Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Ingatlan

Kíváncsi vagy, mit hoz a jövő a lakáspiacon? - Akkor ezt mindenképpen olvasd el!

Portfolio
A budapesti fejlesztések terén a magánszféra egyre nagyobb szerepet kap, éppen ezért a piaci mechanizmusokat a városfejlesztésben is egyre inkább figyelembe kell venni, de mindezt tudatos koordináció és tervezés mellett – mondta el Salamin Géza, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke, a november 6-án megrendezett Országos Urbanisztikai Konferencián, ahol Budapest fejlődésének jövőjével és a lakáspiac alakulásával kapcsolatban is megszólaltak a szakértők.

Budapest jövője

Budapest népessége évek óta 1,75 millió fő körül mozog, az agglomerációval együtt azonban már közel 3 millió főről beszélhetünk, azon lakosok száma pedig akik legalább heti rendszerességgel látogatnak Budapestre valamilyen ügyintézés céljából, eléri a 4 millió főt. A fővároshoz kötődik az országban megtermelt GDP 40 százaléka, és itt tanul a felsőoktatásban részt vevő hallgatók 55 százaléka.

A főváros lakossága ugyanakkor az átlagnál gyorsabban öregszik, jelenleg a 60 év felettiek aránya 26 százalékot tesz ki. A cél, hogy a város a fiatalabbak és a családosok számára is élhető legyen azért, hogy az agglomerációból vagy akár külföldről is sokan visszaköltözzenek – mondta el Schneller Domonkos, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár.

Beépítettség szempontjából Budapestet kettősség jellemzi. Míg a főváros 78 százalékát kitevő kertvárosban a lakosságarányosan mért területi beépítettségi mutató 0,4 körül alakul, addig a belvárosi kerületekben ez eléri a 4-et, sőt a legújabb lakásfejlesztéseknél gyakran még ennél is magasabb. Ezzel szemben ez számos nyugat-európai városban 2 körül mozog, ami élhetőségi szempontból hatékonyabb eloszlást jelent.

Property Investment Forum 2019
Budapest fejlődési irányai és a lakáspiac alakulása is kiemelt témája lesz a november 21-én megrendezésre kerülő Property Investment Forum 2019 konferenciának.

Egyes számítások szerint ma Budapestről 5 városligetnyi zöldfelület hiányzik, és bár a már beépített területeken nehéz változtatni, a jövőben törekedni kell a zöldfelületek növelésére. Budapest területének 5 százaléka számít rozsdaövezetnek, amire olyan terveket kell kidolgozni, mint a Déli Városkapu program, de a város más pontjain is ösztönözni kell a barnamezős beruházásokat. Többek között a Nyugati pályaudvar mögött is lehetőség lenne egy nagyjából 7,5 hektáros park kialakítására. A külsőbb kerületekben pedig kertvárosi alközpontokat lenne célszerű kialakítani, hogy a beépítés sűrűségének növelésével hatékonyabban lehessen szervezni a közlekedést és más infrastruktúrát.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az épületállomány legnagyobb részét még ma is a lakótelepek teszik ki. Éppen ezért a lakótelepeket nem lebecsülni kell, hanem meglátni bennük a lehetőséget és megoldást találni a problémáira, akár a közösségi infrastruktúra fejlesztésével – tette hozzá, kiemelve, hogy a Hungária körúton belül ma 10 ezer lakás áll üresen, de ugyanilyen fontos kérdés az Airbnb is, ugyanis az emiatt megemelkedett lakhatási költség is az élhetőség rovására megy.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Istenhegyi 14

Istenhegyi 14

1126 Budapest, Istenhegyi út 10-14
16 db lakás
107 – 149 m2 alapterület
165.3 – 310 M Ft
Átadás:
2020 Q4

Ajánlatot kérek

Lakáspiac

A hazai lakáspiac helyzetét érdemes különböző vetületekben is megvizsgálni. – mondta el Nagy Tamás, az MNB főosztályvezetője.

  • Szociális vetület: A területileg eltérő áremelkedés hatására megváltozik a lakásvásárlás elérhetősége. A fővárosi lakhatás kevesebbek számára érhető már el, míg a fiatalok első lakásvásárlása is egyre nehezebb.
  • Pénzügyi stabilitás: Felmerülhetnek pénzügyi stabilitási kockázatok az áremelkedés hatására a jelzáloghitelezésen keresztül.
  • Versenyképesség: A lakhatás kérdése számos közvetlen és közvetett csatornán befolyásolja egy ország versenyképességét. Az emberek vagy rosszabb minőségű, vagy a munkahelyüktől távolabbi ingatlanokba kényszerülnek, ami sok ingázást eredményez.

Bár 2019 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest még mindig 20 százalék felett volt a budapesti lakásáremelkedés, de a dinamika csökkenő trendet mutat. Az elmúlt öt évben a főváros mellett a megyeszékhelyek és a Balaton környéke drágult a legnagyobb ütemben, miközben az elmúlt évtizedben a kisebb települések árszintje egyre jobban leszakadt Budapesttől.

