shutterstock_513336079
Ingatlan

Kerülik a kockázatot a magyarok, ha lakáshitelről van szó

Portfolio
Kockázatkerülés és egy kis kivárás jellemezte a lakáshitelt igénylőket az idei második negyedévben az OTP Bank adatai szerint. Júliusban ismét lendületet adott a piacnak az otthonteremtést támogató újabb kedvezmények bevezetése.

A magyar családok legnagyobb része az OTP Bank segítségével jut hozzá a költségvetés által kínált otthonteremtési kedvezményekhez. A CSOK 2015. július 1-jei bevezetése óta a hitelintézet több mint 42 ezer szerződést kötött, amelyek összértéke több mint 136 milliárd forint. A vállalt gyermekek számától függő, egyösszegű támogatás mellé a CSOK-igénylők mintegy 70 százaléka lakáshitelt is felvett, amelynek átlagos összege közelít a 10 millió forinthoz. 2019 első felében érzékelhető volt, hogy az ügyfelek kivártak, miután már bejelentették a CSOK szabályainak várható módosítását. Az év első hat hónapjában több mint 5 ezer kérelem érkezett a hitelintézethez, ez ezerrel kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában.

Érdekesen alakult a CSOK felhasználása is. A támogatás túlnyomó részét építéshez, harmadát pedig új lakás vásárlásához kérték az ügyfelek, csupán a csekély maradékot vitték a forgalmát tekintve meghatározó használtingatlan-piacra.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint részben e jelenséget is a júliusra ígért könnyítéseket megelőző várakozás magyarázhatja. "A gyermekszámtól függő 600 000 és 2 750 000 forint közötti összeg túl alacsony volt, különösen az elmúlt években drámaian megemelkedett budapesti és nagyvárosi árakhoz viszonyítva. A CSOK-csomag bővítése óta viszont látványosan megélénkült az érdeklődés a használtlakás piacon" - tette hozzá a szakértő.

Valkó Dávid

OTP Jelzálogbank / OTP Ingatlanpont, vezető elemző

Valkó Dávid, terület- és településfejlesztő geográfus, földrajz tanár, illetve újságíró alapdiplomája, majd ingatlanszakértő másoddiplomája megszerzését követően, 2000 óta ingatlanpiaci elemzőként tev...
Tovább
Valkó Dávid, terület- és településfejlesztő geográfus, földrajz tanár, illetve újságíró alapdiplomája, majd ingatlanszakértő másoddiplomája megszerzését követően, 2000 óta ingatlanpiaci elemzőként tev... Tovább

A változások főleg a használt lakások megszerzését és modernizálását teszik könnyebbé. Az újonnan bevezetett falusi CSOK lakóingatlan vásárlása mellett bővítésre és/vagy korszerűsítésre, meglévő lakóingatlan bővítésére, és/vagy korszerűsítésre egyaránt igényelhető. De már a CSOK-hoz kapcsolható kamattámogatott hitel is fordítható használt ingatlan megvételére. A könnyítések élénkítő hatását hamar érzékelték az OTP Banknál. Az első 6 hétben több mint ezren igényeltek falusi CSOK-ot.

OTP Hello Otthon Est

Lakást vásárolna, de nem tudja, milyen kedvezményeket vehet igénybe? Kíváncsi, merre tart az ingatlanpiac, hol érdemes lakást venni? Jöjjön el szeptember 18-án délután 5 órától az Akváriumba, ahol az OTP Bank szakértői minden kérdésére választ adnak. Az OTP Hello Otthon Esten való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az eseményre a www.hellootthon.hu/hellootthonest oldalon tud regisztrálni.

