shutterstock_706713199
Ingatlan

Az ország nagy lehetőségei, amiket megérné kihasználnunk

Portfolio
A korábbi évekhez hasonlóan, Budapest idén is képviseltette magát Európa legnagyobb ingatlanos eseményén, a müncheni Expo Realon, ahol 75 országból több mint 2000 kiállító és közel 40 ezer döntéshozó gyűlik össze 2019. október 7-9. között. A kiállítás arra is jó alkalom, hogy az ingatlanpiac szakértői megvitassák többek között, hogy milyen fejlesztési és fejlődési lehetőségek állnak Budapest és Magyarország előtt.

A beszélgetések során többször is szó esett arról, hogy a hazai ingatlanbefektetők erős jelenléte mellett a külföldiek továbbra is nyitottak a magyar piacra, főleg igaz ez a kínai, a koreai és a szingapúri befeketetőkre. A fejlesztési piacon az ipari ingatlanok iránt van különösen nagy igény, az üresedés a Budapest környéki raktárak és logisztikai központoknál ugyanis közel áll a nullához. A jövőre vonatkozóan pedig arról is beszéltek a szakértők, hogy az országban a turizmus jelentős fejlődési potenciált rejt magában, csak úgy mint a szakképzett munkaerő.

Kibédi Varga Lóránt, CBRE Hungary ügyvezetője elmondta, hogy 75%-os kihasználtsággal működnek itthon a szállodák, ami a második legmagasabb érték a régióban. A szállodaipar kilátásai pozitívak, így a folyamatban lévő 3300 hotelszoba fejlesztésére várhatón lesz igény az ideérkező turisták részéről. 

Székely Ádám, az Infogroup ügyvezetője az építőipari költségek növekedése kapcsán elmondta, hogy valóban egy nagymértékű emelkedést tapasztalhattunk, de a projektfinanszírozás ezzel párhuzamosan sokkal könnyebb lett, és a kamatok is kedvezőbbek. Ez a két hatás némiképp ellensúlyozni egymást. 

Expo Real 2019

Nagy lehetőség van a proptechben, de okosan kell használni

A munkaerőhiányra, a szigorodó ingatlanfejlesztési szabályokra, de a klímavédelmi szempontoknak való megfelelésre is kiváló megoldást jelenthet a proptech, ugyanakkor érdemes rá odafigyelni, hogy mely területen, milyen arányban alkalmazzuk ezeket. Németh Péter, a Forestay Development ügyvezető partnere, felhívta a figyelmet arra, hogy a technológia használatában meg kell találni az egészséges egyensúlyt, nagy könnyebbséget jelent, hogy a szállodákban a feladatok monitorozásával hatékonyabban tudják allokálni a munkaerőt, ezáltal kevesebb emberi erőforrást igényelnek az elvégezendő feladatok, ugyanakkor túlzásokba sem szabad esni. Jan Hübner, a HB Reavis Hungary vezérigazgatója a proptech kapcsán a felhasználói élményeket emelte ki, elmondta, hogy egy irodaházban a dolgozókat kevésbé érdekli, hogy milyen szenzorok vannak beépítve, sokkal lényegesebb, hogy az applikáció, ami ezeknek a szenzoroknak az adatait gyűjti össze, milyen szolgáltatásokat kínál az emberek számára. 

Az ingatlanpiac számos más területe mellett, a proptech témakör az idei Property Investment Forumon külön figyelmet kap. Ha érdekelnek a részletek, kattints az alábbi linkre. 

Property Investment Forum 2019
Idén egy kisebb jubileumot ünneplünk, hiszen immáron 15. alkalommal rendezzük meg a hazai ingatlanszakmával karöltve, a piac legfontosabb szakmai eseményét, a Property Investment Forumot.
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
barcelona katalán tüntetés rendőrség
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
shutterstock_1135735163