lakások lentről felfelé
Ingatlan

Amikor már tényleg elértük a gödör legalját: innen már csak felfelé volt út

Portfolio
2012-ben az ingatlanszektor elitjének a döntő többsége szerint az iparág elérte a mélypontot, de még a következő évre sem voltak túl fényesek a kilátások. A válság utáni negyedik évben sorra dőltek meg a negatív rekordok, egy egész év alatt valamivel több mint 20 ezer négyzetméternyi irodaterületet adtak át, de a befektetési volumen is szinte sokkolta a szereplőket, ami nem is csoda, elnézve, hogy összesen 120 millió euró volt. Összehasonlításképp, ez a tavalyi 1,7 milliárdnak körülbelül a 7 százaléka. Folytatva a 15 évre visszatekintő cikksorozatunkat, most azt néztük meg, hogy mi történt a válság utáni ingatlanpiaci gödör legmélyén, és hogyan gondolkoztak minderről a szakértők a 2012-es Property Investment Forum konferencián.

Miről szólt 2012-ben a PIF?

A nyolcadik Property Investment Forum konferenciát és úgy általánosságban a hazai ingatlanpiacot leginkább a bizonytalanság dominálta, a negatív hangulatot egyfajta várakozás váltotta fel. Sokan úgy érezték, hogy elértük a gödör alját, és innen már csak felfelé van tovább. A piaci szereplők persze a korábbi időszakhoz képest jóval óvatosabbak és körültekintőbbek voltak, aminek következtében a tranzakciók ideje is jelentősen meghosszabbodott.

Property Investment Forum 2019
Idén egy kisebb jubileumot ünneplünk, hiszen immáron 15. alkalommal rendezzük meg a hazai ingatlanszakmával karöltve, a piac legfontosabb szakmai eseményét, a Property Investment Forumot.

Az általános piaci trendek, a tapasztalatok és kilátások mellett az irodapiac, kiskereskedelmi és hotelpiac, az üzemeltetés, létesítmény- és vagyongazdálkodás, a lakáspiac és az értékbecslés területei mellett a sok vihart kavart dugódíj aktuális helyzetét is megvitatták a szakértők. Úgy vélték, hogy 2-3 éven belül biztosan nem lesz bevezetve díjszedés a budapesti autósforgalom korlátozása érdekében, a tömegközlekedés ugyanis még nem állt készen a forgalomterhelés kiváltására, a 4-es metró még építés alatt állt, és a villamoshálózat is felújítást igényelt. Szó volt a világ városainak kihívásairól, úgy mint a várostervezés, fenntarthatóság, finanszírozás, infrastruktúra, illetve arról is, hogy hová megy a tőke az elhúzódó globális recesszióban.

A lakáspiac kapcsán többen úgy vélték, hogy mindaddig nem érdemes belépni a keresleti piacra, amíg nem oldódik meg a bedőlt hitelek által kialakult helyzet, és nem indul el átlátható irányba a szabályozási környezet. Éppen emiatt a bérlakáshelyzet is porondon volt a 2012-es Property Investment Forumon. A szakértők úgy vélték, hogy nem az új építésű projektek jelentik a kiutat a nehéz helyzetben lévők számára, hanem a meglévő – üresen álló ingatlanok, melyek aránya 13 százalék körül volt a teljes lakásállományon belül – lakások felújítása és felhasználása. A konferencia témakörei közül néhány: 

 • Finanszírozási, befektetési klíma KKE-ben és Magyarországon
 • Harc a bérlőkért - Hogyan, hol, mit vesznek ma bérbe?
 • Nemfizető bérlők kezelése - Jogi eszközök, lehetőségek
 • Javuló trendek a hotelpiacon - Most kell beszállni?
 • Kisker piac recesszióban - Jön fel az e-kereskedelem?
 • Dugódíj, hídpénz, sétáló utcák - Budapest a 21. században
 • Lakáspiaci kilátások - Két lépést hátra
Property Investment Forum 2012
Property Investment Forum 2012

Kínunkban nevettünk a 2012-es irodapiacon

A korábbi évek trendjei alapján megjósolható volt, hogy 2012-ben igazán gyenge teljesítménye lesz a hazai irodapiacnak, a végleges és konkrét számok viszont sokkolták a piacot. Sikerült rekordot dönteni, ebben az évben ugyanis extrém kevés volt az új átadott mennyiség, 2008-2009 között összesen fél millió négyzetméternyi irodát adtak át, nos 2012-ben ez a szám valamivel több volt mint 20 ezer négyzetméter. Ebből a 20 ezerből az első negyedévben készült el egy 2500 négyzetméteres iroda, a következő félévben semmi, így az utolsó negyedév javított valamit az átadások siralmas helyzetén, ekkor készült el a Skanska 17 800 négyzetméteres Green House irodaháza. A kihasználatlansági mutató továbbra is 25 százalék körül hullámzott, és a befektetési piac sem tett hozzá sok jót az akkori helyzethez. A 2011-es, viszonylag erős 620 millió eurós eredmény után, 2012-ben mindössze 120 millió volt a befektetési volumen, aminek a felét az ötcsillagos Le Meridien hotel értékesítése tette ki, a többi rész pedig az Infopark E épületének és a csődbe ment Interfruct 23 áruházának a tulajdonosváltásából fakadt. 

Átalakult a város, vergődött a lakáspiac

Ebben az évben kezdődött el a Ferenciek tere és környékének átalakítása, a projektre mintegy 4,1 milliárd forintot szántak. Ugyanekkor kezdték el tervezni az egykori Moszkva tér felújítását, a munkálatok első ütemeire 2,5-3 milliárd forintot, a későbbiekhez további 1,5 milliárdos kiegészítést különített el a főváros. 

Áttérve a lakáshelyzetre, igencsak borús időszakról lehet beszámolni, közel 60 százalékkal esett vissza a lakásépítés Budapesten a 2012-es évben, az értékesítési számok is csökkentek és már a használatba vett lakásszám is a korábbi 20 százalékos csökkenésről 38 százalékos zuhanásnak inkább nevezhető ütemre gyorsult. Vagyis új projekteket nem indítottak, a vásárlók nem akartak új lakást venni, a folyamatban lévő projektek pedig nem készültek el, a fejlesztők ugyanis rövidebb, vagy hosszabb időszakra leállították az építkezéseket. A teljes piacon az árak csökkenésében legalább már volt lassulás, az év vége felé már csak 1-2 százalékkal mentek lefelé a lakására a 2011-es értékekhez képest. 

2012-es év további eseményei:

 • Átadták a XII. kerületi Hegyvidék Központot, egy 6500 négyzetméteres modern szolgáltatóházat.
 • Elkészült a 17 ezer négyzetméteres siófoki Sió Pláza
 • Csődbe ment a Malév
 • Megnyílt a 102 szobás Buddha Bar luxusszálloda az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában 

Hamarosan folytatjuk a 2013-as ingatlanpiaci történésekkel, az első olyan évvel a válság után, amikor végre egy kisebb pozitív előrelépést is tapasztalhatott a piac.

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
hullám, óceán, tengerparti lakások