Befektetési célú vásárlás

Az idén júniusban megjelent MÁP+ 5 százalékos hozama már versenyképes a lakáskiadásból származó hozamokkal, ami gyakran már az 5 százalékot sem éri el. A lakások áremelkedéséből származó hozammal együtt viszont befektetési szempontból még mindig vonzó a lakáspiac. A külföldivásárlók aránya Budapesten 2016 és 2019 első negyedévének átlagában az összes vásárló 7,2 százalékát tette ki, aminek nagy része a belvárosi kerületekben koncentrálódik, így ott jelentősen magasabb azarány. A legtöbb vásárló kínai (1,9%), román (0,5%), albán (0,4%), izraeli (0,4%) és német (0,3%).  A top 10-be még befért Vietnám, Szlovákia, Franciaország, Nagy-Britannia és Aruba. Ez utóbbi meglepetés lehet, azonban, ha megnézzük, hogy ez a Kis-Antillákhoz tartozó off-shore sziget Hollandia alkotmányos része, egyértelmű, hogy ez a holland vásárlásokat takarja.

Lakásfejlesztések

Stagnáló kínálat mellett 2019 harmadik negyedévben csökkent a fejlesztés alatt álló budapesti lakások száma. Ennek száma Budapesten 20,5 ezer, amiből a még szabad lakások száma 7 ezret tesz ki. Az újonnan bejelentett lakások száma a vizsgált negyedévben 770 db, ami az elmúlt három év legalacsonyabb száma. Éppen ezért az új lakások átadásában a következő években is csökkenés várható, ami részben a növekvő költségnyomás és a visszaemelkedő áfakulccsal magyarázható, valamint azzal, hogy ennek hatására eltűntek a kisebb méretű 10-50 lakásos projekteket fejlesztő cégek. Az otthonteremtési programok növekvő kihasználása miatt az agglomerációs családi házak építésénél még van tér az építésekre. Az MNB előrejelzése alapján idén közel 20, jövőre 18,5, 2021-ben pedig 16 ezer lakást adhatnak át Magyarországon.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Budai Walzer I. ütem

Budai Walzer I. ütem

1117 Budapest, Budafoki út 215.
260 db lakás
28 – 91 m2 alapterület
32.7 – 92 M Ft
Átadás:
2021 Q3

Ajánlatot kérek

Az építőipart továbbra is hátráltatja a munkaerőhiány, aminek nem kedvez a ciklikus kapacitáskihasználtság sem. Az utánpótlásnevelés szinte teljesen eltűnt, a szakiskolákból kikerülők nagy része nem kezdi meg a szakmát. A meglévő munkaerő termelékenysége is alacsony, miközben az építési költségek dinamikusan emelkednek. Az iparági szereplők elaprózott összetétele a feketegazdaság kapacitáselszívó hatását segíti. Ezen okok is szerepet játszanak abban, hogy a hazai lakásállomány megújulása régiós szinten is kiugróan alacsony.

Értékesítési árak

A lakáspiaci tapasztalatokról és az értékesítési árakról Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője beszélt, aki elmondta, hogy a kereslet térben koncentráltan jelentkezik, ami miatt a nagyobb városok, elővárosok piaca élénkült meg és a regionális különbségek csökkenésére középtávon nem lehet számítani. Bár az egyes részpiacokon érzékelhetők az egyensúlyi helyzetre utaló jelek – mint például az értékesítési idő növekedése és a tranzakciószám stabilizálódása – de ez csak az áremelkedést enyhítette, drasztikus változás nem következett be.

Az újlakásépítés a piac kicsi szegmensét jelenti, de lokálisan, egyes fővárosi kerületekben – XI., XIII. – erőteljes hatással bír. A kedvezmények kifutása átmeneti visszaeséshez fog vezetni, ami az újlakás-kereslet egy részét a használt piac felé fogja terelni.

Soóki-Tóth Gábor
Otthon Centrum, elemzési vezető
Soóki-Tóth Gábor 1993-ban végzett okleveles építészmérnökként a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1999-ben a Nottingham Trent Egyetemen M.Sc in Real Estate fokozatot szerzett. A BME Városépítés tanszékén k
Tovább
Soóki-Tóth Gábor 1993-ban végzett okleveles építészmérnökként a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1999-ben a Nottingham Trent Egyetemen M.Sc in Real Estate fokozatot szerzett. A BME Városépítés tanszékén k Tovább

A KSH adatai szerint a legtöbb lakás még mindig a 15 millió alatti árkategóriában cserél gazdát, ami azt mutatja, hogy alacsonyabb árak mellett, a kistelepüléseken is élénk a piac. Ez egyébként egybevág azzal, hogy Budapesten egy év alatt jelentősen visszaesett a tranzakciók száma. Az áremelkedés volumenét jól mutatja, hogy míg 2016-ban országosan az összes eladott lakás nagyjából fél százaléka volt 100 millió forint felett, mára ez egy százalék fölé emelkedett, ami nagyjából 1500 lakást jelent.

BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-618656563