Szerinted sincs elég korszerű épület? - Ezek a legnagyobb akadályok
Ingatlan

Szerinted sincs elég korszerű épület? - Ezek a legnagyobb akadályok

Portfolio
Még mindig kevés adat áll rendelkezésre arról, hogy vajon egy fenntartható épület fejlesztése pozitív befektetési hozammal jár-e együtt. Nagyon komplex kérdés ugyanis, hogy hosszú távon pontosan milyen hozzáadott értéket jelent az, hogy egy zöld épületről és nem egy hagyományosról van szó. Kétség sem fér hozzá, a döntéshozóknak ez az egyik leglényegesebb szempont, amikor meghatározzák, hogy milyen épületet fognak fejleszteni. Ettől kezdve pedig a bérlők, és mindenki más, aki a környezeti szempontoknak megfelelő életvitelre törekszik érintetté válik abban a kérdésben, hogy az újonnan épülő ingatlanok mennyire illeszkednek bele a fenntartható jövőbe.
A befektetők, fejlesztők, üzemeltetők várakozásain, illetve a bérlők igényein múlik leginkább, hogy a jövőben vajon milyen arányban lesznek fenntartható épületeink, vagyis olyan ingatlanok, ahol a minél kevesebb a kibocsátott károsanyag és az üzemeltetés során is minimális a felhasznált nem megújuló energia. A Ramboll Európában végzett felméréséből kiderül, hogy a megkérdezett fejlesztők, kivitelezők, bérlők és tanácsadó cégek mit gondolnak egy fenntartható épület fejlesztésével járó költségekről, a hosszú távú megtérülésről, vagy az üzemeltetési költségek változásáról.Portfolio Ingatlan Adatbázis


Liberty irodaház

Liberty irodaház

1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 34.
Kiadó terület: 40728m2
Átadás:
2021
Bérleti díj: 14 - 16 EUR
Ajánlatot kérek

A fenntartható épületek legnagyobb akadálya

A megkérdezettek iparági szereplők kétharmada szerint egy ilyen épület egyértelműen növeli az építési költségeket, ami egyben a legnagyobb akadály is, hogy egyre több magát fenntartani képes ingatlan kerüljön a piacra. Sokak szerint, még a kereslet sem elég meghatározó a zöld épületek létrejöttéhez, de hasonlóan abban is sokan kételkednek, hogy profitábilisek lehetnek ezek a beruházások.

Nagyobb az értéknövekedés, mint a költségek megemelkedése?

A megkérdezett szakértők 30 százaléka gondolja úgy, hogy csupán 0-3 százalék között van az az értéknövekedés, ami a fenntarthatóságból fakad. 25 százalékuk 4-10 százalékos értéknövekedésre, míg a válaszadók 9 százaléka több mint 10 százalékos többletértékre számít.

Szerinted sincs elég korszerű épület? - Ezek a legnagyobb akadályok

A bérlőktől van rá igény?

A megkérdezettek 41 százaléka gondolja, hogy 0-3 százalékban növelhető a bérbeadottság, ha a zöld épületről van szó, szemben például egy hagyományos irodaházzal. Sokan voltak, akik nem tudták, hogy milyen változást eredményez a bérlési adatokra nézve egy zöld épület, az ő arányuk 42 százalék volt.

Szerinted sincs elég korszerű épület? - Ezek a legnagyobb akadályok
A bérbeadottság és a többletérték esetében is körülbelül 40 százalék volt azoknak az aránya, akik nem tudták megmondani, hogy mit eredményezhet a fenntarthatóság egy épületnél. Ez jól mutatja, hogy még nincs elég tapasztalat és visszajelzés a szereplők számára, az viszont biztos, hogy egyre többen ismerik fel már most, hogy hosszú távon ezek az épületek fogják meghatározni az ingatlanállomány nagy részét.

Szerinted sincs elég korszerű épület? - Ezek a legnagyobb akadályok
E.ON
KPMG
Musk
Frankfurt Stock Exchange
Stock exchange
fed
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
közösségi iroda