Miért ennyire drágák a lakások Budapesten és Nyugat-Magyarországon?
Ingatlan

Egyelőre csak lárifári a lakásárak csökkenése

Portfolio
A magyar lakáspiac 2019-ben valószínűleg fordulóponthoz érkezett. Ez egyelőre csak a forgalom csökkenésében mutatkozik, elsősorban Budapesten és a nagyvárosokban. Ugyanakkor az árak idén, az előző évekhez hasonlóan kétszámjegyű mértékben nőttek. Az országos szinten érezhető lassulást, illetve a stagnáló fázis elérését elhalasztották a Kormány különböző, lakásvásárlást ösztönző támogatásai – derül ki az OTP Jelzálogbank legfrissebb Lakóingatlan Értéktérkép elemzéséből.

A NAV idei első három negyedéves adatait feldolgozó elemzés éves szinten, országosan 14,2%-os drágulást mutat.

A budapesti forgalom nagyjából harmadával csökkent, így az országos eladások közé idén arányaiban jóval kevesebb magas négyzetméterárú tranzakció került. Bár a második félévre még kevés elemezhető adat jelent meg, a nyáron bevezetett „falusi CSOK” hatására az év egészében a községek drágulását valószínűsíthetjük, ami feltehetőleg a 2020-as statisztikákban is érezteti majd hatását. Immár harmadik éve eleve az olcsóbb területeken látható elsősorban forgalomnövekedés, így az árak is ennek megfelelően alakulnak.

Építőipar 2020
A lakáspiac jövője is komolyan érinti az építőipart. Kíváncsi vagy a részletekre? Gyere el!

A lakótelepi lakások 21%-kal drágultak, tehát ismét nagyobb mértékben nőtt az értékük, mint az egyéb lakásoknak, nem is beszélve az önálló házakról, ahol csak 7% az éves növekmény. Így mára az eladott lakótelepi lakások országos átlagára meghaladja a 326 ezer forint/négyzetmétert.

– mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

A tizenkilenc megye közül idén sem csökkent sehol az eladott lakóingatlanok átlagára. Az élen 30% feletti árnövekedéssel:

  • Veszprém,
  • Komárom-Esztergom és
  • Borsod-Abaúj-Zemplén állnak.
Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Hubay Garden Lakópark

Hubay Garden Lakópark

1153 Budapest, Hubay Jenő tér 8
60 db lakás
38 – 111 m2 alapterület
32.5 – 71 M Ft
Átadás:
2020. máj

Ajánlatot kérek

A fővárosnál jobban drágult még Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megye. A lista másik végén Somogy és Heves megye van, 10% alatti értékkel. Az OTP Értéktérkép szerint továbbra is Győr-Moson-Sopron a legdrágább, négyzetméterenként 352 ezer forintos átlagárral. Ugyanakkor a 300 ezres limitet már Hajdú-Bihar és Pest megyében is meghaladja az átlagos négyzetméterár. A legolcsóbb hagyományosan Nógrád megye, hajszállal 100 ezer forintos négyzetméterárral. Az eladott ingatlanok országos átlagára az év első három negyedévében 385 ezer – Budapesttel nem számolva 260 ezer – forint volt négyzetméterenként.

A megyeszékhelyek közül Tatabánya drágult legnagyobb ütemben, 36%-kal, de több mint 30%-kal nőtt emellett az árszint Veszprémben, Miskolcon, Szolnokon, és Debrecenben. Az értéknövekedésben a korábbi években huzamosabb ideig éllovas Győr viszont idén már a rangsor másik végén van, de még itt is 16%-os árnövekedést látunk.

otp_ertekterkep 2019dec
Forrás: OTP Értéktérkép

A fővárosi kerületek árváltozási rangsorában is szembetűnő, hogy az élbolyban évek óta túlnyomóan olyan – alapból olcsóbb – városperemi kerületek vannak, amelyek nem befektetési célpontok, a forgalom is viszonylag csekély, tehát ott a még mindig viszonylag alacsony bázis miatt mehetett végbe nagy mértékű drágulás. A XVI. és a XIX. kerületben 30%-kal emelkedtek az árak, majd a sorban a XX., a XXI., és a XXIII. kerület következik. Miközben a belvárosi kerületek (V., VI., VII.) mostanra az utolsó harmadba csúsztak vissza 15-22% közötti értékekkel az árnövekedés tekintetében.

A FŐVÁROS LEGDRÁGÁBB RÉSZE TOVÁBBRA IS AZ V. KERÜLET, 944 EZER FORINT AZ ÁTLAGOS NÉGYZETMÉTERÁR. EZT KÖVETI AZ I. KERÜLET, AMINEK AZ ÁTLAGÁRA TÖBB MINT 150 EZER FORINTTAL MARAD EL NÉGYZETMÉTERENKÉNT. A 700 EZRES SZINT FÖLÉ MÉG A II., VI. ÉS XII. KERÜLETEK JUTOTTAK.

A ciklikusan működő lakáspiac aktuális felívelő szakasza 2013-ban indult, így a lakásárak idén immár hatodik éve nőnek. A jelenlegi lakásárak országosan már meghaladhatják az egyensúlyi szintjüket, ez azonban rövid távon nem feltétlenül jelent árcsökkenést, a csúcsot elérve is inkább stagnálásra lehet számítani a jelenleg látható kereslet mellett. Többek között a családvédelmi akcióterv lakásvásárlást érintő elemei előre hozott keresletet generálva egyértelműen lassítják a kereslet visszaesését. Ugyanakkor az is látható, hogy jelentős arányt képviseltek az ingatlanpiacon a befektetési célú vásárlók, majd a MÁP+ megjelenésével számuk és arányuk – főleg Budapesten és a nagyvárosokban – látványosan csökkent.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Egressy Liget

Egressy Liget

1143 Budapest, Ilka utca 3/A
38 db lakás
47 – 100 m2 alapterület
37.05 – 85.65 M Ft
Átadás:
2020 H1

Ajánlatot kérek
üvegház - Getty-169030923
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
üvegház - Getty-169030923