Hatalmas bukta lehet Debrecenben csak a BMW-re építeni az ingatlan bizniszt
Ingatlan

Hatalmas bukta lehet Debrecenben csak a BMW-re építeni az ingatlan bizniszt

Síri csend honol a debreceni BMW-beruházás körül. A német autóipar kilátásairól sorra jönnek a rossz hírek, gyakorlatilag bizonytalanná vált a legtöbb hazai és külföldi fejlesztés és bővítés. Mindez vaskosan érinti Debrecen gazdaságát, benne az ingatlanpiacot is, a városban méretes lufit fújnak, az elszállt árak már az ipari telkek piacán is jellemzőek.

Nem az ipari ingatlanok közvetítéséből fognak meggazdagodni a debreceni ingatlanközvetítők. Csak elvétve van ipari telek tranzakció, aminek legfőbb oka az, hogy a valósággal köszönő viszonyban sincsenek a kínálati árak és szinte megszűnt a kereslet. Másfél éve, amikor kiderült, hogy BMW-gyár lesz a város határában, sokan arra számítottak, hogy - kecskeméti példára - meglódul az ipari telekpiac, nagyarányú felvásárlások kezdődnek.

Kecskeméti történet A Mercedes-sztori egyebek között az ipari ingatlanok sikersztorija volt a csillagos márka megjelenése utáni pár évben Kecskeméten. Persze főleg maga a cég profitált abból, hogy a korábban megszerzett hatalmas területből eladogatott vagy bérbe adott területeket az odatelepülni akaró beszállítók egy részének. A gyár bővítésének hírére a város más részein is felbukkantak a telekvadász beruházók. Később a lakáspiac is felvette a tempót, a német mérnököknek külön kis lakótelep épült, azóta újabb, inkább közepes méretű lakásberuházások indultak.A német autóipar jelentős fékeződése késleltetheti a további lakásprojekteket, nyilván ezért sem hallani túlméretezett akciókról.

Helyi irodáktól szerzett információ szerint - nyilvánvalóan elsősorban a német autógyártó odatelepülésének hírére - másfél év alatt 40-50 százalékkal ugrottak meg az árak. Jelenleg 10-20 ezer forint között vannak a kínálati négyzetméterárak, de ha van is értékesítés, az eladónak 3-5 ezer forintig is le kell mennie. Főleg a várostól nyugatra és délre (a BMW-telek északnyugatra található) eső körzetek jöhetnek szóba, ezekben több telket és évtizedes vagy ennél is régebbi ipari ingatlant kínálnak, nagyon kevés sikerrel.

Hatalmas bukta lehet Debrecenben csak a BMW-re építeni az ingatlan bizniszt

Egyik forrásunk depressziós elmúlt hónapokról beszélt, egy másik szerint lassan már bőven áron alul kell kínálni a telkeket, annyira nincs érdeklődés. "Mindenkit nyomaszt, hogy semmi véglegeset nem tudunk az autógyárról" - ecsetelte a hangulatot az egyik közvetítő. Nyilvánvaló, hogy sem a magyar, sem a külföldi befektetők nem vállalnak kockázatot, annyi a bizonytalanság a gyár körül. Így aki mostanában éppen a magasra szökött árakon bevásárolna, sirathatja majd a pénzét, ha lefújják a gyárépítést, erre növekvő esély van. Papp László polgármesternél augusztus végén levélben érdeklődtünk arról, hogy hol tartanak az előkészületek és mikor lesz az első kapavágás, de egyelőre nem kaptunk választ. Tavasszal arról adtunk hírt, hogy befejeződött a kötelező régészeti feltárás, de a kezdésről akkor sem tudtak nyilatkozni. Most is csak annyit tudni, hogy a gazdasági övezet infrastruktúrájának kialakítását elnyert Market Építő Zrt-nek őszig, vagyis ezekben a napokban-hetekben kell elkészülnie a munka első szakaszával, 2020 áprilisáig pedig a befejező másodikkal. A vállalási ár 22,29 milliárd forint.

Gigahitelt vett fel az önkormányzat A mintegy 400 hektáros terület idén került önkormányzati tulajdonba, miután a testület kifizette a tulajdonosokat vagy cserével rendezte az ügyet azokkal, akik nem fogadták el az ajánlatot. A sajtóhivatal májusi közlése szerint a leendő gazdasági övezet infrastruktúrájának kialakítása zajlik, ez szükségessé teszi további területek megszerzését is, állítólag folyamatban vannak a tárgyalások az érintett tulajdonosokkal. Az önkormányzatnak ugyan jól jött, hogy a kormány - még csak papíron - 130 milliárd forinttal megtámogatta a közúti és vasúti fejlesztéseket, valamint a közmű beruházásokat, de ez nem volt elég, méretes, 44 milliárd forintos hitelt is fel kellett venni. A gyárnak helyet adó, teljesen előkészített területért fizet majd a cég, de csak akkor, ha véglegesítik a beruházás paramétereit. Márpedig pont ezek a legbizonytalanabbak.

