shutterstock_526779460hotel bécs
Ingatlan

Kevesen figyelnek rá, pedig ez lehet az ingatlanpiac következő nagy csillaga

Portfolio
A turizmus fellendülésének köszönhetően a régiós hotelpiac rengeteg lehetőséget tartogat, miközben a befektetők számára is egyre vonzóbb eszközzé válik. A turisták igényei a fapados légitársaságok és a szállásmegosztó szolgáltatások terjedésével egyre gyorsabban változnak, azonban hotelfejlesztés szempontjából a kelet-közép-európai régió ma messze a legjobb terep – mondta el a Bécsben megrendezett CEE Property Forum 2019 konferencián Marius Gomola MRICS, Managing Director, Horwath HTL Hungary, Founder, HOTCO. A szállodapiac mellett a konferencián megszólaltak a student housing (magánkollégium) képviselői is, akik szerint az ágazat a régió több országában is erős fellendülés előtt áll.

Szárnyal a régiós szállodapiac

Lengyelországban és Magyarországon ma forró a piac, mindenki működő hotelt akar venni de nehéz jó terméket találni korrekt áron. Szerencsére terjed a bérleti konstrukció ami intézményi befektetőket és family office-okat is vonzza. Az, hogy az irodapiac egyre zsúfoltabbá válik, szintén terel a hotelpiac irányába érdeklődőket de elsősorban a turisztikai teljesítménymutatók és a régióban relatív alacsonyabb árak, attraktívabb hozamok vonzzák vevőket. Emiatt a fejlesztők is egyre nagyobb potenciált látnak a hotelekben, hazai és nemzetközi játékosok egyaránt terjeszkednek e téren itthon. A bankok is egyre jobban viszonyulnak a hotelekhez, a nemzetközi üzemeltetők által kínált bérleti konstrukciók könnyen finanszírozhatóvá tesznek ilyen beruházásokat. Mivel a jó elhelyezkedésű telkek száma egyre csökken, már most is van és egyre többet fogunk látni funkcióváltással összekötött projektről, amikor irodaházból vagy lakóházból lesz szálloda – mondta el Péter Takács, Partner, VLK Cresa.

hotel kép

A fő irányunk a lakóingatlanpiac, de most egy motelre is tárgyalunk. A fejlesztési stratégiánk szerint hosszabb távon gondolkodunk és folyamatosan keressük a lehetőségeket. Bár a hotel nem feltétlenül a legnépszerűbb befektetési kategória, jó lehetőségek vannak benne. Mi egy irodaházból hoztunk létre egy 160 szobás szállodát, de van 700 lakóingatlanunk is – emelte ki David Musil, Business Director, Penta Real Estate.

2017-ben vásároltuk meg a bukaresti Radisson komplexumot, ami sokáig a régió legnagyobb egy épületben lévő tranzakciója volt. Ez most a fő irányunk, de mellette logisztikával is foglalkozunk. Az értékteremtés és a sikeres stratégia kulcsa, hogy a partnernek képesnek kell lennie az eszközkezelésre, tudni kell vezetni a menedzsmentet és jól kell tudni felújítani majd újrapozicionálni – mondta el Gerald Hanna, Senior Manager, Asset Management, Revetas Capital.

Property Investment Forum 2019
Az alternatív befektetésekről részletesebben beszélnek majd a szakértők a november 21-én Budapesten megrendezésre kerülő Property Investment Forum 2019 konferencián.

A KViHotel ötlete ott kezdődött, hogy nem akartam vendégként a recepción a becsekkolásnál várakozni. Fejlesztettünk egy applikációt, ami az egész folyamatot maga végzi el, ebből nőtt ki a cégünk. A rendszer segítségével érkezéskor a szobád már kész, mobilon keresztül be és kicsekkolsz, de a személyzetnek is időt spórolsz, mert nem használsz papírt, nincs plasztik kártya, telefonon nyitod az ajtót. Ezzel összességében költséget takarítunk meg. A jövőbeli célunk, hogy a befektetők felé nyissunk annak érdekében, hogy a megoldásaink jobban terjedjenek, amihez jó terep a szárnyaló budapesti hotelpiac – mondta el Péter Palicz, Chief Business Development Director, General Manager, KViHotel.