A hitel a legfőbb tényező a lakásvásárlásnál

Az OTP Bank kutatásából kiderül, hogy a megvásárolni kívánt lakás vételárához legnagyobb mértékben az ahhoz felvett lakáshitel járul hozzá, amit a saját megtakarítás és egy korábbi lakás eladása követ. Kisebb a jelentősége a szülők, nagyszülők megtakarításának akárcsak a lakástakaréknak, de azért átlagosan ezek is néhány millió forintot hozzátehetnek a kiszemelt lakás megvásárlásához.

otp_lakshitelek-20190902

Aki csak teheti, minél hosszabb időre fixál

Míg 2018 januárjában még csak 63%-ot tett ki a legalább 5 évre fixált kamatozású hitelek aránya az új lakáskölcsönök között, addig ez 2019 második negyedévének végére már meghaladta a 99%-ot. A rögzített kamattal felvett kölcsönökön belül is jelentős az átrendeződés: a 10 évre vagy a futamidő végéig érvényes fixálás ma már sokkal keresettebb, mint a korábban legnépszerűbb 5 esztendős."A hitelügyintézés gyorsítása mellett az OTP Bank kiemelt célja, hogy minden érintett ügyfél számára bemutassa, miért biztonságosabbak a hosszabb időre rögzített kamatperiódusú konstrukciók. Köszönhetően a bank törekvéseinek és az adósságfék-szabályok szigorodásának az OTP Banknál is meghatározóak lettek a fix törlesztésű konstrukciók" - mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

Kormos Zoltán

OTP Bank, ingatlanhitelezésért felelős vezető

Diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karán szerezte. Korábban termékfejlesztési vezetőként dolgozott az OTP Banknál, 2010 és 2012 között a Gránit Bank ügyvezető igazgatója....

Tovább

Diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karán szerezte. Korábban termékfejlesztési vezetőként dolgozott az OTP Banknál, 2010 és 2012 között a Gránit Bank ügyvezető igazgatója.... Tovább

Idén a második negyedév végére a fix kamatozású lakáshitelek 77 százaléka már "Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel" volt a hitelintézetnél. Ehhez a tendenciához igazodva, a falusi CSOK-hoz kapcsolható 3%-os kölcsönt júliustól eleve e védjegy alatt indította az OTP Bank.

  •  

CSOK mellé igényelhető támogatott lakáshitelek THM: 3,1% Piaci lakáshitelek THM: 3,1 - 10,0%
A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) értékek a 2019. szeptember 1-től érvényes kondíciók alapján kerültek meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével, a feltételek változása esetén az értékek módosulhatnak. A THM értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát, továbbá nem tartalmazza a lakásbiztosítás díját, mivel az nem ismert.

Az OTP Jelzálogbank Zrt. által folyósított kölcsön esetében közvetítőként az OTP Bank Nyrt. jár el. Az ingatlanhitel igénybevételéhez lakásbiztosítási szerződés megkötése vagy megléte szükséges a fedezetül felajánlott ingatlanra. A kölcsön fedezete ingatlanra bejegyzett jelzálogjog. A bank a hitelbírálat jogát fenntartja.
Reprezentatív példa:

CSOK mellé igényelhető támogatott lakáshitel 2019 szeptember 1-én hatályos kondíciók alapján használt lakás vásárlásra, Falusi CSOK mellé bővítéssel és/vagy korszerűsítéssel egyidejű használt lakás vásárlásra, amely számítására az alábbi feltételekkel került sor:

5 millió Ft kölcsönösszeg 20 évre, egy ingatlan, egyösszegű folyósítás, szerződésszerű teljesítés, aktuális - feltételhez kötött díjkedvezmény esetén a mindenkor hatályos Hirdetményben ("Az OTP Jelzálogbank által nyújtott Minősített fogyasztóbarát lakáshitel kamat, díj és költség tételei") meghatározott feltételek teljesítése esetén nyújtott - díjkedvezmények figyelembevételével

ügyfelet terhelő kamat: 3%-os a támogatási időszak végéig (max. 25 év) fix éves kamat 240 db törlesztőrészlet: 27.834 Ft/hó visszafizetendő teljes összeg: 6.686.762 Ft a hitel teljes díjában foglalt díj és költség: 6.600 Ft THM: 3,1%


Támogatott tartalomA hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

A hirdetésben szereplő többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

  •  
Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
hullám, óceán, tengerparti lakások