Az eltelt másfél évben, vagyis a gyárról szóló első hivatalos bejelentés óta csak néhány kisebb és közepes vállalkozás érdeklődött felújítandó ipartelep vagy más ipari ingatlan iránt, főleg csarnoképítés céljából - mondta kissé csalódottan Balogh Csaba, az egyik kisebb, nem országos hálózathoz tartozó, de a piaci mozgásokat jól ismerő iroda, az Eurotriumvirátus szakértője. Ő is arra számít, hogy jönnek még jobb napok, de lehet, hogy sokkal többet kell erre várni, mint sokan gondolták.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
park22 üzleti park

park22 üzleti park

1223 Budapest, Növény utca 7.
 
Kiadó terület: 18390m2
Átadás:2020 Q4
Bérleti díj: 5 - 5.5 EUR

Tomkó Tamás, a Duna House egyik ottani irodájának értékesítője arról számolt be, hogy az a pár érdeklődő, aki megfordul a piacon, legfeljebb 160-200 millió forintot hajlandó adni egy raktártelepért vagy csarnokért, de sikeres tranzakcióról nem nagyon hallott. A külföldi céges befektetők inkább lakóparkok vagy kisebb társasházak építésére alkalmas telket keresnek, de ebből sincs sok. A lakóingatlanok iránt ugyanakkor élénk a kereslet, de több forrásunk is azt mondta: a túlárazott panelek kora lejárt Debrecenben, már 5-15 százalékkal kell csökkenteni a kínálati árakat, hogy egyáltalán jöjjön valamilyen érdeklődő. A mostanában 25-26 millió forintért piacra dobott 60 négyzetméteres paneleknél gyorsan 2-3 millió forinttal kell lejjebb menni, a reális ár azonban a közvetítők szerint még további 2-4 millióval alacsonyabban van. Egy ilyen méretű panelért 2008 nyarán még csak 18 millió forintot kértek - emlékeztetett az egyik közvetítő, aki szerint rohamosan növekszik az értékesítési idő és ezzel párhuzamosan az alku mértéke is, mindkettő fontos jelző a piacon.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
Waterfront City

Waterfront City

1033 Budapest, Folyamőr utca 3.
 
269 db lakás30 - 126 m2 alapterület
Átadás:2021 Q4
25.2 - 209.9 M Ft

A BMW-gyár híre közvetve lakóingatlan beruházásokat is indukált. Jelenleg 1100 új építésű lakás van a debreceni piacon. A legmagasabb négyzetméterárat, egymillió forintot vagy annál is többet az egyetemhez közeli Egyetem Towernél kérnek. Az értékesítettség mértékéről egyelőre nincs hivatalos információnk.

Hatalmas bukta lehet Debrecenben csak a BMW-re építeni az ingatlan bizniszt

Debrecen belvárosi részein már csillagászati kínálati építési telekárak alakultak ki. A főútvonalon vagy ahhoz közel nem ritka a 65-70 ezer forintos négyzetméterár, de találkoztunk 130 ezer forintossal is. A belváros peremén is 35-40 ezer forintot kérnek, de ezekért sincs sorban állás. A népszerű Józsa városrészben úgy hirdetnek egy 11 ezer négyzetméteres építési területet, hogy "Csak 3 kilométerre a BMW-től". Ezt a "közelséget" 400 millió forintért lehet megváltani, vagyis a négyzetméterár itt kb. 37000 forint, a telek jó ideje vár vevőre. Egyes tulajdonosok - és közvetítők - még mindig reménykednek, hogy végül mégiscsak megvalósul a BMW-gyár. Erre lehet következtetni abból a hírdetésből, ami szerint "a telken nemzetközi forgalom fog áthaladni", ezért "befektetőknek ideális". Cikkünk megjelenése után az önkormányzat azt közölte, hogy "Semmilyen bizonytalanság nincs, a 2018 októberében aláírt előszerződésnek megfelelően halad ez a beruházás.Az állam rendelkezésünkre is bocsátotta a forrásokat a BMW-nek is majd helyet adó Észak-Nyugati Gazdasági Övezet infrastrukturális beruházásaihoz mintegy 27,87 milliárd forint összegben, melyből 2 milliárd forint már tavaly megérkezett. Ezen források felhasználása jelenleg is zajlik. Szeptember végén e beruházás kapcsán jelentős mérföldkőhöz érkezünk, amelyről a sajtót megfelelő időpontban tájékoztatni fogjuk."

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
lakások kisutca