Student housing: az új sikerágazat?

A magánkollégiumok sokáig az Egyesült Királyság és más nyugat-európai országok kiváltságai voltak, az utóbbi években azonban a kelet-közép-európai régióban is elkezdett fellendülni a piac. Hogy hol állnak a régió fővárosai a magánkollégiumok terén arról Samuel Vetrak, CEO, Bonard beszélt és kérdezte meg a szakma képviselőit.

A befektetések egyre komplexebbé válnak, a hotelek például már nemcsak szállást nyújtanak, de gasztronómiai élményt is kínálnak. A jövő az élményalapú fejlesztéseké, nem elég csak dobozokat építeni, azt vonzóvá is kell tenni. Vannak hoteleink, amelyek már teljesen más funkcióval működnek és ugyanez igaz néhány irodaházunkra is. A student housing is jó lehetőség arra, hogy a komplex fejlesztésekben tapasztalatokat szerezzünk. Bécs egy kiegyensúlyozott piac, ezért is vagyunk itt nagyon aktívak, mert pontosan tudjuk, mire milyen szabály vonatkozik. A jövőben hibrid modelleket kell kidolgoznunk arra, hogy mit csináljunk az épületeinkkel 10-20-30 év múlva – mondta el Roland Paar, Head of Hotel Investment, Soravia.

magánkolik

Van Budapesten 15-20 ezer külföldi diák, akiknek alig van kínálat modern student housingból. A top lokáció az orvosi egyetem környéke, ahol a mi fejlesztésünk is megvalósult. Ma az újabb fejlesztéseknél az építési költségek jelentik a legnagyobb kihívást, amik 30-40 százalékkal magasabbak, mint amikor mi építkeztünk, így a mostani kivitelezési költségek mellett 600-700 eurós szobaárak mellett érné csak meg fejleszteni. Ennek ellenére vannak további fejlesztési ötleteink, de a működtetésben is tapasztalatokat kell szereznünk, például az épület nyári hasznosításában – mondta el Bálint Botos, CFA, Managing Partner, Forestay Group.

Az utóbbi időben a piacot inkább egyszámjegyű bővülés jellemzi, mint exponenciális növekedés. Bécsben a külföldi diákok 7 százalékának jut magánkollégiumi férőhely, ami 3670 ágyat jelent. A régió többi országában azonban ez még egy teljesen új terület, így az osztrák főváros ezek számára jó tapasztalatokkal szolgálhat. A student housing azonban Kelet-Közép-Európa mellett az Észak-Olasz piacon is nagy lehetőségeket rejt magában – mondta el Gary Clarke, CEO, MILESTONE.

Az elsődleges piacaink Németország és Ausztria, de a régió többi országa is egyre erősödik, ami elsősorban az Erasmus programnak köszönhető. A KKE régióban egyébként Lengyelország a legígéretesebb piac, jóllehet a szabályozás több országban is eltér Nyugat-Európától. Míg például Hollandiában vagy Németországban a magánkollégiumok építésére inkább a lakásfejlesztésekhez hasonló szabályok vonatkoznak, addig Kelet-Közép-Európában inkább a hotelfejlesztéshez hasonlítanak a jogszabályok – hívta fel a figyelmet Rainer Nonnengasser, CEO International Campus.

The Hungarian central bank, also known as Magyar Nemzeti Bank,
Frankfurti tőzsde
Brexit Michel Barnier europai unio
getty építőipar építkezés város construction
kulgazdasag ujsagiro Portfolio allashirdetes
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
getty építőipar építkezés város construction