GettyImages-671670386
Ingatlan

Okos zebrát adtak át Budapesten

Portfolio
Okos zebrát adtak át Budapesten. Az Egressy út és a Kövér Lajos utca kereszteződésében, a Herman Ottó Általános Iskola előtti gyalogátkelőhelyet ezentúl az úttest mindkét oldaláról egy-egy kamera figyeli és gyalogosmozgásra bekapcsoló LED-világítással szerelték fel - olvasható a Zugló.hu-n.

A főváros első okos zebrájának közelében több iskola, sportpálya és napközis tábor is található. A Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft. a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával nemrég egy úgynevezett SafeCross intelligens gyalogátkelő rendszerrel szerelte fel az Egressy úti átkelőt. A projekt azért is indokolt, mert tavaly egy autós ennél a kereszteződésnél ütött el két diákot.

"Az okos zebra programot részben az alapítvány támogatásából finanszíroztuk, részben pedig abból a pénzjutalomból, amit a ZKNP nyert el tavaly decemberben a „Szomszédom a rendőr” programmal az európai bűnmegelőzési díj harmadik helyezettjeként." – mondta az átadáson Horváth Csaba polgármester. – A jövőben szeretnénk még több hasonló gyalogátkelőhely támogatására pályázni az alapítványnál.

A SafeCross rendszer alapvetően egy messziről is jól látható LED-világítást jelent, amely gyalogosmozgásra kapcsol be. Az úttest mindkét oldalán egy-egy kamera figyeli, hogy érkezik-e valaki a zebrához, és ha igen, akkor mindkét irányból azonnal hat LED-lámpa lép működésbe. Ezen kívül az úttest mindkét oldalán egy-egy reflektor is megvilágítja az átkelőhöz érkező gyalogost, így a járművezetők már messziről észlelhetik az átkelési szándékot. Jelenleg a LED-lámpák tesztüzemmódban vannak, azaz folyamatosan villognak, hogy az arra közlekedő autósok hozzászokjanak az újdonsághoz. Amennyiben a Budapesti Közút Zrt. engedélyt ad, a rendszer átáll aktív üzemmódba.

Frissítés!
Az eredeti közlemény alapján ez Budapest első okos zebrája, azonban cikkünk megjelenése után azt az információt kaptuk, hogy Józsefvárosban már 2018-ban beüzemeltek négyet.

Címlapkép forrása: Getty Images

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dpd csarnokepulet market epito