A világ legmagasabb felhőkarcolói - Milyen lesz az élet 1 kilométer magasan?
Ingatlan

Itt az év zuhanása

Portfolio
Kínában csaknem 40 százalékkal kevesebb toronyház épült 2019-ben, mint a megelőző évben. A világon azért még mindig a legtöbb és ez így is marad egy ideig.

Rossz évet zártak a Kínában 200 méternél magasabb toronyházakat építők: hiába hajráztak, a 2018-as adatokhoz képest 38 százalékkal kevesebb (56 db) ilyen ingatlant sikerült befejezni – közölte a cnn.com egy szakmai szervezet (Council on Tall Buildings and Urban Habitat, CTBUH) decemberi jelentésére hivatkozva.

Kína továbbra is vezet a felhőkarcoló építési versenyben,  és ezt egyelőre nem veszélyezteti semmi. Idén a 10 legmagasabb ilyen épület közül hat a világ legnépesebb országában készült. Az abszolút bajnok a Tiencsinben elkészült CTF Finance Centre volt a maga 530 méteres magasságával. Nem lesz ilyen magas a MOL Campus a Kopaszi gáton, ahol már az alapozásnál tartanak. Étvágygerjesztőnek itt van pár exkluzív kép arról, hogy milyen lesz ennek a toronyháznak a belseje.

Az 56 darabos teljesítmény 2013 óta a legrosszabb Kínában. Földgolyónkon idén egyébként összességében 14 százalékkal kevesebb, 200 méternél magasabb toronyházat adtak át. Az úgynevezett szuper magas házak (300 méternél magasabb) csoportja ugyanakkor nem panaszkodhat: összesen 26 ilyen ingatlan készült el, egyebek között Kuvait Cityben, Kuala Lumpurban és a dél-koreai Busanban.

Felhőkarcoló - Sanghaj - MN
Sanghaj régi negyedét fokozatosan lenyelik az új felhőkarcolók. Fotó: Mester Nándor

A szakmai szervezet által kiadott folyóirat főszerkesztője ugyanakkor két tényre is rámutatott: egyrészt 2018 rekord év volt, hiszen korábban még soha nem fordult elő, hogy egyetlen országban egy év alatt ennyi felhőkarcoló épült volna. Másrészt a 4-5 évvel ezelőtt kezdett projektek túlnyomó része igen magas hitelaránnyal épült, s ez most visszaüthetett.

Építőipar 2020
Egyebek között a magas házakról is szó lesz az év legfontosabb hazai építőipari konferenciáján. Ne hagyd ki, van még pár szabad hely. Jelentkezz MOST!

Vannak jelek arra, hogy a kereslet erősen csökkenőben van, még az idei első helyezett Tiencsin esetében is. A sokmilliós városban nem kevesebb, mint 44 százalékos az irodák kihasználatlansága a CBRE szerint. A főszerkesztő arra is utalt, hogy szerinte a központi kormányzat tudatosan tolja a zömmel kínai állami beruházókat az eddig kevésbé felkapott és fejlesztett kisebb városok felé, s azokban sokkal kevesebb ilyen monstrumra van szükség.   

Kínában egyébként még így is nagy a lendület, 2019-ben négyszer annyi felhőkarcolót adtak át, mint az Egyesült Államokban, amelyik a második lett ebben a sajátos ország rangsorban. A hatalmas ázsiai országon belül Sencsen vitte a prímet, összesen 15 toronyházzal. A városok között Dubaj lett az ezüstérmes kilenccel, New Yorké lett a bronz nyolccal.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Aréna Business Campus

Aréna Business Campus

1087 Budapest, Hungária körút 30.
Kiadó terület: 69071 m2
Bérleti díj: 14 – 16 EUR
Átadás:
2020

Ajánlatot kérek

Másutt a világban mindamellett elég ütemes volt a fejlődés ezen a téren: Johannesburgban elkészült a 228 méter magas Leonardo torony, Algírban pedig átadták a Nagy Mecsetet, ott a minaret 265 méterre tört fel. Európában a szentpétervári Lahta Center nyert (462 méter), Dél-Amerikában a Balneário Camboriú-ban átadott Infinity Coast Tower (235 méter).

címlapkép forrása: Getty Images

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
hősök tere budapest_getty_stock