Csaknem pormentes lesz az ALDI magyarországi logisztikai bázisa
Ingatlan

Bevásárolták magukat a kínaiak a bővülő budapesti gigaterminálba

Nem álltak meg  a kínaiak a görögországi Pireusz kikötőjének megvásárlásával. Szerda estétől immár résztulajdonosként is a soroksári árufuvarozási óriásterminálig érnek. Az állami COSCO SHIPPING vállalatcsoport tagja, az Ocean Rail Logistics (ORL) S.A. ugyanis valamivel több, mint 15 százalékos részesedést szerzett a Rail Cargo Group (RCG) tagvállalatában, a Rail Cargo Terminal - BILK zártkörű részvénytársaságban. Az ORL  régi partnere a terminálnak, tulajdonszerzése nyilván további, hatékonyságnövelő fejlesztéseket vetít előre.

A COSCO 2008 óta üzemeltette a pireuszi konténerkikötőt, majd pár évvel később, 2016-ban 67 százalékos részesedést szerzett benne. Eddig 800 millió euro értékű fejlesztést hajtott végre Pireuszban. Onnan vasúton viszik tovább Európába a kínai árukat, ezen az útvonalon fontos állomás a soroksári hatalmas logisztikai objektum, ahol már jó ideje partnerként vannak jelen. Mostantól viszont már tulajdonosként is érdekeltek a soroksári fejlesztésében.

Az akvizíciót rögzítő szerződést szerdán Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár és Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete jelenlétében írták alá. A budapesti  New York Palace hotelben az aláírást követően Thomas Kargl, a Rail Cargo Austria AG Igazgatóságának tagja rámutatott, hogy a megállapodásra a Rail Cargo Group eurázsiai stratégiájának mérföldköveként tekint. Emlékeztetett arra, hogy a két társaság hosszú évek óta dolgozik a kölcsönös előnyökön nyugvó stratégiai együttműködés megteremtésén. 

Rengeteg dolgozót érinthet: mi lesz 10 év múlva a logisztikai központokban?

A mostani kínai „bevásárlás” azért is érdekes, mert a megszűnt, kormány közeli Magyar Idők című kiadvány 2016 októberében még arról írt, hogy a kormányzat az egykori MÁV Cargo részleges visszavásárlását készítette elő. Ebből a jelek szerint semmi sem lett és semmi jele annak, hogy a visszavásárlás egyáltalán felmerülne a közeljővőben. Az osztrák Rail Cargo Austria és a GYSEV Zrt. konzorciuma 2008-ban 102,5 milliárd forintot fizetett a MÁV Cargo részvényeiért, és öt év alatt 43,5 milliárd forint értékű fejlesztésre vállalt kötelezettséget.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
Airport City Logisztikai Park

Airport City Logisztikai Park

2220 Vecsés, Üllői út 807
Kiadó terület: 4680 m2
Bérleti díj: 4.5 – 4.5 EUR
Átadás:
2008

Ajánlatot kérek

„Az előnyök kiaknázásának garanciáját a budapesti terminálüzemeltető cég felkészültsége és tapasztalata, valamint az európai kikötőket Eurázsia ipari központjaival összekötő nemzetközi logisztikai vállalat széleskörű képességei együttesen garantálják. Az ebből fakadó hatékonyságnövekedésből az RCT - BILK minden ügyfele profitálni fog”– hangsúlyozta Thomas Kargl.

Az Ocean Rail S.A., egy gyorsan fejlődő intermodális operátor, amely már évek óta a terminál fontos ügyfelei közé tartozik, és hosszú távon hozzájárul majd a BILK hatékonyságának növeléséhez. A vállalat többségi tulajdonosa továbbra is a Rail Cargo Group marad. Közép- és Kelet-Európa jelentős logisztikai elosztóközpontja meglévő ügyfeleit változatlanul kiszolgálja, valamint örömmel fogadja az új megbízásokat – mondták az aláírást követő tájékoztatón.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
CTPark Budapest South - DNH1

CTPark Budapest South - DNH1

2330 Dunaharaszti, Gábor Áron út
Kiadó terület: 1500 m2
Bérleti díj: 4.75 – 9.5 EUR
Átadás:
2020 Q1

Ajánlatot kérek

A kínaiak öröme érthető, hiszen az RCG-BILK-en  keresztül 18 országot lefedő, nemzetközi hálózathoz jutnak hozzá, s ez ideális logisztikai megoldásokat biztosít számukra. A megcélzott BILK terminál Európa stratégiai kombináltfuvarozási fordítókorongja, Magyarország vezető kombinált fuvarozási terminálja. A terminál 22,3 hektáron terül el, hét, egyenként 750 méter hosszú és kettő méteres rakodóvágánnyal, továbbá 50 méteres havária vágánnyal rendelkezik.

A kombináltfuvarozási küldemények mozgatását két (hat rakott és három üres konténerek mozgatására alkalmas) teleszkópgémes konténerrakodó gép két termináltraktor és egy termináli félpótkocsi látja el. A hűtőkonténerek kezeléséhez 72 elektromos csatlakozás áll rendelkezésre. Továbbá két hitelesített hídmérleg is rendelkezésre áll, amelyek segítségével szinte minden mérlegelési igény ellátása biztosított.

Tovább bővül a BILK

A Portfolio Raktár Adatbázisában egyelőre nem szereplő BILK Logisztikai Zrt. tavaly tavasszal újabb, összesen 30 ezer négyzetméter területű raktárcsarnokok beruházására nyújtott be építési engedélykérelmet a főváros XXIII. kerületi önkormányzatához. A beruházás a logisztikai parkkal határos 7,4 hektár területen valósul meg, amit a társaság tavaly ősszel vásárolt meg.

A cég két ütemben tervezi felépíteni az új létesítményeket, amiket a következő két év folyamán vehetnek birtokba a bérlők. A fejlesztés befejezését követően a BILK Logisztikai Zrt. kapacitása meghaladja majd a 215 ezer négyzetmétert

Néhány hete át is adták a Media Markt speciális logisztikai igényei szerint létesülő raktárkapacitást a BILK parkjában. A lekötött logisztikai területek egy 20 ezer négyzetméteres raktárcsarnokban helyezkednek el. A beruházás értéke az épülethez vezető utakkal, a közművekkel és a parkolókkal együtt összesen 3,5 milliárd forint.

Ugrásra készen a kínai vasútépítők

Idén júliusban vált ismertté, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal szerbiai szakaszán már elkezdődött a felújítás, a tervek szerint 2022-re lesz kész. Magyarországon aláírták a szerződést a magyar szakasz teljes körű tervezésére és kivitelezésére a kínai-magyar konzorciummal. Ebben az Opus Global közvetett, 51 százalékos tulajdonában lévő, Mészáros Lőrinchez köthető RM International Zrt. fele részben vesz majd részt a munkálatokban. A beruházás összértéke 2,078 milliárd dollár - közel 590 milliárd forint -, a kivitelezési szerződés a magyar állam és a kínai Eximbank finanszírozási megállapodása alapján lép hatályba.

FrankfurtiTőzsde
végítéletórája
fertozes
paks
terézváros
ursula
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
terézváros