Puskás Aréna
Ingatlan

Mit átadták! - Átvettük az új Puskást

Portfolio
Nem nagyzolás azt állítani, hogy tegnap nem elsősorban egy átadás történt, hanem egy átvétel. A közönség, akiknek a kedvére (és akik adójából is!) épült a Puskás Aréna, virtuálisan megkapta a kulcsot. Persze az átadások is lezajlottak, lezajlanak, mind a műszaki, mind a protokolláris, de lényegében, bármekkora is a felhajtás a Puskás körül (érthetően nagy, hiszen egy rendkívül drága intézmény, és az "elit központja", stb., stb.), lényegében mégiscsak egy focistadion. És tegnap mint funkcionáló, modern focistadion vizsgázott, a helyszínen általunk tapasztaltak alapján jelesre.

A Puskás Aréna történetét, híreit a kezdetek óta követtük, szakmai cikkben vetettük össze tokiói testvérével, megnéztük milyen hatással lehet - a bruttó 190, nettó 160 milliárdból épült stadion - a környékére, így nem is erről írnánk kivételesen, hanem az átadás-átvétel (hogy kicsit ilyen ingatlanosan fogalmazzunk) valódi, nem a puhaszékes VIP-részből, vagy a kiemelt sajtópáholyból átélt élményéről, hanem a mezei szurkolói látószögből, mint tömegfelhasználó. 

Az egyébként rendkívül érdekes adatokat a Puskás wikipedia oldalán hosszasan lehet szemezgetni, de pár érdekességet itt hagyunk, mielőtt az élményre rátérnénk.

  • az épület beépített alapterülete 60 703 m²
  • az épület össz alapterülete 208 010 m²
  • az épület legmagasabb pontja 50,70 m
  • 556 parkoló, 27 felvonó, 974 vécé, 712 mosdó
  • befogadóképesség: 67 155 fő
  • amit pedig tegnap óta tudunk, hogy az új stadion első gólját Edinson Cavani, az első magyar gólját Szalai Ádám szerezte

67-68 ezer ember sok. Főleg akkor, ha szinte egyszerre (3 órán belül), és egyetlen épületbe akarnak bejutni, és onnan teljesen egyszerre (15 percen belül) távozni. Nem "rocket science" a profi megtervezés, hiszen a világon számtalan pontosan ugyenezen elven működő, de még nagyobb épület is van, és megoldják ezt a helyzetet, de azért mégis, ahogy Fürjes Balázs, a projekt megvalósításának felelőse többször is hangsúlyozta, ez egy minden elemében magyar termék, magyar tervezéssel és kivitelezéssel, magyar szakértelemmel és összefogással, amin persze lehet hümmögni, hogy micsoda porhintés, de az, hogy a hazai építőipar, építészet, projektmenedzsment, és minden ágazat tart ott szakmailag, hogy ezt meg lehet valósítani, az hatalmas fegyvertény, és az egyik legfontosabb üzenet egy ingatlanpiaccal és építőiparral kiemelten foglalkozó gazdasági szakportálnak és olvasóinak. 

Fürjes Balázs
Miniszterelnökség, Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár
2000-2002 között három évig a Budapest Sportcsarnok (Papp László Sportaréna) újjáépítéséért a 2012-es budapesti olimpiai pályázatért felelős miniszteri biztos voltam, 1998-2002 között igazgatósági tag
Tovább
2000-2002 között három évig a Budapest Sportcsarnok (Papp László Sportaréna) újjáépítéséért a 2012-es budapesti olimpiai pályázatért felelős miniszteri biztos voltam, 1998-2002 között igazgatósági tag Tovább

Az élmény

Korán érkeztünk, fél 5 körül (7-kor kezdődött a meccs), hogy legyen idő mindent jó alaposan szemügyre venni és dokumentálni, hiszen biztosak voltunk benne, hogy méterenként kell majd fotózni valami olyat, amitől majd az olvasók százezrei kattintják a cikket és osztják majd szerte a viághálón. Hát ez a része volt a legnagyobb meglepetés. A még szinte üres stadion lenyügöző látványán (fentebb csatolva), a büfé árain, és a vizesblokkok szuper-minimalista dizájnján túl (a VIP-ben nem jártunk), egyetlen említésre való dolgot sem találtunk. És hogy ez negatív kritika-e? Egyáltalán nem.

