cee STA_2542 PIF CEE panel
Ingatlan

Meddig szárnyal az ingatlanpiac? - Ezek a legnagyobb kockázatok

Portfolio
Jelentős tőke érkezik a régió ingatlanpiacára, de a megfelelő befektetési termék megtalálása továbbra is hatalmas kihívás. A Property Investment Forum 2019 konferencia "CEE's market outlook" panelbeszélgetésén azokat a kockázatokat vitatták meg a szakértők, amelyeket a régió befektetőinek szem előtt kell tartaniuk.

Jan Hübner (HB Reavis Magyarország) szerint jelenleg olyan sok pénz van a piacon, hogy az emberek hajlamosak prémium termékekbe fektetni, még akkor is, ha tudják, hogy ezekkel a későbbiekben gond lehet.

Benjamin Perez-Ellischewitz MRICS (JLL) hangsúlyozta, hogy a globális trendek értelmezésekor fontos figyelembe venni a helyi sajátosságokat. A kiskereskedelem manapság nem vonzó eszközosztály az európai befektetők körében, de a budapesti bevásárlóközpontok teljesítménye valóban jó, és továbbra is vonzza a befektetőket.

cee STA_2548 cee panel pif

Az alternatív befektetésekről Tom Lisiecki (TriGranit) hozzátette, hogy a befektetők olyan eszközosztályokat vizsgálnak, amelyek eddig még nem léteztek, mert nincs elég kipróbált, bevizsgált és megbízható termék a piacon.

Dr. Edina Schweizer (Noerr) szerint a bankok jó minőségű ingatlanokat keresnek jó minőségű tulajdonosokkal és fejlesztőkkel.

Rudolf Riedl MRICS (Strabag Real Estate), hozzátette, hogy a bankok jövedelemtermelő eszközöket akarnak finanszírozni.

A logisztika már régóta a befektetők egyik legkedvezőbb eszközosztálya, de Martin Polák (Prologis) szerint a közép- és kelet-európai ipari piacokon nem sok termék vásárolható meg. Hozzátette, hogy jelenleg 1,5 százalékpontos hozamkülönbség mutatkozik Budapest és Prága között az ipari piacon, amelyet ésszerűtlennek tart.

A csoport tagjai azt is megvitatták, hogy a regionális gazdaságok mennyire függenek Németországtól, különösképpen annak autóiparától, amely jelenleg különösen sebezhető. Az autóiparban nem minden gyár áll készen az átmenetre, amelyet látni fogunk az elkövetkező években - tette hozzá Martin Polák.

cee STA_2542

Jan Hübner elmondta, hogy a budapesti irodapiacon a helyzet nagyon jó, a gazdasági növekedés támogatja az erős keresletet. Noha Tom Lisiecki egyetértett azzal, hogy a bérleti díjak emelkednek, általánosságban hangsúlyozta, hogy a bérlők ösztönző várakozásai kétszer olyanok, mint a válság előtt, ami azt jelenti, hogy a nagy bérlők bérleti díjai majdnem megegyeznek a tíz évvel ezelőtti bérleti díjakkal. A lengyel regionális városokban található irodapiacokkal kapcsolatban azonban aggodalmát fejezte ki, elmagyarázva, hogy noha a kereslet lépést tart a jelenlegi igazán erős kínálattal, egyelőre a bővítéseknek köszönhetően az új BPO-k és az SSC-k nem kerültek piacra több éven keresztül.

A gazdasági és politikai kockázatok többször felmerültek a vita során, de annyi bizonytalanság van bennük, hogy lehetetlen megmondani, mikor történik egy esemény, amely mindent érint - mondta Dr. Edina Schweizer. Ha azonban jön egy válság, sokkal jobban fel leszünk készülve mint korábban - tette hozzá Martin Polák.

A vita moderátora, Jean-Bernard Wurm (Secure Legal Title, London) hozzátette, hogy az utóbbi időben egyre gyakrabban látni piros zászlókat az átvilágítási folyamatok során. A befektetők politikai és gazdasági stabilitást keresnek, és általában nem érdekli őket, hogy a kormánynak autokratikus jellemzői vannak-e, mindaddig, amíg megvan a stabilitás - fejezte be Dr. Edina Schweizer.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos

Háromszoros a túljelentkezés az építőipari ingyenmilliókért
Frankfurti tőzsde
cimlap_naperomu1210
iroda_munkavállalók_munkaerő
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Háromszoros a túljelentkezés az építőipari ingyenmilliókért