Szerinted sincs elég korszerű épület? - Ezek a legnagyobb akadályok
Ingatlan

Szerinted sincs elég korszerű épület? - Ezek a legnagyobb akadályok

Portfolio
Még mindig kevés adat áll rendelkezésre arról, hogy vajon egy fenntartható épület fejlesztése pozitív befektetési hozammal jár-e együtt. Nagyon komplex kérdés ugyanis, hogy hosszú távon pontosan milyen hozzáadott értéket jelent az, hogy egy zöld épületről és nem egy hagyományosról van szó. Kétség sem fér hozzá, a döntéshozóknak ez az egyik leglényegesebb szempont, amikor meghatározzák, hogy milyen épületet fognak fejleszteni. Ettől kezdve pedig a bérlők, és mindenki más, aki a környezeti szempontoknak megfelelő életvitelre törekszik érintetté válik abban a kérdésben, hogy az újonnan épülő ingatlanok mennyire illeszkednek bele a fenntartható jövőbe.
A befektetők, fejlesztők, üzemeltetők várakozásain, illetve a bérlők igényein múlik leginkább, hogy a jövőben vajon milyen arányban lesznek fenntartható épületeink, vagyis olyan ingatlanok, ahol a minél kevesebb a kibocsátott károsanyag és az üzemeltetés során is minimális a felhasznált nem megújuló energia. A Ramboll Európában végzett felméréséből kiderül, hogy a megkérdezett fejlesztők, kivitelezők, bérlők és tanácsadó cégek mit gondolnak egy fenntartható épület fejlesztésével járó költségekről, a hosszú távú megtérülésről, vagy az üzemeltetési költségek változásáról.Portfolio Ingatlan Adatbázis


Liberty irodaház

Liberty irodaház

1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 34.
Kiadó terület: 40728m2
Átadás:
2021
Bérleti díj: 14 - 16 EUR
Ajánlatot kérek

A fenntartható épületek legnagyobb akadálya

A megkérdezettek iparági szereplők kétharmada szerint egy ilyen épület egyértelműen növeli az építési költségeket, ami egyben a legnagyobb akadály is, hogy egyre több magát fenntartani képes ingatlan kerüljön a piacra. Sokak szerint, még a kereslet sem elég meghatározó a zöld épületek létrejöttéhez, de hasonlóan abban is sokan kételkednek, hogy profitábilisek lehetnek ezek a beruházások.

Nagyobb az értéknövekedés, mint a költségek megemelkedése?

A megkérdezett szakértők 30 százaléka gondolja úgy, hogy csupán 0-3 százalék között van az az értéknövekedés, ami a fenntarthatóságból fakad. 25 százalékuk 4-10 százalékos értéknövekedésre, míg a válaszadók 9 százaléka több mint 10 százalékos többletértékre számít.

Szerinted sincs elég korszerű épület? - Ezek a legnagyobb akadályok

A bérlőktől van rá igény?

A megkérdezettek 41 százaléka gondolja, hogy 0-3 százalékban növelhető a bérbeadottság, ha a zöld épületről van szó, szemben például egy hagyományos irodaházzal. Sokan voltak, akik nem tudták, hogy milyen változást eredményez a bérlési adatokra nézve egy zöld épület, az ő arányuk 42 százalék volt.

Szerinted sincs elég korszerű épület? - Ezek a legnagyobb akadályok
A bérbeadottság és a többletérték esetében is körülbelül 40 százalék volt azoknak az aránya, akik nem tudták megmondani, hogy mit eredményezhet a fenntarthatóság egy épületnél. Ez jól mutatja, hogy még nincs elég tapasztalat és visszajelzés a szereplők számára, az viszont biztos, hogy egyre többen ismerik fel már most, hogy hosszú távon ezek az épületek fogják meghatározni az ingatlanállomány nagy részét.

Szerinted sincs elég korszerű épület? - Ezek a legnagyobb akadályok
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
aldishutterstock