Magyar huszonévesek százezrei laknak még a szüleikkel - Sokkal többen, mint gondolnánk
Ingatlan

Magyar huszonévesek százezrei laknak még a szüleikkel - Sokkal többen, mint gondolnánk

Portfolio
A 20 és 29 év közötti magyar férfiak 78,9 százaléka, a nőknek pedig 65 százaléka lakik a szüleivel, az Eurostat 2018-as adatai alapján. Ez egyben azt is jelenti, hogy közel 870 ezer olyan fiatal él Magyarországon ebben a korosztályban, akik még nem költöztek el otthonról. Az arányuk jó jelzőszám lehet a lakáspiaci helyzet leírására is, a válság utáni felívelés elején például sokkal több huszonéves költözött el otthonról, mint korábbi években. Úgy tűnik azonban, hogy a mostanra megemelkedett lakásárak és bérleti díjak mellett már újra visszafordult ez a tendencia, és egyre több fiatal kénytelen kitolni az önálló élet elkezdését.
A 20 és 29 éves fiatalok az Eurostat által vizsgált 28 EU-s ország teljes népességének közel 12 százalékát teszik ki, de Magyarországon is hasonló, csupán egy fél százalékponttal magasabb ez az arány. Ennek a körülbelül 1,2 millió magyar fiatalnak a jelentős része még a szülőkkel, a családi házban lakik, nemenként azonban elég nagy eltérést láthatunk.Portfolio Ingatlan Adatbázis


IN Budapest

IN Budapest

1077 Budapest, Rottenbiller utca 17-19
142 db lakás
22.6 - 32.25 m2 alapterület
Átadás:
2020 Év vége
25.9 - 34.9 M Ft
Ajánlatot kérek

A nők hamarabb elköltöznek

Néhány országban már 2018-ra vonatkozó adatok is elérhetőek arról, hogy a fiatal népesség hány százaléka lakik még otthon a szüleivel. Ezek között van Magyarország is, ahol a 20 és 29 év közötti férfiak 78,9 százaléka még otthon lakott 2018-ban,
ez 490 ezer embert jelent. Az adatokkal rendelkező országok között körülbelül középmezőnyben állunk, főleg a déli és dél-nyugati területeken jellemző, hogy a fiatal férfiak még a szüleikkel lakjanak, a szomszédos Horvátországban például 89,9 százalék ez az arány.

Magyar huszonévesek százezrei laknak még a szüleikkel - Sokkal többen, mint gondolnánk
20 és 29 év közötti otthon élő férfiak népességhez viszonyított aránya (2018), forrás: Eurostat
Az északi jóléti államokban, például a svédeknél, norvégoknál és finneknél jellemző erős szociális hálónak köszönhetően ezekben az országokban tavaly a 20-29 év közötti férfiak csupán a 22-26 százaléka lakott otthon, de a nők esetében például Finnországban ez az arány elképesztően alacsony, csupán 11 százalék volt. Az persze minden országra elmondható, hogy a nők sokkal hamarabb különköltöznek a szülőktől, ez így van itthon is, a 20-29 év közötti nők 65 százaléka lakott még a szülői házban 2018-ban, ami 380 ezer fiatalt jelent a tavalyi népességstatisztikák alapján.

Magyar huszonévesek százezrei laknak még a szüleikkel - Sokkal többen, mint gondolnánk
20 és 29 év közötti otthon élő nők népességhez viszonyított aránya (2018), forrás: Eurostat

Hogyan változott itthon a fiatalok lakhatási helyzete?

Egész Magyarországon összesen tehát közel 870 ezer volt azoknak a 20-29 év közötti fiataloknak a száma tavaly, akik még az otthoni lakcímükre voltak bejelentve.

Az adatgyűjtési módszerekből természetesen adódhatnak torzítások a pontos számokat illetően (tízezrével lehetnek olyanok, akik papíron otthon laknak, valójában azonban már elköltöztek), az viszont biztos, hogy a korábbi éveket elnézve, mindkét nem esetében az otthon lakó fiatalok aránya jól jelezte a lakáspiaci helyzet változásait. 2013-2014-től ugyanis, a válság utáni felívelés elindulásával egyre kisebb arányban maradtak a szülőkkel a 20-as éveikben járó nők és férfiak. A tavalyi évre azonban, többek között a bérleti díjak és a lakásárak jelentős emelkedéséből fakadóan, egyre kevesebben engedhették meg maguknak, hogy elköltözzenek a családjuktól. 2017 és 2018 között így mindkét nemnél nőtt az otthonmaradó huszonévesek aránya, a nőknél 5,7 a férfiaknál pedig 3,5 százalékponttal.

Magyar huszonévesek százezrei laknak még a szüleikkel - Sokkal többen, mint gondolnánk
Amennyiben a lakásárak tovább emelkednek, várhatóan még magasabb lesz ez az arány, és lassan közelíteni fogjuk a déli országokra jellemző értékeket. A családtámogató intézkedések valamelyest az ellenkező irányba terelhetik ezt a folyamatot, a végső mozgás azonban attól függ, hogy valójában mennyi huszonéves fog élni a gyermekvállalás esetén járó olcsó hitelekkel.Portfolio Ingatlan Adatbázis


BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Kopaszi-gát 5
817 db lakás
29 - 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól
0 - 0 M Ft
Ajánlatot kérek
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock új lakás