STA_2433 PIF irodapiaci panel
Ingatlan

Ez most az irodafejlesztések aranykora - A mostani döntések évtizedekre szólnak

Portfolio
Irodát fejleszteni már közel sem arról szól, hogy hogyan oldjuk meg költséghatékonyan a megrendelő által igényelt létszám elhelyezését. Új szakmák, új készségek kellenek már ahhoz, hogy sikeres fejlesztéseket, újrapozicionálásokat, bérbeadásokat, tranzakciókat, és üzemeltetési struktúrát alakítsunk ki. A munkavégzés formája rengeteg helyen átalakulóban van, a „zöld”, a digitális, az aktív, csoportos munkavégzést segítő megoldások és kialakítások előtérbe kerülnek. A Property Investment Forum 2019 konferencia irodapiaci szekciójában ezeket vitatták meg a szakértők.

Miért fontos a kereskedelmi ingatlanpiac?

Bár mind a szálloda-, mind az ipari logisztikai szektor meglehetősen nagy volumenű állománnyal rendelkezik, a meglévő állományhoz képest mérsékelten indulnak új fejlesztések. Az ingatlanpiac nagyon koncentrált, szinte minden Budapesten történik, a szállodai szobák háromnegyede a belvárosban van. A lakáspiac szintén koncentrált, mintegy 20 ezer lakást adnak át a ciklusban, ami a régió fővárosaihoz képest nagyon kevés, a prágainak például csak a negyede. Az állami beruházások az építőipari kapacitások 50%-át lefoglalják, a kereskedelmi ingatlanok 30%-ot, míg a lakásfejlesztések 15%-ot tesznek ki. Egy olyan piacon zajlik a kapacitás elszívás, ahol a munkaerő, illetve alapanyag hiánya amúgy is nagy probléma. A lakáspiacon 5 év alatt több mint kétszeresére nőttek az árak (750 ezer forint / négyzetméter), ezzel az ötödik legdrágábbak az EU-ban a bérleti és lakásárak. A belvárosban sok lakást irodának használnak – mondta el Fábián Gergely, ügyvezető igazgató, Magyar Nemzeti Bank.

STA_2275_Fábián Gergely_MNB

Irodapiac - Újraosztott lapok

A fejlesztői lokációs gyűrű kezd kitágulni, egyre kijjebb lépünk a komfortzónánkon. Melyik ma Budapesten a legerősebben feltörekvő alpiac? – tette fel a kérdést Kovács András, Sales Director, Indotek Group a Property Investment Forum 2019 konferencia irodapiaci panelbeszélgetésén, melyben a szakértők olyan kérdéseket vitattak meg, hogy mit érdemes és mit lehet kezdeni a használt, 15-20 éves irodaházakkal, beszélhetünk-e vidéki irodapiacról, vagy, hogy a bérlői vagy a tulajdonosi oldal dominálja a hazai irodapiacot.

Az aranykort egy nagyon kemény időszak előzi meg, így nem véletlen, hogy idáig jutottunk el. A bérlők olyan csapatokkal dolgoznak, akik kimondottan irodakialakítással foglalkoznak, ezáltal nő a hozzáértésük, ugyanakkor sok szereplő lassítani is tudja a folyamatokat. Nagyon fontos a használt irodaházak újrapozicionálása, felújítása, a megnövekedett bérlői igényekhez történő igazítása. A régi irodaházak hasznosítása a fejlesztők felelőssége, de a bérlőknek is jó opciót nyújtanak az alacsonyabb bérleti díjak miatt – mondta el Gedai Bori, Deputy Country Manager, GTC.

PIF irodapiaci panel

Soha ilyen színvonalon és ilyen gyorsan ennyi fejlesztés nem történt még Budapesten mit most. Az Atenor fejlesztésénél, a Hős utca környékén kiváló a tömegközlekedés, vannak szolgáltatások a környéken, és az épületen belül még több szolgáltatás lesz. A Corvin negyednél sem volt probléma a Szigony utca korábbi rossz hírneve. A bérlők egyre nagyobb tudással és ismeretekkel rendelkeznek, a tanácsadók felkészítik őket, sőt projektmenedzsereket, belsőépítészeket alkalmaznak. – mondta el Püschl Nikolett, Development & Leasing Manager, Atenor Hungary.

Van egy minőségi upgrade a bérlői igények terén, melyeket az új fejlesztések kiszolgálnak. Általában mire átadásra kerülnek az épületek már megvannak a core bérlők. A régi épületek, ha jó helyen vannak, akkor átalakíthatók és nem gond, hogy felújítást igényelnek. EU-s támogatások vidékre is érkeznek ezek mértéke azonban mégsem hasonlítható össze a többi kelet-közép-európai ország vidéki városaival, ugyanis Magyarország jóval centralizáltabb, minden a fővárosban kulminálódik. A fővároson belül Dél-Budán jelentős infrastrukturális fejlődések figyelhetők meg, amiknek a kereslet miatt van létjogosultságuk: IT cégek jelenléte, sok munkavállaló, sokan közülük nem csak Budapesten vannak jelen. – hívta fel a figyelmet Mazsaroff Kata, Director, Head of Occupier Services, Colliers International.

Egy szóval összefoglalva most zajlik az irodafejlesztések aranykora: ezeket az épületeket 10-20-50 évre építik a fejlesztők. Azért is ennyire értékes ez a fázis, mert készülünk a válságra, a kereslet a sokszorosa annak, amit a piacra hoznak a fejlesztők. Az 5,9%-os átlagos üresedési ráta rekordalacsony szintet jelent, miközben a Váci úton ez szám csupán 2,3%. Mindez azt jelenti, hogy nem lehet elhelyezni senkit, a területek 40-50 %-a előre elkel és egyelőre nem látni a trend végét. Ugyanakkor a bérlőket sem kell sajnálni: a HR által vezetett bérlői igényvilág és az új projektek sokkal többet nyújtanak, mint 2008 előtt, de a bérleti és építési díjak is növekedtek. A budapesti piac telítettsége miatt a vidék is elkezdett kinyílni, de még nem a nemzetközi fejlesztők által. Főleg Debrecen és Szeged halad az egyetemek és az SSC-k kapcsán. Az építési költségek azonban nem alacsonyabbak vidéken sem, de a minőség is ugyanaz. A régi irodaházak tekintetében a lokáció kiemelten fontos – hangsúlyozta Dr. Würsching Péter MRICS, bérbeadási igazgató, Jones Lang Lasalle Kft.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
dpd csarnokepulet market epito