Budapesten vagy a községekben adnak el több lakást évente?
Ingatlan

Budapesten vagy a községekben adnak el több lakást évente?

Portfolio
A fenti kérdésre látszólag mindenki rávágná, hogy Budapesten, hiszen a fővárosban a lakásállományhoz viszonyítva eleve magasabb az adásvételek száma. Azzal azonban kevesen számolnak, hogy míg Budapesten nagyjából 1,7 millió ember él, addig a községekben a legutolsó népszámláláskor még 3 millió lakost mértek.
Az MNB 2002-től kezdve megnézte, hogy mennyi lakóingatlan cserélt gazdát az egyes települési kategóriákban. A három típust a főváros, a többi város és a községek adták. Az nem meglepő, hogy a városokban (Budapest nélkül) történt a legtöbb adásvétel, ugyanis az ország lakosságának több mint fele ilyen jogállású településen él. Ezzel szemben Budapest kevesebb mint 20 százalékot, a községek pedig közel 30 százalékot tesznek ki az ország népességéből.

Budapesten vagy a községekben adnak el több lakást évente?
Az elmúlt 17 év során a fővárosban a legtöbb évben minimálisan, de több lakás cserélt gazdát, mint a községekben. Voltak azonban kivételek: 2002 második felében éves szintre vetítve például Budapesten 41 ezer lakást adtak el, míg a községekben 42 300 tranzakció történt. Az ezt követő felíveléskor azonban Budapest jelentősen elhúzott, volt olyan év, hogy másfélszer annyi adásvétel történt ott, mint a községekben. Bár 2005-ben volt egy kis megtorpanás, amikor ismét több lakást adtak el a községekben, de attól kezdve 2010-ig ismét a főváros vezetett.Portfolio Ingatlan Adatbázis


Budai Walzer I. ütem

Budai Walzer I. ütem

1117 Budapest, Budafoki út 215.
260 db lakás
28 - 91 m2 alapterület
Átadás:
2021 Q3
27 - 82.3 M Ft
Ajánlatot kérek

A válság alatt azonban mindenhol csökkent a tranzakciók száma, Budapesten 30 ezer alá esett, és attól kezdve a két településtípus tranzakcióinak száma lényegében együtt haladt egészen 2014-ig, amikor Budapesten ismét elindult a szárnyalás. Az érdekes viszont az, hogy hiába emelkedtek az árak és nőttek országos szinten a tranzakciók, a fővárosban 2016 óta az adásvételek számának a csökkenését látjuk, ami mostanra azt eredményezte, hogy ismét több lakást adnak el a községekben együttvéve, mint a fővárosban. A jelenséget, hogy Budapesten már csökkenő tranzakciószámokat látunk, Banai Ádám, az MNB Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóság igazgatója három tényezővel magyarázza.


Banai Ádám

igazgató, Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóság

Magyar Nemzeti Bank

Banai Ádám a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügyi befektetéselemző és kockázatkezelő szakán szerzett MSc diplomát, doktori fokozatát ugyancsak a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástani Doktori Iskolán szerezte. 2008-ban... Tovább »

Az első, amit a következő ábrán is mutatunk, hogy 2016-tól, amikor nagy volumenben elindultak az áfakedvezmény miatt az új fejlesztések, és rövidesen elkezdték előértékesíteni a fejlesztők az épülő új lakásokat, akkor sokan használt vagy már használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás helyett már előszerződéssel vásároltak inkább épülő új lakást. A tranzakciós statisztikák az illeték kiszabásán alapulnak, amely minden esetben a használatbavételi engedély kiadását követően történik meg, így az előszerződéssel vásárlók megnövekedett száma egyelőre nem jelenik meg a tranzakciókban. 2016 előtt sajnos az MNB rendelkezik a már fejlesztés alatt előértékesített új lakások számával, de valószínűsíthetően a kiadott új lakásépítési engedélyek és új átadások 2013-14-15-ös mélypontját tekintve jelentősen alacsonyabb szinten voltak az azt követő évekhez képest. Így összességében érdemes kiegészíteni a tranzakciós statisztikákat 2016-tól az előértékesítésekkel is. Mindezek alapján már inkább az látszik, hogy Budapesten 2015 után nem csökkent, vagy kismértékben emelkedett is az eladott lakások száma - mondta el a szakértő.

Budapesten vagy a községekben adnak el több lakást évente?
A lakáspiaci szereplőkkel készített interjúink egyik tanulsága volt, hogy a jelenlegi lakáspiaci ciklus kezdetén a tehetősebb, nagyobb megtakarítással rendelkező vásárlók jelentek meg először a piacon, jellemzően hitelfelvételt nem igénybe véve, akik elsősorban a fővárosban kezdtek el lakást vásárolni. Mindezt jól mutatja, hogy Budapesten 2014-15-ben jelentősen megemelkedett az adásvételek száma, míg az ország többi részén nem volt tapasztalható ekkora hirtelen emelkedés. Később a kevésbé tehetős vásárlók, akik már egy megemelkedett árszinttel találták szembe magukat, már a vidéki településeket is célba vették.Portfolio Ingatlan Adatbázis


BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Kopaszi-gát 5
817 db lakás
29 - 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól
0 - 0 M Ft
Ajánlatot kérek

Harmadrészt a Budapesten hirtelen és nagymértékben megemelkedett árszint már sok vásárlót elriaszthat vagy kiárazhat, akik ehelyett vidéken vásárolnak inkább. A fővárosban a magas árszint és a zsugorodó elérhető hozamok miatt a befektetési kereslet is kitolódhat valamelyest vidékre.
Masterplast_ Tibor Dávid 9944_pp fotó_Leskó Tamás
Stock exchange
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
E.ON
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
közösségi iroda