shutterstock_1330771910
Ingatlan

Túl sok a pénz, de kevés a jó termék: íme a cseh és a szlovák ingatlanpiac

Portfolio
Optimistán nyilatkozott a CEE Property Forum 2019 konferencia közönsége, akik szerint Csehországban és Szlovákiában addig fennmaradhat az ingatlanpiaci növekedés, amíg az EKB folytatja a laza monetáris politikáját, ami mostantól kezdve akár még két év is lehet. Mit gondolnak erről a meghívott szakértők? Érdemes most belépni a piacra? – kérdezte a szakértőket Rudolf Nemec MRICS, Head of Capital Markets Slovakia, JLL.

Senki nem tudja, mit hoz a következő pár év, sokan már tavaly azt hitték, hogy itt a csúcs, noha a vásárlóerő továbbra is magas. A probléma, hogy mind Csehországban, mind Szlovákiában több pénz van a piacon, mint jó termék. Ukrajnához képest azonban még így is messze jobb a helyzet. Hiába vannak ott 11 százalékos hozamok a csehországi 5 százalékkal szemben, hatalmas a korrupció és teljes a bizalmatlanság, így ott csak a helyi tőkére lehet számítani. Úgy gondolom, a recesszió csak egy dolog, de amellett még sok más bizonytalan tényező jöhet, éppen ezért reméljük a legjobbakat, a maradékra pedig próbáljunk felkészülni – osztotta meg tapasztalatait Maxim Shkolnick, Partner, Focus Estate Fund.

Egy generációváltásnak vagyunk most tanúi, de alapvetően optimista vagyok Csehországgal kapcsolatban. Az ottani fejlesztéseket azonban nagyban hátráltatja a lassú engedélyeztetési rendszer. Egy engedély kiadása gyakran három évig is eltart, ezt kellene egy évben maximalizálni – világított rá Erwin Hansilk, Partner and CEE Head of Real Estate, Taylor Wessing.

thumbnail_STA_0584 purple

A csőben lévő fejlesztések mennyiségét látva én is optimista vagyok. Hiába vezet most volumenét tekintve a koreai tőke, a német és a többi is megvan még mögötte. A nemzetközi tőke kizárásos alapon választja most a régiót – mondta el Pavel Streblov MRICS, Business Director CRE, Penta Investments.

Öt ingatlanunk van Prágában, így ez a legfőbb piacunk. A befektetési hangulat jó, amíg van jó termék, addig nem nehéz finanszírozást találni, amit a koreai tőke is igazol. Ukrajnával kapcsolatban jelenleg elképzelhetetlennek tartom, hogy ott fektessünk be. Az ország bizonytalanságát jól mutatja, hogy ha ki is adnak egy építési engedélyt az sem jelent garanciát, ugyanis az építkezés közben is bármikor visszavonhatják. Sokan úgy gondolják, hogy ameddig tart az EKB laza monetáris politikája addig maradhat a növekedés, én azt gondolom, hogy a koreai tőke kivonulása fogja jelenteni a következő csúcsot – hangsúlyozta Hedwig Höfler, Head of Investment Management CA Immo.

Property Investment Forum 2019
Magyarország és a régió ingatlanpiacáról részletesebben beszélnek majd a szakértők a november 21-én Budapesten megrendezésre kerülő Property Investment Forum 2019 konferencián.

Az ingatlanpiac a konzervatív befektetők elsődleges piaca, a prémium lokációkban már erős a jó termékekért folyó verseny. Mivel a szlovák piac nem a leglikvidebb, ezért a helyi tőke arányának növekedésére számítok, de azért a nemzetközi sem tűnik el – mondta el Martin Duriancik, Vice-Chairman of the Board of Directors, Tatra Asset Management.

Alteo klub
20191003_0003_MOR
Frankfurti tőzsde
Coaching
Boris Johnson szavazas brexit dontes parlament1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
ZDA_GTC_II_v02