Előfizetői tartalom

Ide vándorolt az a pénz, amit a kormány nemzetmentésre szánt

Portfolio
Az Építési Piaci Prognózis készítői egyértelműen hibás eszköznek értékelik, hogy a kormány az új lakásoknál 5 százalékra vitte le az áfát. Szerintük ez a kifejezetten kínálati oldali támogatás a lakásárak és a lakásbérleti díjak elszabadulásához vezetett, így a lakáshoz jutást és a demográfiai folyamatokat éppen hogy nem segítő, hanem azokat nehezítő eszközzé vált.

Az MNB e témában kiadott elemzése szerint, az új és használt lakások áremelkedése közötti különbségre alapozott számítások alapján, a 27-ről 5%-ra csökkentett ÁFA miatt keletkezett árelőny 60 %-a ugyan a befektetők, de 40 % a lakásvásárlók zsebében landolt - emlékeztettek a Prognózis szerzői. Lakásárak és építési költségek (százalékos változás), forrás:...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés