belváros, parkolás, budapest, city center, V. kerület
Ingatlan

Jó hír az autósoknak: elindult az okosparkolás Budapest belvárosában

Portfolio
Elindult az okosparkolás Budapest belvárosában. Az V. kerületben közel 1500 parkolóhelyen lehet használni az úgynevezett Parker telefonos applikációt, elsősorban a kerület déli részén és néhány északi utcában. A rendszer alapja a parkolóhelyekre telepített szenzorhálózat, amely valós időben jelzi a férőhelyek foglaltságát, megspórolva ezzel a parkolóhelyek keresésével töltött időt.

Az V. kerületi parkolási koncepció lényege, hogy részben a kerületi lakók autóinak mélygarázsba történő elhelyezésével - ezt a lehetőséget már 300 belvárosi autótulajdonos használja - részben pedig az autósok számára kifejlesztett telefonos applikáció segítségével teszi egyszerűbbé a parkolást.

A Parker applikáció segítségével jelentősen visszaesik a parkolóhely-kereséssel töltött idő az V. kerületben, hiszen célirányosan megtalálható a legközelebbi szabad férőhely. A rendszer alapja a parkolóhelyekre telepített szenzorhálózat, amely valós időben jelzi a férőhelyek foglaltságát, megjelenítve azt egy felhasználói felületen. Az alkalmazás végigköveti a parkolási folyamatot: térképen mutatja a szabad parkolóhelyeket (akár konkrét címre történő rákereséssel is), szabadon választott navigációval elvezet a kiválasztott helyre, majd a parkolás befejeztével ezen keresztül történik a készpénzmentes fizetés is - mondta el Szentgyörgyvölgyi Péter, a kerület polgármestere.

A tavaly bemutatott okosparkolási tesztüzem eredményes lezárulta után, az V. kerület déli részén, a Vámház körút és a Kossuth Lajos utca által határolt összefüggő területen 1200, valamint a kerület északi részének néhány utcájában: a Széchenyi, a Tüköry, a Falk Miksa, illetve a Balaton utcában 300 szenzorral indult el szeptember elején az éles üzem bevezetése. Az önkormányzat 2020 végéig a teljes kerületre kiterjeszti az okosparkolási rendszert.

Becslések szerint, ha az eddig telepített 1500 szenzor esetében csupán az autósok 10%-a használja majd az alkalmazást, akkor havi szinten 5 ezer órával kevesebb időt töltenek felesleges autózással, ennek révén közel 10 ezer literrel kevesebb üzemanyagot égetnek el, ezzel csökkentve a lég- és zajszennyezést.

Az alkalmazás célja ugyanakkor nem csak az, hogy az autósok gyorsabban megtalálják a parkolóhelyet, hanem egyben az is, hogy ennek segítségével csökkenjen a belvárosi forgalom. Ha például valaki már előre látja, hogy a belvárosban egyáltalán nincs parkolóhely, akkor nagyobb eséllyel indul útnak tömegközlekedéssel. A jövőben viszont, ha a szomszédos kerületekre is kiterjesztik a rendszert, akár a célállomástól valamivel távolabbi parkolóhelyek közül is lehet majd választani, így ha például az V. kerületben éppen nincs is szabad hely, de a VI.-ban van, akkor dönthet úgy az autós, hogy ott parkolja le az autót, ezzel is csillapítva a belváros forgalmát.

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
vitézy dávid