Ezért érhet véget a nagy lakásépítési boom - Megszólaltak a szakértők
Ingatlan

Összezuhan vagy csak megbotlik az újlakás piac? Most megmondjuk a tutit

Portfolio
Sokkal kevesebb új építésű lakásprojektre számítanak a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztők, mint az elmúlt két-három évben. Itt vannak az indokaik és várakozásaik.

A vége volt a legszókimondóbb annak a panelbeszélgetésnek, amire a Portfolio által rendezett Property Investment Forum 2019 legutolsó szakaszában került sor és amit Sápi Zoltán, az Eltinga elemzője moderált. A kendőzetlen bírálatot a kormánynak címezték, a leghatározottabb Földi Tibor, a Cordia Magyarország Zrt. vezérigazgatója volt.

PIF 2019 - lakás panel

A kiszámítható áfa-környezetet hiányolta, szerinte nem megfelelően készítették elő a 27 százalékos áfa visszaemelését, maga az intézkedés pedig nem szolgálja a távlati gazdasági célokat. „Folyamatos kedvezmény kellene egyes típusokra, méretekre vagy árkategóriákra, akárcsak több közép-európai országban, a kedvezmény kivezetése negatívan hat az építőiparra." - fejtegette.

A megszólalók egybehangzóan azt mondták, hogy még nem szabad temetni az új lakások piacát. Ugyan bizonyos, hogy jóval kevesebb projekt fog indulni, de a hiány még mindig akkora, hogy lesz helye a jó beruházásoknak magasabb áfával is, igaz, a durván emelkedő árakat csak kevesen tudják majd megfizetni.

Mindannyian utaltak arra, hogy a mostani, átmeneti időszakban, amikor egyidejűleg lesznek jelen a piacon az 5 és a 27 százalékos áfával kínált lakások az lehet majd a döntő, hogy a beruházók képesek lesznek-e időben be is fejezni a projektet. Többségük szerint 60 százalékos előértékesítés kell ahhoz, hogy vevői pénzből lehessen finanszírozni a projekteket.   

Kiss Ákos, a Property Market értékesítési igazgatója nem lát a csökkenés irányába ható tényezőt, erős a kereslet, erősen szűkül a kínálat, a vevőknek azt tanácsolja, hogy olyan projektet válasszanak, ahol a projektfinanszírozás már megvan. „Megváltoztak a keresleti preferenciák: a fiatalok zöme nem feltétlenül akar venni, inkább bérelni a rugalmasság miatt. A hosszú távra gondolkodó befektetési vásárlók a piacon maradnak és kevesebbek kezében marad az állomány.” – vélekedett.

Martin János MRICS, a WING igazgatója arra utalt, hogy a bejelentett projektek száma látványosan csökken a következő egy-két évben, ha nem marad az 5% áfa, januártól a 27-%-osok kereslete csökkenni fog, kivárás lesz. Alternatív lakóingatlan befektetések is jöhetnek (pl. bérlakások, diákotthon, idősotthon) de jogszabályi változás kell, pl. a 13. kerületben 30 nm alatti lakást nem lehet építeni, miközben egy stúdió 20-22 nm.

Nagy Gergely, az OTP Csoport régiós ügyvezető igazgató-helyettese: már beépült az árakba a +22 százaléknyi áfa, szerinte minimum 10 százalékos áremelkedés lesz az újlakás-piacon januártól, de pár, tőkeerős, tapasztalt fejlesztőnek kisebb marzssal még így is megéri, 2020 első felében nagy kivárás lesz. "Magas lesz ez elvárt előértékesítettségi arány, szigorúak leszünk." - tette hozzá.

Vincze Edit, az OC Investment Solutions ügyvezetője úgy véli, hogy kulcskérdés, kik lesznek a vevők a folyamatos drágulás közepette, sok, kevésbé életképes kis és közepes projektet látnak, a konszolidáció tehát elkerülhetetlen.

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dpd csarnokepulet market epito