Röpködnek a tízmilliárdok - Nézd meg, mennyi pénz érkezett eddig a hazai ingatlanpiacra
Ingatlan

Röpködnek a tízmilliárdok - Nézd meg, mennyi pénz érkezett eddig a hazai ingatlanpiacra

Portfolio
Továbbra is az irodapiac dominálja a hazai befektetési szektort - derül ki a CBRE legfrissebb elemzéséből. Az év második negyedévében 330 millió euró befektetési tőke jelent meg a hazai piacon, amivel az első félév volumene elérte a 462 millió eurót.
Az év első felében 290 millió euró értékű befektetési tőke volt mérhető a hazai irodapiacon, ami 63 százalékos részesedést tett ki. A hotel és az ipari szektor is erősödött, előbb 19 százalékos részesedés mellett 88 millió eurót, utóbbi 14 százalékos részesedés mellett 63 millió eurót tett ki. A kiskereskedelem részaránya viszont csökkent, oda, fél év alatt mindössze 21 millió euró érkezett.

Röpködnek a tízmilliárdok - Nézd meg, mennyi pénz érkezett eddig a hazai ingatlanpiacra

Stabil vagy csökkenő hozamok

Az ipari ingatlanok hozama 25 bázispontos csökkenés után átlagosan 7 százalékon áll, míg a prémium irodák, bevásárlóközpontok és "high street"-ek esetében egyaránt 5,5 százalék mérhető.

A gyenge első negyedév (132 millió euró) után beindultak a befektetések és a második negyedévben már 330 millió euró érkezett a hazai befektetés piacra,amivel az első 6 hónap volumene 24 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszaknak értékét.

Legnagyobb tranzakciók

A felmérés fél év alatt 18 tranzakciót számol, melyek átlagos értéke 26 millió euró volt. A legnagyobb üzlet az Indotek által megvásárolt Gellért Szálló volt, de a Váci úti folyosón megvalósult GTC White House épületének tranzakciója is a legnagyobbak közé sorolható, akárcsak az Aerozone Busness Park értékesítése.


Röpködnek a tízmilliárdok - Nézd meg, mennyi pénz érkezett eddig a hazai ingatlanpiacra
Részletekért kattints ide!

A magyar befektetők továbbra is a legnagyobb arányban vannak jelen, 62 százalék részesedéssel. A már említett Indotek mellett a WING-et kell még kiemelni, ami tovább bővítette irodaportfólióját.

Bár a 12 hónapos gördülő volumen elérte az 1,76 milliárd eurót, 2019 egészére nézve inkább 1,3-1,5 milliárd euró lehet a reális befektetési volumen. Az árak továbbra is versenyképesek, a szűk keresztmetszetet inkább a jó termékek hiány jelenti.

A 2019 júniusa óta a piacon lévő MÁP+ államkötvény a magánbefektetők számára is elérhető, ami garantált hozamaival az elmúlt hónapokban vonzó befektetésnek bizonyult, amibe azóta 1800 milliárd forintnyi tőke áramlott.
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
hullám, óceán, tengerparti lakások