új lakás alulnézet
Ingatlan

Jött a lakásáfa csökkentése, azaz a fejlesztők legnagyobb karácsonyi ajándéka

Portfolio
2005-ben rendeztük meg először a Property Investment Forumot, a Portfolio első ingatlanbefektetési konferenciáját. Azóta közel 15 év telt el, ezeket az éveket vesszük szemügyre a visszatekintő cikksorozatunkban, amelynek a következő állomása a 2016-os konferencia, illetve a legnagyobb tranzakciók, átadások, bejelentések és összességében a hazai ingatlanpiac ez évi mozgása. Ekkor indult el ugyanis az enyhített feltételű CSOK, a fejlesztők 2015-ben karácsonyi ajándékként megkapták a kedvezményes lakásáfát, ami egy hatalmas lakásépítési hajrát indított el 2016-ban és utána, felbolydult a befektetési piac és úgy általában mindenki optimista volt a jövőt illetően.

A 2016-os az az év volt, amikor mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy nemcsak pusztán optimizmusról, hanem egy rakétasebességű kilövésről van szó, egy sokkal termékenyebb és új ingatlanpiaci korszak felé.

Miről szólt a 2016-os Property Investment Forum?

Szinte nem volt olyan kerülete a fővárosnak, ahol ne találkozhattunk volna akár több elkerített építkezéssel vagy félkész felállványozott épületekkel. Ez azonban nem csak a társasházak építkezéseit jelentette, hanem sok esetben iroda vagy az elővárosi raktárközpontok építését. A konferencia különböző szekcióiban a szakértők egyetértettek abban, hogy 2016 végére mind az irodák, mind a logisztikai ingatlanok szegmensében általános az optimizmus és a kiskereskedelmi központok esetében is rengeteg kész tervvel lehetett találkozni.

Property Investment Forum 2019
Idén egy kisebb jubileumot ünneplünk, hiszen immáron 15. alkalommal rendezzük meg a hazai ingatlanszakmával karöltve, a piac legfontosabb szakmai eseményét, a Property Investment Forumot.

2015 novembere óta négy irodaház, három logisztikai ingatlan és egy vegyes felhasználású épület átadása kavarta fel a magyarországi kereskedelmi ingatlanpiacot 2016. év végéig, ezek a fejlesztések szálltak ringbe a Portfolio Property Awards díjáért. A konferencia résztvevői hozták meg a végső döntést, a legsikeresebb ingatlanfejlesztésnek járó díjat végül a Váci 1 nyerte. Az új fejlesztések elindítása, az elkészültek átadása, illetve a számos befektetési tranzakció irodapiaci volta mellett, az egyre erősödő hazai hotelpiac, a 2024-es olimpia rendezésének a következményei, illetve a lakásboom is a terítéken volt 2016-ban a konferencián. A témák közül néhány: 

 • Property Lending Barometer – Lehetőségek és kérdőjelek egy felfelé ívelő piaci ciklusban
 • Forrásbevonás ingatlanfejlesztőknek, befektetőknek: Kötvény kibocsátás, tőzsdei jelenlét, banki finanszírozás
 • Megfordult a ciklus: mindenki fejleszt?
 • A 2024-es olimpiai pályázat ingatlanos szemmel: fenntarthatóság, fejlesztési lehetőségek, kihívások
 • A történelem megismétli önmagát? Lakásboom az ezredfordulón és most
 • Hasít a budapesti hotelpiac
Property Investment Forum 2016
Property Investment Forum 2016

Mi történt 2016-ban a lakáspiacon? - CSOK, áfacsökkentés és adókedvezmény

Eseménydús év volt a 2016-os a hazai lakáspiacon, az állami támogatások jelentős megemelése, az áfakulcs mérséklése és az adókedvezmény bevezetése nagy változásokat eredményezett. Sokan számítottak arra, hogy az árak mérsékeltebb növekedést mutatnak majd, ahogy egyre több lakás kerül a piacra, ám a jelentős érdeklődés és erős kereslet hatására ezek még tovább emelkedtek. Míg 2015 végén még 32 millió forint alatt volt egy átlagos budapesti új lakás, addig 2016 végére már a 42 millió forintot is meghaladta.

1. CSOK

2015 végén bombaként robbant a hír, hogy a CSOK összege jelentősen megemelkedik a 3 gyermeket vállalók számára, illetve a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás mellett 10 millió forint kedvezményes lakáshitel felvételére is lehetőségük nyílik. 2015 júliusától 2016. október végéig több mint 32 ezer csok-kérelmet hagytak jóvá, amelyek összértéke 73 milliárd forintot tett ki. 

2. Áfacsökkentés

Az év másik nagy durranása az áfacsökkentés volt. A fejlesztők már régóta lobbiztak az áfakulcs mérséklődéséért, addig pedig az asztalfiókokban pihentették a lakásépítési terveiket. A kivárás indoka - közlésük szerint - az volt, hogy a magas áfakulcs miatt nem lehetett profitot termelni a lakásépítésekkel. Végül is tavaly év végén a legjobb karácsonyi ajándékot kapták a beruházók, az áfakulcs a korábbi 27 százalékról végre mérséklődött, ráadásul nagy mértékben, mindössze 5 százalékosra.

