shutterstock_1398060869
Ingatlan

Így indíts el egy sikeres startupot Kelet-Közép-Európából: megszólaltak a cégvezetők

Portfolio
Vajon a régiós országokból induló proptech startupoknak nehezebb a dolguk, mint a már eleve világvárosokból indulóknak? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Bécsben megrendezett CEE Property Forum 2019 konferencia résztvevői. A beszélgetésben négy olyan cég vezetője szólalt meg, akik eredetileg a régióból indultak, de azóta nemzetközivé bővültek.

A mi ötletünk egy a bérlők és bérbeadók között megvalósuló mobil platform létrehozása volt. A sikerünk kulcsa, hogy időben felismertük az ingatlanpiacot forradalmasító technológiai változásokat. Bár az első ügyfelünkre – aki egyébként New York-i volt - az indulástól számítva fél évet kellett várnunk, úgy gondolom, hogy a termékeinknek nincsenek földrajzi korlátai, az innováció bárhonnan jöhet. A sikerhez olyan megoldásokat kell keresni, amelyek valódi értéket teremtenek, ehhez azonban nem szabad félni a kudarctól és nyitottnak kell lenni az újdonságokra – mondta el Marley Fabisiewicz, Founder, spaceOS.

marley
Property Investment Forum 2019
Az ingatlanpiachoz kapcsolódó technológiai újításokról és a piacot érintő változásokról a november 21-én megrendezésre kerülő Property Investment Forum 2019 konferencián beszélnek majd a szakértők.

A válság alatt kezdtünk fejleszteni, ami nagy kihívást jelentett, akkoriban Budapesten 30 százalékos üresedési ráták voltak. A fő termékünk az irodabérbeadás folyamatát forradalmasítja és a digitalizáció segítségével valósul meg. Bár az első ügyfelünk Budapesthez kapcsolódott, a világ bármely pontján hasonló kérdésekkel és problémákkal szembesülnek a partnereink, így terület alapján nem lehet különbséget tenni – mondta el Hubert Abt, CEO / Principal, New Work Offices.

abt

Londonban, Münchenben és New Yorkban egyaránt jelen vagyunk, a kereskedelmi és a lakóingatlanok területén is. Az első ügyfelünk egy Egyesült Királyságban működő student housing (magánkollégium) tulajdonosa volt. Bár egy céget a kelet-közép-európai régióban is létre lehet hozni és működtetni is lehet, a nagyobb központokban nagyobb ügyfelek is vannak, ezért érdemes ott is helyi irodákat fenntartani – emelte ki Lukas Balik, CEO, Spaceflow.

lukas balik

A termékeink között olyan applikációk vannak, mint a mobilparkolás, a hotelekbe történő online bejelentkezés, vagy az online bérlőképviselet. Ebben a szektorban viszonylag könnyű a nemzetközi piacra kilépni, Csehországgal szinte egyidőben indult el a pozsonyi projektünk is. Noha az online megoldások nem feltétlenül igényelnék a helyi irodákat, az ügyfelek mégis szeretik érezni, hogy a support és a helpdesk fizikailag is közel van, ezért mostanra Varsóban és New Yorkban is jelen vagyunk. A kelet-közép-európai indulás ilyen szempontból néha valóban hátrányt jelent – emelte ki Josef Sachta, CEO, Sharry Europe.

sachta
BenzinGázolaj
hollandia_nyugdíjasok_getty
GettyImages-1177537643
GettyImages-1180841559
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Karácsony Gergely főpolgármester