shutterstock_1398060875
Ingatlan

Hol áll Magyarország ingatlanpiaca a szomszédos országokhoz képest? - Jelentős változásokat hozott az elmúlt 5 év

Portfolio
Az elmúlt években az egész régiót erős gazdasági növekedés jellemezte. 2014 és 2019 között jelentősen gyorsabban bővült a gazdaság, mint az EU többi országcsoportjában. Míg itt 22 százalék volt a GDP növekedésének mértéke, az eurózónában 10, Dél-Európában mindössze 8 százalék. A lakásárindexekben pedig még nagyobb volt a különbség a régió javára, öt év alatt 39 százalék a 4 százalékkal szemben. (Magyarországon közel 90 százalék.) - mondta el Bécsben, a CEE Property Forum 2019 konferencián tartott előadásában Borbély Gábor MRICS, Director, CBRE.

  A GDP és a laksárak alakulásában a régió tehát megelőzte az EU legtöbb országát, a kereskedelmi ingatlanpiaci indexekben viszont már nincs jelentős különbség, így elmondható, hogy a régió irodapiaca például alulértékelt a gazdasági teljesítményhez képest. Míg a hozamszint inkább a globális környezettől függ, a bérleti szintek inkább a lokális folyamatoktól.

borbély gábor

A hozamok mindegyik fővárosban csökkentek, jelenleg Bukarestben a legmagasabbak és Bécsben a legalacsonyabb. 2018-ban azt gondoltuk, hogy 2019 közepétől a hozamok ismét magasabbak lehetnek, azonban ez a globális növekedés lassulása, a kereskedelmi háború veszélyei miatt nem valósultak meg, ráadásul a FED továbbra sem emeli a kamatokat, ami szintén a folyamat ellen hat.

A befektetői érdeklődés azonban töretlen, 4 év alatt 22 százalékos GDP-növekedés mellett 47 százalékkal nőtt az irodaterületek iránti igény. Az látható, hogy a fővárosok gazdasági növekedését a szolgáltatószektor hajtja, minél magasabb valahol az egy főre jutó GDP, annál nagyobb az irodaterületek iránti kereslet. A befektetések volumenében továbbra is Lengyelország vezet, őt követi Csehország, Magyarország, majd Románia és Szlovákia. Összességében azonban évről-évre nő a befektetett tőke volumene.

A régióban szinte mindenhol alacsony az üresedés és sok fejlesztés van a csőben, amelyek megvalósulásának az építőipari kapacitások szabhatnak gátat, miközben az irodák iránti igény a GDP-növekedés függvényében alakulhat - zárta az előadását a szakértő.

közönség

Finanszírozási környezet

A finanszírozás az üzleti vállalkozás valódi lényege, akár banki finanszírozás, kötvények, IPO vagy más alternatív megoldás formájában. A konferencia első panelbeszélgetésén a vezető befektetők, fejlesztők és bankárok osztották meg tapasztalataikat az európai és kelet-közép-európai finanszírozási környezetről. Bármilyen formájú finanszírozásról is legyen szó, banki, kötvény, részvény, vagy más alternatív megoldás, az üzletkötés egyik legalapvetőbb kérdésének számít.

A kötvénypiacon egyre erősebb érdeklődés látszódik a befektetők részéről – mondta el Edina Schweizer, Partner - Head of CEE Banking and Finance, Noerr. A banki finanszírozás abból a szempontból változott, hogy már nemcsak a prémium irodaházak iránt érdeklődnek, hanem lekövetik a befektetők érdeklődését, ami alternatív termékekre és akár kevésbé kiemelt lokációra is kiterjed. Ezen túl azt látjuk, hogy óvatosak a bankok, sokkal szigorúbban megnézik például az irodaház bérlőjének a pénzügyi helyzetét, főleg, ha a ház nagyobb részét ők foglalják el.

Property Investment Forum 2019
A piac várható alakulása és a finanszírozási lehetőségek is a november 21-én megrendezésre kerülő Property Investment Forum 2019 konferencia témái között lesz.

Michael Heller CFA, Real Estate Investment Research, Raiffeisen Bank International AG, szintén dominánsnak látja a kötvénypiaci jelenlétet, és abban is egyetértett, hogy nem csak a prémium eszközök iránt van érdeklődés, hanem kifejezetten diverzifikáltnak mondható a befektetői érdeklődés. A következő egy évre vonatkozóan alapvetően optimistának lehet lenni, de természetesen vannak országok és városok, ahol jobban látszódik a rizikó, ezért ezeket még mélyebben érdemes vizsgálni. A budapesti piacra pozitívan lehet tekinteni, de a politikai kockázatok miatt nem túl egyszerű elemezni.

Walter Hampel MD, Head of Real Estate Finance International Clients & CEE, Deutsche Pfandbriefbank AG, elmondta, hogy különösen az ázsiai befektetőket látják a piacon jelenleg, közülük a koreaiak igazán dominánsak. Az érdekes kérdés, hogy vajon mennyire hosszú távra terveznek az európai befektetési piacokon. A retail piac kapcsán hozzátette, hogy a befektetők érzékenysége nagyban befolyásolhatja a retail ingatlanok értékét és így ennek a szegmensnek a kockázatait is alakíthatja. 

A tranzakciók mérete átlagosan 20-30 millió euró körül alakul, miközben a technológiai változások miatt a piac átalakulóban van, új koncepciók jelennek meg például a student housing vagy a retail terén. Bár sokan optimisták Prága és Varsó kapcsán, én azért óvatosabb lennék, de kétségtelen, hogy vonzóbbak, mint például Bulgária. Hiába szeretném Bulgáriát vagy Szerbiát optimistán látni, a számok még nem ezt mutatják. A jövőben a politikai döntések is sok mindent befolyásolhatnak – mondta el Péter Számely MRICS, Head of Real Estate Finance CEE, HYPO NOE Landesbank für Niederösterreich und Wien AG.

Hannes Wimmer, Executive Director, Loan Syndication, Erste Group Bank AG a retail piac kapcsán hozzátette, hogy ezen a területen a mindennapi menedzsment nagyon fontos tényező. A befektetőknél azt látja, hogy diverzifikáltabb lett a keresési módszerük. Már nem csak a lokáció számít, főleg igaz ez azokra a termékekre, amelyek készen állnak az újrafinanszírozásra. A többi szakértővel egyetértett abban, hogy óvatosabbak a pénzügyi intézmények, és jobban megvizsgálják az adott terméket mielőtt, döntenek a finanszírozásban. 

panel 1
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
új lakások