AZ ÁRAKBAN ALIG VOLT ÉRZÉKELHETŐ AZ ÁFACSÖKKENTÉS, A FEJLESZTŐK INKÁBB LENYELTÉK AZT, A NAGY KERESLET HATÁSÁRA PEDIG AZ ÚJ LAKÁS VÁSÁRLÓK JÓVAL MAGASABB ÁRAKKAL SZEMBESÜLTEK, MINT EGY ÉVVEL KORÁBBAN.

3. Adókedvezmény

Szintén ebben az évben döntöttek arról, hogy az új lakást vásárlók és az új házat építők közötti áfakedvezmény miatti különbség kompenzálásaként, év elejétől a házépítők visszaigényelhetik az áfát az építési költségeik után maximum 5 millió forintig.

A beruházók év eleje óta sorra jelentették be az újabb és újabb projekteket. Ennek eredményeként a lakásépítési engedélyek óriásit emelkedtek az év első 9 hónapjában, 2015 első három negyedévéhez képest 2,5-ször annyit adtak ki. A növekedés pedig még jelentősebb volt Budapesten, amely egyébként is a fejlesztések fő motorjának számít a vállalkozások által épített lakások magas aránya miatt, itt közel megháromszorozódott az engedélyek száma a megelőző év azonos időszakához képest.

Felbolydult a befektetői piac

Egy évvel korábban még talán félve, beszéltek róla, hogy akár az egymilliárdos befektetési volument is elérheti a piac, ehhez képest 2016 első félévében már 910 millió euró volt ez az összeg, ami a teljes 2015-ös év befektetéseit is meghaladja. Az év erős kezdésével, már a kétmilliárd euró sem lett annyira távoli, végül a kedvező nemzetközi és magyar gazdasági környezet következtében 133 százalékkal bővült a befektetési volumen 2016-ban, az előző évhez képest, így a magyarországi kereskedelmi ingatlanok tranzakciós értéke elérte (a korábbi éveket nézve) a valaha volt második legmagasabb, 1,7 milliárd eurós értéket.

Az év első felének legfontosabb tranzakciója az Eiffel Tér Irodaház megvásárlása volt, ezen kívül szeptemberben eladták a Park Atrium irodaházat, mindkét esetben német befektetők voltak a vásárlók. A legnagyobb tranzakció az évben a CA Immo vásárlása volt, 175 millió euró értékben vették meg a 70 ezer négyzetméteres Millenium Towers négy irodaépületét. A 7 százalék alatti hozamszintű tranzakció mérföldkőnek számított a válság utáni budapesti irodapiacon. 

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Millennium Gardens

Millennium Gardens

1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10B
Kiadó terület: 37000 m2
Bérleti díj: 4960 – 5440 HUF
Bérleti díj: 15.5 – 17 EUR
Átadás:
2021

Ajánlatot kérek

Mi történt még?

 • Értékesítették a pénzintézet budapesti, Szabadság téren lévő, korábbi székházát egy német befektetőnek
 • Magyar befektetői csoport vásárolta meg a Váci úton elhelyezkedő V188 irodaházat, valamint a V190 fejlesztési területet.
 • Értékesítették a 16 ezer négyzetméteres XI. kerületi Office Garden I. épületét.
 • Cseh ingatlanalap vásárolta meg az Atenortól a Váci Greens irodaház "C" épületét, a fejlesztett Váci Greens három épületből álló komplexuma közül a 2015 júniusában átadott "C" épület összesen 18 500 négyzetméter irodaterülettel rendelkezik.
 • Elkezdték a Meininger Hotel építését a Nagyvásárcsarnok közvetlen szomszédságában, amit idén tavasszal adtak át.
 • A Skanska eladta Nordic Light névre hallgató budapesti irodaházat az Erste Alapkezelő Zrt. ingatlanalapjainak, mintegy 67 millió euróért. 
 • Bejelentették, hogy megépülhet a 120 méteres toronyház a Kopaszi-gát mellett, miután a Fővárosi Közgyűlés 2016 végén módosította Budapest településszerkezeti tervét és rendezési szabályzatát. A Lágymányosi-öböl mentén az eredeti szabályozás szerint 65 méter volt a megengedett maximális magasság, az újítás értelmében azonban a 120 méteres toronyház elhelyezése is lehetővé vált. Most már tudjuk, sőt látjuk is, ahogyan épül ez a torony, vagyis a Mol új székháza.

Már csak két év maradt hátra a 15 évre visszatekintő cikksorozatunkból, pár nap múlva a 2017-es eseményeket vesszük szemügyre. Valamivel több mint egy hét múlva pedig 15. Property Investment Forum legérdekesebb témáiról tudósítunk. 

matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
építőipar - daru, földmérő