Előfizetői tartalom

Magyar huszonévesek százezrei laknak még a szüleikkel - Sokkal többen, mint gondolnánk

Portfolio
A 20 és 29 év közötti magyar férfiak 78,9 százaléka, a nőknek pedig 65 százaléka lakik a szüleivel, az Eurostat 2018-as adatai alapján. Ez egyben azt is jelenti, hogy közel 870 ezer olyan fiatal él Magyarországon ebben a korosztályban, akik még nem költöztek el otthonról. Az arányuk jó jelzőszám lehet a lakáspiaci helyzet leírására is, a válság utáni felívelés elején például sokkal több huszonéves költözött el otthonról, mint korábbi években. Úgy tűnik azonban, hogy a mostanra megemelkedett lakásárak és bérleti díjak mellett már újra visszafordult ez a tendencia, és egyre több fiatal kénytelen kitolni az önálló élet elkezdését.

A 20 és 29 éves fiatalok az Eurostat által vizsgált 28 EU-s ország teljes népességének közel 12 százalékát teszik ki, de Magyarországon is hasonló, csupán egy fél százalékponttal magasabb ez az arány. Ennek a körülbelül 1,2 millió magyar fiatalnak a jelentős része még a szülőkkel, a családi házban lakik, nemenként azonban elég nagy eltérést láthatunk. IN Budapest1077...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés