CSOK, babaváró, lakáspiac - Getty
Ingatlan

Ide vándorolt az a pénz, amit a kormány nemzetmentésre szánt

Portfolio
Az Építési Piaci Prognózis készítői egyértelműen hibás eszköznek értékelik, hogy a kormány az új lakásoknál 5 százalékra vitte le az áfát. Szerintük ez a kifejezetten kínálati oldali támogatás a lakásárak és a lakásbérleti díjak elszabadulásához vezetett, így a lakáshoz jutást és a demográfiai folyamatokat éppen hogy nem segítő, hanem azokat nehezítő eszközzé vált.

Az MNB e témában kiadott elemzése szerint, az új és használt lakások áremelkedése közötti különbségre alapozott számítások alapján, a 27-ről 5%-ra csökkentett ÁFA miatt keletkezett árelőny 60 %-a ugyan a befektetők, de 40 % a lakásvásárlók zsebében landolt - emlékeztettek a Prognózis szerzői.

Lakásárak és építési költségek - KSH, Build-Comm.
Lakásárak és építési költségek (százalékos változás), forrás: KSH, Építési Piaci Prognózis 2023

Hozzáfűzték ugyanakkor: a KSH piaci lakásárakról és a lakásépítési költségekről, azon belül a munkaerő és anyagköltségek változásokról szóló adatsora jól mutatja, hogy az áfa csökkentésből semmi nem kerülhetett a lakásvásárlóhoz. A lakásépítési költségek növekedése a hivatalos adatok alapján ugyanis kisebb volt, mint az áremelkedés mértéke, így az átmenetileg bevezetett kedvezményes áfa haszna nem került a lakásvásárlókhoz, hanem a beruházók nyereségét növelte.

Ugyan a 2016-ban kezdődött élénkítési kísérletnek időről-időre, különböző, keresleti oldalt támogató eszköze is megjelent, ezek egyike sem eredményezte a piac olyan mértékű élénkülését, mint az átmeneti, 5 %-os ÁFA, amelynek eredményeképpen, számítások szerint nagyjából 300 milliárd forint támogatás a befektetőknél maradt.

Építőipar 2020
A legfrissebb lakáspiaci trendekről, árakról és a munkaerőhiány megoldási lehetőségeiről is szó lesz ezen a konferencián. Az év legnagyobb építőipari eseménye. Ne hagyd ki, már csak pár szabad hely van, most jelentkezz!

„Teljesen egyetértünk azzal, hogy mind a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordítására, mind az építési, és ezen belül a lakáspiac élénkítésére az államnak költségvetési forrásokat kell biztosítania, még a jelenlegit meghaladó mértékben is. Nagy hiba ugyanakkor, hogy a beavatkozásokkal a politika rövid távon akart látványos eredményeket elérni, és azok sem szakmailag, sem politikailag, sem társadalmilag nem voltak előkészítve, emiatt súlyos hibákat is elkövettek. Olyan hosszútávú folyamatokról van szó, melyek szabályozásánál elképzelhetetlenek a két-három éves határidők, melyektől tízmilliós nagyságrendű támogatások függenek.” – hangzott el a 2023-ig szóló időszakra vonatkozó előrejelzés bemutatóján.

Címlapkép forrása: Getty Images

termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-184093719