hullám, óceán, tengerparti lakások
Ingatlan

Csúcson az ingatlanpiac, de már leskelődnek a veszélyek

Portfolio
Elérkeztünk a 15 évre visszatekintő cikksorozatunk utolsó részéhez, ami a 2018-as eseményeket, illetve a 14. Property Investment Forumon elhangzottakat összegzi. A 2018-as év minden szegmensben nagyon erősnek számított, hatalmas tranzakciók, óriási befekteteési volumen, új állami szabályozások, és számos átadott irodaprojekt jellemzte - csak hogy néhány dolgot említsünk. Mostani szemmel viszont már látjuk azokat a tényezőket, amelyek fenekestül felforgathatják az ingatlanpiaci erőviszonyokat a követketkező időszakban. Éppen ezek a témák kapnak nagy figyelmet a november 21-i Property Investment Forum konferenciánkon.

2018-ban átadták a hazai modern irodapiac eddigi legnagyobb egy épületben kialakított irodaterét, a Wing fejlesztésében készülő Telekom-székházat, illetve elkezdték építeni a legmagasabb budapesti épületet, a 120 méteres MOL Campust, aminek az átadása 2021-re várható. Az ingatlanpiac átalakulása tovább folytatódhat, a HR problémák, a továbbra is nehezen kezelhető építőipari kapacitáshiány, a fenntarthatósági törekvések mind mind új kapukat nyitnak, de egyben zárnak is be. 

Property Investment Forum 2019
Már csak két nap és indul a 15. Property Investment Forum konferenica.

Miről szólt tavaly a Property Investment Forum?

Összesen 14 szekcióban kerültek elő a legváltozatosabb, de az ingatlanpiachoz szorosan kapcsolódó témakörök a 14. PIF-en. Ezekből néhány:

  • Tudatosan átformálni a várost

A grandiózus, folyamatban lévő projektek is bemutatásra kerültek, ezek egyike volt a Liget Budapest, de szó volt a Westend mellett épülő Central Parkkal kapcsolatos elképzelésekről, valamint a Budapest ONE irodaházat és a Kelenföldi pályaudvar másik oldalán épülő Etele Plazat. 

  • Megállíthatja a lakáspiacot a 27%-ra visszaemelkedő áfa? Mi a stratégiája a lakásfejlesztőknek?

Öt év masszív lakáspiaci emelkedés után már talán nem is volt meglepő, hogy egyre több belvárosi lakás négyzetméterára érte el az 1 millió forintos lélektani határt, ráadásul ez már nemcsak az eladók optimista képzeletében jelent meg, hanem egyre gyakrabban a vásárlói kereslettel is találkozott. Egyesek szerint már erősen közelítjük a piac tetejét, míg mások semmi akadályát nem látják a további töretlen áremelkedésnek. Szintén kihagyhatatlan téma volt a lakásáfa, a szakértők összességében örültek a legújabb szabályozásnak, ami az építések határidejét 2023-ra kitolta, amennyiben rendelkeztek 2018. november 1-je előtt építési engedéllyel. 

  • Építőipar: Brutális szakember és kapacitáshiány van, de mi a megoldás? Mi enyhíthet ezen?

"A válság után azt próbáltuk megtanulni, hogy miként szerezzünk munkát, most hogy miként lehet visszamondani munkát harag nélkül" - hangzott el a Portfolio Property Investment Forum építőiparral foglalkozó panelbeszélgetésén. Az ingatlanszakmát komolyan érintő probléma a kivitelezői kapacitás- és szakember hiány, amit a beszélgetés résztvevői igyekeztek körüljárni.

  • Brutális tömegek érkezhetnek Budapestre a következő években, de hol szállnak majd meg?

11, 13, 15 millió. Mi ez a számsor? A budapesti reptér éves forgalma az elmúlt években - kezdte meg előadását Erdei Bálint, a RedWood Real Estate Holding vezérigazgatója a Property Investment Forum 2018 hotelpiac szekcióján. Az iparágban jártas szakértők többek között arról beszélgettek, hogy miként lehet hotelből pénzt csinálni, milyen szempontokat követve lehet a legtöbb vendéget bevonzani egy szállodába, hogyan változtak a szállóvendégek igényei, és vajon meddig tart még a magyar hotelpiac felívelése.

Property Investment Forum 2018
Property Investment Forum 2018

Mi történt 2018-ban a hazai ingatlanpiacon?

Kezdjük egy ingatlanbefektetési körképpel a tavalyi évre vonatkozóan, a CBRE által 2018 októberéig mért 1,3 milliárd eurós befektetett volumenből:

  • 450 millió eurót tett ki az irodapiac,
  • 735 milliót a kiskereskedelmi ingatlanpiac,
  • 70 milliót az ipari,
  • 45 millió eurót a hotel és egyéb fejlesztések.

A kiskereskedelmi ingatlanbefektetések piacát több nagy tranzakció hajtotta, több nagy bevásárlóközpont értékesítésére is sor került. A legnagyobb tranzakciók a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központot, a MOM Parkot, a Mill Parkot, Alkotás Pointot és a Margit Palotát érintették. A legnagyobb üzlet a Mammut értékesítése volt, de hasonló jelentőséggel bírt a MOM Park komplexum eladása is. A harmadik negyedévi ingatlanpiaci befektetés elérte a 790 millió eurót, ez a második legerősebb negyedéves teljesítmény a 2007-es negyedik negyedévi rekordja után.

A legmeghatározóbb irodapiaci események között biztosan ott volt a Telekom-székház átadása, illetve MOL toronyház kivitelezésének elindítása, de megemlíthetjük az OTP M12 irodaház, a Váci Greens E és F épülete, illetve a Millenium Gardens építését is, melyeknél az utóbbi években alig akadt nagyobb bekerülési összegű projekt. A korábban elindított beruházások közül több is elkészült ebben az évben, ami egyben azt is eredményezte, hogy 2,5-szeresére nőtt az előző év azonos időszakához képest a befejezett irodaprojektek összértéke, ami összesen 140 milliárd forintot jelentett. 

Az állam igazán aktív volt tavaly, legalábbis a szabályozásokat tekintve mindenképpen, olyan rendeleteket, előírásokat vezettek be, ami az ingatlanpiacra is komoly hatást gyakorolt. Ezek között volt az elővásárlási jog világörökségi helyszínen, az 5%-os lakásáfa meghosszabbítása az építési engedéllyel rendelkező projekteknél, a lakástakarékok állami támogatásának a kivezetése, illetve a SZIT-ek szabályozása.

A lakáspiacot már öt éve egy masszív áremelkedés jellemezte, ami után már meg sem lepődtünk azon, hogy egyre több belvárosi lakás négyzetméterára éri el az 1 millió forintos lélektani határt, ráadásul ez már nemcsak az eladók optimista képzeletében jelent meg, hanem egyre gyakrabban a vásárlói kereslettel is találkozott. 

Eljött a 2019-es PIF ideje

Két nap múlva, azaz november 21-én már a 15. Property Investment Forum konferenciáról jelentkezünk a legfontosabb ingatlanpiaci témákkal. Csak hogy néhányat említsünk ezek közül: fókuszban lesz a fenntarthatóság, a lakáspiac, az építőipar, a hotelfejlesztések, alternatív eszközök piaca, az ingatlankezelés kihívásai, a BIM, és még egy Jellinek Dániel (Indotek) és Futó Gábor (Futureal) beszélgetésre is sor kerül.

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
új lakások