shutterstock_785823109
Ingatlan

Kiűzné a gazdagokat a fővárosból Karácsony: valóban bevezethetik a luxusingatlan-adót?

Portfolio
A Klubrádiónak adott interjújában beszélt Karácsony Gergely csütörtök este arról, hogy komolyan gondolja a nagyértékű lakóingatlanok megadóztatását. Azt mondta, mindezt akkor tudják kivetni, ha a kerületek nem élnek ezzel a lehetőséggel és ahhoz is hozzájárulnak, hogy a főváros bevezesse. A kerületek többségben az ellenzék győzött, így már készítik a jogszabály részleteit – tette hozzá.

A tervek szerint az adó az 500 millió forint feletti magántulajdonban lévő lakóingatlanokat érintené, az ebből befolyó bevételeket pedig bérlakásépítésre és felújításra fordítanák. A Portfolio-nál ennek kapcsán utánajártunk, hogy jogi szempontból valóban van-e erre lehetősége a főpolgármesternek, és ha igen, az intézkedés a fővárosi lakóingatlanok mekkora részét érintené.

Property Investment Forum 2019
A fővárosi ingatlanpiac fejlődési irányai kiemelt témája lesz a november 21-én megrendezésre kerülő Property Investment Forum 2019 konferenciának.

Egy, a Portfolio által megkérdezett ügyvéd szerint az önkormányzatok a helyi adókról szóló törvény keretei között állapíthatnak meg adónemeket és az adómértéket. Ezek az önkormányzat által megállapított adók lehetnek helyi adók és települési adók. A helyi adókat szabályozza a rendelet (telekadó, építményadó, ipa, ifa), a települési adókat pedig szabadon választja és veti ki az önkormányzat, de nem vonatkozhat olyan adótárgyra, amire közteher vonatkozik, tehát mivel az épületekre már vonatkozik az építményadó, így az ügyvédi álláspont szerint az épületekre nem vethető ki szabadon települési adó.

  • A fővárosban az építményadót a kerület vezetheti be, tehát ez nem fővárosi határkör, kivéve, ha az érintett kerületi önkormányzat képviselőtestülete előzetes beleegyezését adta ehhez – tehát kerületi felhatalmazások alapján vezetheti csak be a főváros ezt az adófajtát.
  • Az építményadó a törvény keretei és a törvényi maximumok figyelembevételével vezethető be, az adó alapja az önkormányzat döntésétől függően az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete, vagy az építmény korrigált forgalmi értéke.

Az adó évi mértékének felső határa az adóalap-megállapításnál 1100 forint négyzetméterenként, vagy az adóalap-megállapításnál a korrigált forgalmi érték 3,6%-a. A fentiek szerint arra van lehetőség, hogy a nagyértékű (előzetes nyilatkozatok szerint 500 millió forint felett) ingatlanokra a törvényi maximumot állapítják meg építményadóként – vagy a kerületek, vagy felhatalmazásuk alapján a főváros.

Mit jelent ez a lakáspiacra nézve?

Mivel a teljes fővárosi lakáspiacnak elenyésző részét teszik ki az 500 millió forint feletti ingatlanok, ezért a lakosság legnagyobb részét nem érintené a bevezetni tervezett adó. A Budapesti Lakáspiaci Riport adatbázisa szerint az új építésű lakások mindössze 0,5 ezreléke, vagyis minden kétezredik lakás kerül csak ennél többe. Ez ma Budapesten 7 darab új lakást jelent, melyek az V. és a XII. kerületeben vannak.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Kopaszi-gát 5
817 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól

Ajánlatot kérek

A használt lakások piacán feltehetően még alacsonyabb az ennél nagyobb értékű ingatlanok aránya, a családi házak között viszont ennél magasabb lehet az arány. A fővárosban lévő nagyjából 900 ezer lakásból tehát 200-300 darab lehet 500 millió forint felett, a családi házakkal viszont ez a szám elérheti a néhány ezret.

Lehetséges hatások

Az adó részleteiről egyelőre nincsenek információk, így hosszú távú hatásokról nehezen lehet beszélni. Feltételezhető azonban, hogy ennek hatására nem fognak tömegesen olcsóbb ingatlanokba költözni az érintettek, mint ahogy az sem, hogy Budapestet elhagyva építenének ennél drágább házakat. Sokkal valószínűbb, hogy jogi kiskapukat keresve próbálnák sokan elkerülni a fizetési kötelezettséget, például a saját tulajdonú ingatlan céges tulajdonba adásával. A további részleteket mindenesetre mi is kíváncsian várjuk.

Veszélyben a K&H ügyfelei: itt a csalók új módszere
DLAPE20190501316
csapatépítő_greenfield hr
digitalis jolet tokeprogram GettyImages-1048727098
Frankfurti tőzsde
shutterstock_239067772
kutatas fejlesztesi tamogatas hatasa GettyImages-1124557272
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
shutterstock-174539228-sm-330463_1500