építőipar - daru, földmérő
Ingatlan

Egyenesben az egymilliárd eurós gigaberuházás a tervezett kaszinóváros helyén

Megszerezte az óriási ingatlan-és kertészeti projekthez a bezenyei telket a német FAKT AG. Az egymilliárd eurós beruházás kivitelezése már jövőre elindulhat, de az engedélyek megszerezésére csak az önkormányzati választások után számít a vállalat.

"Idén július végén jogilag a miénk lett a beruházásunkhoz kiszemelt 330 hektáros óriástelek Bezenye és Hegyeshalom határában, úgyhogy semmi akadálya annak, hogy hamarosan elinduljon a tényleges kivitelezés" – mondta a Portfolionak adott exkluzív nyilatkozatában Nikolai Ulrich, a FAKT AG igazgatósági tagja, kommunikációs vezetője. Idén márciusban, amikor először írtunk a projektről, a vezető azt ígérte, hogy a harmadik negyedév végéig megtörténik az adásvétel és annak bejegyzése. Azt nem közölte, hogy mennyiért jutottak a telekhez. A legutolsó nyilvános információ szerint 2017-ben kicsit több mint hatmilliárd forintért hirdették meg a területet.

Bezenye - lakópark
A lakópark egyik belső terének látványterve. forrás: FAKT AG

A német társaság egy komplex ingatlanfejlesztést készít elő, aminek az értéke megegyezik a BMW debreceni terveiben vázoltakkal, vagyis meghaladja az egymilliárd eurót. Hatalmas kertészeti részleget, hűtőházakat, logisztikai központot, hotelt, kb. ezer lakást (!), szolgáltató egységeket, szakiskolát hoznak létre. Tavasszal a cég azt ígérte, hogy magyar beszállítókkal is szeretne együttműködni részben a kivitelezés, részben a későbbi üzemeltetés során. Úgy tudjuk, hogy eddig a KÉSZ Csoport és a német E.ON jelent meg partnerként. Továbbá itteni mezőgazdasági termelőkkel is felveszik a kapcsolatot, számítanak a közös munkára. Hubert Schulte, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója ötezer új munkahelyről beszélt és bejelentette, hogy autópálya felhajtót és konferenciaközpontot is építenek.

Bezenye - lakópark
Zöld parkok is lesznek a házak között. forrás: FAKT AG

Most a kommunikációs vezető azt közölte, hogy jelenleg a részletes településfejlesztési terv előkészítése és lezárása zajlik, ezt hamarosan benyújtják a hatóságoknak és az illetékes önkormányzatoknak. Hozzáfűzte azonban: „Az önkormányzati választások után is folytatni szeretnénk a konstruktív párbeszédet a helyhatóságokkal és a helyi közösségekkel.”

A FAKT AG a következő hónap során, de legkésőbb az év végéig szeretné benyújtani ezt a tervet. A teljes projekt végleges elemeit és az egyes elemek paramétereit az engedélyezés lezárulása után azonnal elkezdik kidolgozni. Most azzal számolnak, hogy gyors elfogadás és a szükséges engedélyek megadása után a tényleges kivitelezés 2020-ban biztosan elkezdődik és várhatóan 3-4 évig tart.

Portfolio Lakás Klub 2019
A legújabb lakóparkokról itt szerezhetsz még több információt, ne hagyd ki!

Arra a kérdésünkre, hogy az elmúlt fél évben változtattak-e a hatalmas projekt belső arányain vagy egyes elemek paraméterein Nikolai Ulrich azt felelte: a kertészeti és feldolgozó tevékenységhez korábban tervezett területnél nagyobbat szeretnének kialakítani a projektterületen belül. Tavasszal még arról volt szó, hogy ötven hektáron feldolgozó- és logisztikai központot, harminc hektáron üvegházat, ötven hektáron szabadföldi kertészetet hoznak létre. Ám most még ambíciózusabbak az elképzeléseik.

Property Investment Forum 2019
Jön az év legfontosabb ingatlanos eseménye, már most foglalj helyet az első sorban!

Ez a változás azzal függ össze, hogy a cég fantáziát lát a gombatermesztésben és az akvapóniában is. Utóbbi egy élelmiszertermelési eljárás, amelyben két módszer, a tengeri állatok, pl. halak vagy rákok tenyésztése és a növények termesztése talaj helyett tápfolyadék segítségével egyszerre vannak jelen egy szimbiotikus közegben. Mindez olyan termőföldeken történik, amiknek az értéke jóval alacsonyabb a kertészeti tevékenységekre bevont földekénél.

Magyarországon még nem volt ekkora értékű vegyes funkciójú ingatlanos és agrárberuházás. Az ipari ingatlanok piacán már csak mérete és értéke miatt is szintén rekordnak számít. A tervek szerint egyfajta öko kisváros jön itt létre, ami példaértékű lehet az egész térség számára - olvastuk a FAKT AG éves beszámolójában.  

Mathias Corvinus Collegium MCC könyvbemutató
Frankfurti tőzsde
GettyImages-466499300
Vezetőváltások az MFB-nél és a Hiventuresnél
D_KOM20170213009
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
építőipar - daru, földmérő