Máris megvan, ki lesz az új BKK-vezér
Ingatlan

Alaposan átalakítaná az önkormányzatok életét a kormány

Portfolio
Számos javaslatot adott be a kormány a napokban az önkormányzatokra vonatkozóan, melyek korlátoznák az önkormányzatok hatáskörét az építésügyi feladatokat illetően, emellett a szabálysértési ügyeket átadnák a rendőrségnek, a tömegközlekedést pedig főként az iparűzési adóbevételekből kellene fenntartania a városoknak.

Az építésüggyel kapcsolatban a települési önkormányzatok mindazon vagyona és vagyoni értékű joga, amely a jegyző építésügyi igazgatási feladatainak ellátását biztosítja, 2020. március 1-jén – a feladat ellátásának időtartamára – az állam ingyenes használatába kerülne. A használati jogot a fővárosi és megyei kormányhivatal gyakorolja,amivel az ilyen feladatokat ellátó köztisztviselők is a kormányhivatalokhoz kerülnének.

A javaslat szerint az államigazgatási feladat ellátását biztosító vagyon alatt az átvett államigazgatási feladathoz kapcsolódó valamennyi jogot és kötelezettséget, valamint ingó és ingatlan vagyont is érteni kell. Az önkormányzatok tehát lényegében nem szólhatnának bele abba, hogy mi épüljön az adott településen.

Property Investment Forum 2019
A főváros jövőjének kérdése is fontos témája lesz a november 21-én megrendezésre kerülő Property Investment Forum 2019 konferenciának.

Az építési hatóságokat a kistelepülésekről ugyan már 2015-ben a járási központokba helyezték át, most viszont onnan is elkerül, ahogy az eddig ezt maguknak intéző budapesti kerületi önkormányzatok jegyzői is elvesztik az építési hatósági jogköreiket, ahogy a Fővárosi Önkormányzat főjegyzője is - írja az Index

Nem csak az építésügy érintett

A törvény emellett azt is megváltoztatná, hogy kinek kell eljárnia a szabálysértési ügyekben. A kisebb ügyekben, eddig a járási kormányhivatal volt az eljáró hatóság, ami mostantól átkerülne a rendőrséghez.

Végül a tömegközlekedést kell említeni, amivel kapcsolatban a törvénymódosítási javaslat kimondja, hogy az önkormányzatoknak az iparűzési adóbevételükből elsőként a tömegközlekedést kell finanszírozniuk, vagyis a kormány ezzel válaszolt is Karácsony Gergely legutóbbi kormányülésen elhangzott felvetésére, hogy az állam vállaljon nagyobb szerepet a fővárosi tömegközlekedés finanszírozásában.

A főváros egyébként tavaly 148 milliárd forint rájutó iparűzésiadó-bevétellel gazdálkodhatott, ebből mintegy 75 milliárd forintot vitt el a tömegközlekedés támogatása. Emellett 66 milliárd forint volt a BKK menetdíj-bevétele, az állam pedig 27 milliárd forinttal szállt be a tömegközlekedés költségeibe. 

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Pörög az építőipar, pörög a gazdaság - De a növekedésnek ára van!