MMP_4009
Ingatlan

Mi számít valójában alternatív ingatlanbefektetésnek?

Portfolio
Sürgeti vajon a proptech az alternatív befektetések népszerűségének növekedését? Mi tekinthető alternatív fejlesztésnek és melyek ma a legizgalmasabbak? - tette fel a kérdéseket Dr. Ódor Dániel, a Taylor Wessing partnere a Property Investment Forum 2019 konferencia alternatív befektetések panelbeszélgetésén. A közönség véleménye szerint alternatív ingatlan az, aminek a szokásostól eltérő a felhasználása.

Azurák Zsolt, a Magyar Telekom beszerzési, logisztikai és ingatlan menedzsment igazgatója elmondta, hogy alternatív jellegű ingatlanokat is örököltek a portfólióban (hozam, felhasználhatóság szempontjából). Véleménye szerint az alternatív befektetés egy tudatos kockázatvállalás, de nem biztos, hogy ami ma alternatív, az fél-egy év múlva is annak fog számítani. Nagyon nehéz megfelelő üzemeltetőt találni, a jövőbeli költségeket ráadásul az üzemeltetés befolyásolja, amit nehéz előre megbecsülni.

Bárány Kristóf CFA, az Adventum International alapító partnere szerint az számít alternatívnak az ingatlanpiacon, ami nem core – a definíció a piac fejlettségétől függ. Nyugat-Európában például a lakóingatlanok is core kategóriába tartoznak. A szakértő elmondta, hogy nem megfelelő hasznosítású ingatlanokat akarnak átalakítani core termékekké – ilyen szempontból az általuk nemrég megvásárolt Köki bevásárlóközpont is alternatívnak számír. Régebbi épületeket vásárolnak, így különösen fontos számukra a karbantartás és a felújítás megvalósíthatósága. Úgy véli, várhatóan még évtizedekig nem lehet a proptech által munkaerőt kiváltani, maximum bizonyos területeken helyettesíteni. 

kép

Botos Bálint CFA, a Forestay Group ügyvezető partnere, Magyarország első magánkollégiumának fejlesztője szerint egy termék a magasabb kockázati kitettségtől lesz alternatív. Úgy véli, a hozam túl nagy fókuszban van az ingatlanpiacon, míg a kockázatra keveset figyelnek. Akár egy irodaház is lehet szerinte alternatív, ha pl. kórháznak használják, mert más a központi kitettsége. Budapesten hiány van bérlakásokból – más európai fővárosokhoz nem hasonlítható mértékben (airbnb, külföldi diákok), párszáz lakás épült csak a belvárosban bérbeadásra – ami feszültséget szül a piacon mely robbanáshoz vezet - tette hozzá. Meglátása szerint nincs összhang a hozam és árazás terén, hiszen például egy bécsi diáklakás 800 eurós havidíj mellett 4% hozammal, míg egy budapesti 500 euró mellett 6% hozammal bír.

Doron Dymschiz, a Duna House Holding Nyrt. társ- vezérigazgatója úgy látja, hogy az alternatív befektetés lényege a magas hozam magasabb kockázat mellett. Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért nincsenek nagyobb bérlakás-fejlesztések Magyarországon azt mondta, hogy hazánkban még így is olcsó az ingatlan, a lakosság nagy hányada tud vásárolni, ezzel szemben Nyugat-Európában jelentősen drágább, így ott kevesebben engedhetik meg maguknak a saját lakást, ezért bérelnek többen.

Háromszoros a túljelentkezés az építőipari ingyenmilliókért
Frankfurti tőzsde
cimlap_naperomu1210
iroda_munkavállalók_munkaerő
balance hall irodaház
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Háromszoros a túljelentkezés az építőipari ingyenmilliókért