Ez a stadion nem lett más, mint egy stadion, ahol élmény volt meccset nézni az 5. emeletről is (legteteje), mégha kicsit olyan érzése is volt az embernek, mintha nem élőben követné a játékot, hanem egy óráisi otthoni LED TV-n, leszámítva, hogy nem Hajdú B. István újabb aranyköpéseit hallgattuk, hanem a 68 ezer szurkoló semmivel sem összehasonlítható morajlását, éneklését, "ki nem ugrálozását", "tavaszi szél vizet árasztozását", vagy egy-egy felháborító bírói ítéletre adott hangos nemtetszését. 

A büféknél és a wc-ben sor volt. Tény. A saját tapasztalunk alapján a wc-ben minimális, a büfében hosszabb. De ha leárazzák egy napra a porszívókat az egyik elektronikai áruházban 50%-kal, vagy 3 napos hosszú hétvége jön, akkor a boltokban is sor van a kasszánál. Aki meccsre jár (olyan helyre, ahol teltház van), vagy fesztiválra, esetleg utolsó nap szerette feladni az adóbevallását a postán, az ezen egy pillantra sem lepődik meg. Amit sokan szeretnének egyszerre, az olykor több időbe kerül. Ezen nem érdemes dühöngeni. Ha kétszer annyi wc lenne és büfé, akkor meg az extra költség lenne a probléma. Ha nagyobb hely lenne a lábaknál, hogy kényelmesebb legyen a stadion mindenkinek, és csak 45 ezren férnének be, akkor meg az egy férőhelyre jutó kivitelezési és fenntartási költség lenne túl magas, vagy a jegyek ára háromszoros. Hát nem egyszerű mindenkinek megfelelni, de ez nem új.

A kijutás

Miután eltöltöttünk már 4,5 órát az új stadionban, felfedeztük, hogy semmi különleges felfedezni való nincs, csak az élményt átélni, mert egy (szubjektív szempontjaink alapján) gyönyörű, minimalista, funkcionális focistadion lett az épület, ittunk párat a 690 Ft-os (picit talán vizezett ízhatással bíró) Soproni sörből, és megnéztük a nyitómeccset, már csak egy dolog aggasztott rettentően, a kijutás. Mert hát befelé, 3 óra alatt eloszlott az a 68 ezer ember, de kifelé mégiscsak egyszerre és azonnal akar ilyenkor vonulni mindneki. Nem tudjuk, hogy mindenhol pontosan ugyanúgy zajlott-e, de a Dózsa György út felé terelődve már-már ijesztő rendben, fegyelmezetten, gördülékenyen és hatékonyan jutottunk el a metróig, percek alatt, ahol a nem bérlettel utazók még ajéndékot is kaptak, mert a BKV ellenőrei a sarokba állítva figyelték, hogy a rendőrök átveszik a hatalmat, és nyilván elsősorban biztonsági okok miatt, azért, hogy ne szoruljon be senki, ne legyen jeggyel bénázás, torlódás, feszültség, lincshangulat, mindenkit igazolás nélkül engedtek le a peronokra. Egy gombóc kézműves fagyi árát megköszönhetik a jeggyel utazó drukkerek, bár bérletesként nem tudom fognak-e ezért valaha kompenzálni (smiley).

A meccset aki látta látta, aki nem, de nem is érdekli, annak annyi információt adnánk, hogy Magyarország - Uruguay 1-2, barátságos mérkőzésen, a Puskás Aréna hivatalos nyitómeccsén. 

Bízunk benne, hogy a következő években minél több olvasónknak lesz egy pozititív élménye a nemzeti stadionunkkal kapcsolatban (ha már hozzájárult), legyen az egy férfi vagy női focimeccs, vagy egyéb sportesemény, egy olasz énekes, egy holland dj, esetleg egy ír rockbanda koncertje, vagy akár egy szakmai konferencia. Mindenestre lehetőleg sose kocsival akarjunk érkezni.

Benzin
magyareuró200122
FrankfurtiTőzsde
végítéletórája
fertozes
paks
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
terézváros