosan csökkent, több mint 40 ezer volt a tetőponton, ami 2018-ra 36 ezerre mérséklődött.

Az új lakások növekvő adásvétele egyelőre - éppen az említett késői bekerülés miatt - nem volt olyan nagyságrendű, hogy kompenzálni tudja a használt lakásoknál bekövetkező csökkenést. Így az összesített adatokban 2015 óta folyamatos csökkenés látható (igaz 2017-ben és 2018-ban aligha volt ebben érdemi különbség), az akkori 40 ezres tetőpont után a 2018-ban Budapesten eladott 36,2 ezer lakás azért is érdekes, mert eközben az országos tranzakciók évi minimum 7 ezerrel nőttek.

Ennyit a lakáspiaci boomról? - Egyre kevesebb lakást adnak el Budapesten

Mitől csökkenhettek a budapesti eladások?

Több tényező is állhat annak hátterében, hogy Budapesten csökkent a használt lakásokra vonatkozó tranzakciószám, miközben az országos folyamatosan növekedett. A kínálati oldalon a kevés minőségi fővárosi lakás és az egyre élénkebb vidéki lakáspiac adhat erre magyarázatot, míg a keresleti oldalról a budapesti befektetői kereslet alábbhagyása és a vidéki ingatlanok iránt megnőtt érdeklődés is okozhatja ezt az ellentétes folyamatot. Megkérdeztünk néhány lakáspiaci szakértőt, hogy ők hogyan látják ezt a helyzetet.Portfolio Ingatlan Adatbázis


BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Kopaszi-gát 5
817 db lakás
29 - 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól
0 - 0 M Ft
Ajánlatot kérek


Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője elmondta, hogy az elmúlt évek egyik valóban érdekes trendje a fővárosi forgalomcsökkenés, és bár 2017 és 2018 között alig pár tucatnyival lett csak kevesebb a tranzakciószám, a jelenség mindenképpen vizsgálatra érdemes. Mivel a vidéki forgalom mindeközben nőtt, adja magát az a magyarázat, hogy ebben a kettős folyamatban az olcsóbb területek népszerűségének növekedése a mozgatórugó. Ebben pedig mind a saját célra vásárlók költözései, mind pedig a növekvő árak miatt csökkenő hozam okozta befektetői érdeklődés mérséklődése egyaránt szerepet játszanak. Mindemellett az elmúlt évek családtámogatási intézkedései is összességében a megfizethető áron nagy alapterületet kínáló lakások és házak piacát élénkíthették, melyekből ugyancsak vidéken lehet könnyebben válogatni.


Valkó Dávid

vezető elemző

OTP Jelzálogbank / OTP Ingatlanpont

Valkó Dávid, terület- és településfejlesztő geográfus, földrajz tanár, illetve újságíró alapdiplomája, majd ingatlanszakértő másoddiplomája megszerzését követően, 2000 óta ingatlanpiaci elemzőként tevékenykedik.... Tovább »

Az Eltinga elemzői valamelyest másként látják a lehetséges magyarázatot, véleményük szerint nem annyira a befektetői kereslet csökkenése, mint inkább a szűkös kínálat miatt egyre kevesebb a budapesti tranzakciószám. Az új lakásokra vonatkozó adatokból adódik egy torzítás, a KSH-ba kizárólag a használatbavételi engedélyt követően kerülnek be a lakások:

"A statisztikákba való későbbi bekerülésből adódó eltolódás az új lakásoknál jelentős torzítást okoz, 2016-2018 között csak a fővárosban, a Budapesti Lakáspiaci Riport alapján, 6500-8000 új lakást adtak el évente, ami az évi 36-40 ezres tranzakciószámhoz képest elég jelentős. Ha ezt hozzáadnánk a használt lakások adásvételeihez, akkor azért már más lenne a kép. A használt lakások esetében a tranzakciószám csökkenést okozhatja részben az is, hogy az új lakások felé fordult a vásárlók egy része. 2015-ben már nagyon beindult a lakáspiac, de szinte alig voltak megvásárolható új lakások. 2016-ban azonban már indultak fejlesztések, ahol a tervezőasztalról már vásárolhattak lakást, így nem kellett beérniük a használt lakásokkal, ezért csökkenhetett a használt lakás adásvételek száma."Portfolio Ingatlan Adatbázis


Egressy Liget

Egressy Liget

1143 Budapest, Ilka utca 3/A
38 db lakás
47 - 100 m2 alapterület
Átadás:
2019. dec
37.05 - 85.65 M Ft
Ajánlatot kérek


Hozzátették azt is, hogy a kevés minőségi eladó ingatlan is okozhatja a budapesti adásvételek csökkenését. A gyors értékesítési számok ugyanis azt mutatják, hogy még erős a kereslet Budapesten, és az árak is jelentősen emelkednek. Nem véletlen, hogy Budapesten nőtt leginkább a lakások ára, az MNB árindexek szerint 2014-2018 között az éves változás (átlagos) 8%; 23,9%; 26%; 15,8%; 21,3%, míg a városokban csak 0,3%, 10,3%, 12,1%; 13,5%; 16,9%-os, a községekben pedig rendre még kisebb. Még a növekedési ütemben sem látszik jelentős visszaesés 2015-höz képest, ez az áremelkedés biztosan nem azt mutatja, hogy csökkent volna az érdeklődés a főváros iránt, így a kínálati ok erősebben van jelen.

Vélhetően az eddig felsorolt magyarázatok mindegyikének van kisebb-nagyobb szerepe a budapesti használt lakások eladásánál tapasztalt visszaesésben. A vidéki lakáspiac és az új lakások iránti erősebb érdeklődés - ha csak később is lesz látható eredménye - az összesített országos tranzakciószámot magasan tudja tartani. Mindeközben Budapesten biztosan vannak olyan befektetők, akiknek a jelenlegi kínálati árak mellett már nem jön ki a matek, vagy más alternatívát találtak a pénzük befektetésére (pl. MÁP+), illetve Budapesten a jelenleg piacon maradt vételre érdemes és reális áron hirdetett ingatlanok kínálata is biztosan szűkösebb, mint a korábbi években.Portfolio Ingatlan Adatbázis


CSENGERY PALACE

CSENGERY PALACE

1077 Budapest, Csengery utca
84 db lakás
39 - 122 m2 alapterület
Átadás:
2020 Év vége
47.05 - 190.05 M Ft
Ajánlatot kérek
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1398060875