belváros, parkolás, budapest, city center, V. kerület
Ingatlan

Jó hír az autósoknak: elindult az okosparkolás Budapest belvárosában

Portfolio
Elindult az okosparkolás Budapest belvárosában. Az V. kerületben közel 1500 parkolóhelyen lehet használni az úgynevezett Parker telefonos applikációt, elsősorban a kerület déli részén és néhány északi utcában. A rendszer alapja a parkolóhelyekre telepített szenzorhálózat, amely valós időben jelzi a férőhelyek foglaltságát, megspórolva ezzel a parkolóhelyek keresésével töltött időt.

Az V. kerületi parkolási koncepció lényege, hogy részben a kerületi lakók autóinak mélygarázsba történő elhelyezésével - ezt a lehetőséget már 300 belvárosi autótulajdonos használja - részben pedig az autósok számára kifejlesztett telefonos applikáció segítségével teszi egyszerűbbé a parkolást.

A Parker applikáció segítségével jelentősen visszaesik a parkolóhely-kereséssel töltött idő az V. kerületben, hiszen célirányosan megtalálható a legközelebbi szabad férőhely. A rendszer alapja a parkolóhelyekre telepített szenzorhálózat, amely valós időben jelzi a férőhelyek foglaltságát, megjelenítve azt egy felhasználói felületen. Az alkalmazás végigköveti a parkolási folyamatot: térképen mutatja a szabad parkolóhelyeket (akár konkrét címre történő rákereséssel is), szabadon választott navigációval elvezet a kiválasztott helyre, majd a parkolás befejeztével ezen keresztül történik a készpénzmentes fizetés is - mondta el Szentgyörgyvölgyi Péter, a kerület polgármestere.

A tavaly bemutatott okosparkolási tesztüzem eredményes lezárulta után, az V. kerület déli részén, a Vámház körút és a Kossuth Lajos utca által határolt összefüggő területen 1200, valamint a kerület északi részének néhány utcájában: a Széchenyi, a Tüköry, a Falk Miksa, illetve a Balaton utcában 300 szenzorral indult el szeptember elején az éles üzem bevezetése. Az önkormányzat 2020 végéig a teljes kerületre kiterjeszti az okosparkolási rendszert.

Becslések szerint, ha az eddig telepített 1500 szenzor esetében csupán az autósok 10%-a használja majd az alkalmazást, akkor havi szinten 5 ezer órával kevesebb időt töltenek felesleges autózással, ennek révén közel 10 ezer literrel kevesebb üzemanyagot égetnek el, ezzel csökkentve a lég- és zajszennyezést.

Az alkalmazás célja ugyanakkor nem csak az, hogy az autósok gyorsabban megtalálják a parkolóhelyet, hanem egyben az is, hogy ennek segítségével csökkenjen a belvárosi forgalom. Ha például valaki már előre látja, hogy a belvárosban egyáltalán nincs parkolóhely, akkor nagyobb eséllyel indul útnak tömegközlekedéssel. A jövőben viszont, ha a szomszédos kerületekre is kiterjesztik a rendszert, akár a célállomástól valamivel távolabbi parkolóhelyek közül is lehet majd választani, így ha például az V. kerületben éppen nincs is szabad hely, de a VI.-ban van, akkor dönthet úgy az autós, hogy ott parkolja le az autót, ezzel is csillapítva a belváros forgalmát.

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
hullám, óceán, tengerparti lakások