új lakások
Ingatlan

Három hét és teljesen megváltozik a hazai új lakások piaca

Portfolio
Közeledünk a kedvezményes lakásáfa kifutásának határidejéhez, ami egyben azt is jelenti, hogy hamarosan a régi-új fejlesztési környezet, aktivitás jellemezheti a hazai piacot, miközben az árak csak még tovább távolodnak a 2016. előtti szintektől. Összefoglaltuk, hogy az Eltinga kutatói által készített tanulmány szerint, milyen változások várhatóak az új lakások piacán 2020-tól. Csak hogy elöljáróban néhányat említsünk ezek közül: az újra Európa-bajnok lakásáfa hatására az építések száma várhatóan csökken, a minőségi projektekben nem indokolt, hogy csökkenjenek az új lakások árai, mindezek pedig az állomány megújulásának a lassulását erdményezhetik.

2016. január elsejétől 2019. december 31-ig él a kedvezményes lakásáfa, a közelgő határidő miatt nincs is most fontosabb kérdés az új lakások piacán, mint hogy milyen piaci változásokat fog eredményezni újra a 27 százalékos áfa. Az Eltinga elemzői összefoglalták a leggyakrabban felmerülő kérdések kapcsán a várakozásaikat, többek között az árak mozgásáról, a fejlesztési kedvről és az állomány megújulásáról.  

A tanulmány alapján:

 • 1. A lakásépítések száma akár 4500 társasházi lakással, várhatóan 10 ezer alá csökken 2020-ban. 
 • 2. A kiadott építési engedélyek száma már 2018 elején is csökkent, az őszi áfa-szabály módosítás viszont újabb aktivitást eredményezett a fejlesztőknél, sokan ugyanis arra számítottak, hogy további könnyítéseket is kapnak majd. a 2019-es őszi negyedév ismét magasabb engedélyszámokat hozott, kérdéses azonban, hogy ezek megvalósulnak- e, így összességében az épített lakások számának visszaesésére lehet számítani mind országosan, mind pedig a fővárosban. 
 • 3. A saját célra épített lakások száma vélhetően nem tudja majd pótolni azt a visszaesést, amit a vállalkozók általi építésből ered. 
Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Central Park

Central Park

1173 Budapest, Kaszáló utca 45
59 db lakás
34 – 83 m2 alapterület
20 – 70 M Ft
Átadás:
2019. okt

Ajánlatot kérek
 • 4. Sokak számára az egyik legfontosabb kérdés, hogy mi fog történni a lakásárakkal. 

A lakáspiaci fejlesztők jellemzően 10-15%-os árbevétel arányos eredménnyel dolgoznak, ez nem fedezi az áfanövekedés okozta több mint 20 százalékos áremelkedést, így új fejlesztéseket csak magasabb bruttó újlakás-árak mellett hajlandóak indítani. 5 százalékról 27 százalékra történő változásának hatására kevesebb lakás épül, amihez a vásárlók várhatóan magasabb bruttó árakon juthatnak majd hozzá. A lakáskínálat hosszabb távon egyre rugalmasabb, ami az épített mennyiség nagyobb visszaesését eredményezi, amint elfogynak a már megtervezett, megkezdett projektek. 

Ezen túl, a kínálati oldal is kedvezőtlenül alakulhat a vásárlók szempontjából, mert az elmúlt években dinamikusan emelkedő lakásépítési költség továbbra is nyomást gyakorol költség oldalról a lakásárakra. A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai alapján az átárazódások már az áfa-szabályok változásának bejelentését követően megindultak. Összességében a lakások 43 százalékának ára növekedett, és 15 százalékot tett ki a legalább 5 millió forinttal emelkedő otthonok aránya, 2018 harmadik és negyedik negyedévében. 

 • 5. A kevesebb megépült lakás, az állomány lassuló megújulását eredményezi, 2018-ban 1,3 százalékos fővárosi megújulási rátát mértek, ami várhatóan csökkenni fog. Az országos érték 0,4 százalék, amivel a legutolsók között vagyunk európai összehasonlításban. 
 • 6. A költségvetési bevételek az áfakulcs növelése után emelkedni fognak, de az 5-ről 27%-ra emelés azonban nem fogja eredményezni a költségvetési bevételek arányos növekedését. 
 • 7. Magyarország jövőbeli 27%-os kulcsa a legmagasabb lesz EU-s összehasonlításban, 24 országban 25%-nál alacsonyabb áfakulcs van érvényben. 
 • 8. Az új lakások növekvő árai mellett a használt piac felé terelődhet a kereslet, a stabilan emelkedő jövedelmek, az alacsony kamatszint, illetve a családtámogatási programok miatt jelentős visszaesésre nem számítanak. 
 • 9. A visszaeső lakásépítés kisebb kapacitásszükségletet eredményez az építőiparban, így egyes szakágazatokban megszűnhet a kapacitáshiány. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a technológiai fejlesztések elindítására is kisebb lesz a nyomás.  
  Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
  Westside Residence

  Westside Residence

  1134 Budapest, Bulcsú utca 5-9.
  206 db lakás
  30 – 108 m2 alapterület
  35 – 98 M Ft
  Átadás:
  2021 Q4

  Ajánlatot kérek

Címlapkép forrása: Getty Images

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Váci úti felüljáró