bosnyák tér zugló xiv. kerület
Ingatlan

Komoly állami lökést kapott a zuglói gigaprojekt

Portfolio
Bőven több mint 10 éves történet a Mundo Center és Zugló egy új városközpontjának kialakítása, néhány évente szólnak hírek arról, hogy eladták, megvették, vagy hogy éppen mégis elkezdik a fejlesztést a Rákospatak utca és a Bosnyák utca által határolt telken. Érdemi változás azonban nem igazán történt a telek beépítésének ügyében, egészen mostanáig: a decemberi Magyar Közlönyben ugyanis kiemelt jelentőségűvé nyilvánították a területet, ami arra enged következtetni, hogy minél gyorsabban be akarják fejezni az építési és egyéb engedélyeztetéseket. Nem mellesleg szintén egy december végi közlönyben a 4-es metró (Bosnyák térig való) meghosszabbításának mellékleteit is elővették és módosították.

December 23-án jelent meg a 215. Magyar Közlöny, amelyben plusz egy érdekes sorral egészül ki a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyek nyilvántartása:

Komplex ingatlanfejlesztésre, illetve az ahhoz kapcsolódó építmények, infrastrukturális fejlesztések megvalósítására irányuló beruházás a Budapest XIV. kerületben.

A zuglói beruházás helyszíne a Rákospatak utca és a Bosnyák utca által határolt terület, ahol korábban a Mundo Center megépítését tervezték, egészen pontosan már 2006-tól.  

Piaci információink szerint a korábbiaktól eltérő elképzeléssel és funkciókkal, de valóban elindul egy új városközpont építése a területen, ezt támasztja alá a közlöny is, a kiemelt jelentőségű ügyek esetében ugyanis gyorsított és egyszerűbb eljárásban szerezhetőek meg a különböző engedélyek. Tavaly november végén Horváth Csaba, Zugló polgármestere egy Zuglóról szóló kerekasztalbeszélgetésen elmondta, hogy szeretnék felépíteni Zugló új városközpontját, amely a közösségi tér mellett szolgáltatásokat is biztosítana a lakosságnak. 

Építőipar 2020
A tavalyi év sikere után, 2020-ban már 2. alkalommal rendezzük meg - a fél napos után, immáron egész napos – az építőipar jelenéről és jövőjéről szóló konferenciánkat.

A projekt előzményei, avagy az ex-Mundo

A lengyel Echo Investment (ami néhány hónapja a Wing többségi tulajdonába került) 2006 júniusában vásárolta meg a zuglói önkormányzattól a Bosnyák téren elhelyezkedő 6,8 hektáros területet, ahol az eredeti tervek szerint egy hatalmas pláza épült volna -  Mundo Center/Központ néven. Az összesen 107 000 négyzetméteren elterülő Mundo Center bevásárlóközpont mellett sportcentrum, egy teljesen új park is helyett kapott volna, illetve a Bosnyák téri piacot is fel akarták újítani, a projektet 2008-ban mintegy 160 millió eurós költségvetéssel tervezték. A 2015-ös kezdés azonban elmaradt, majd később egy egy luxemburgi-amerikai befektető vette át a projektet.

2017-ben azonban újra felröppent a hír, hogy a Rákospatak utca és a Bosnyák utca által határolt területen a következő hónapokban mégis elkezdődhetnek a földmunkák, látványtervek is jelentek meg a pláza, illetve a városközpont lehetséges kinézetéről. 

Tavaly a Portfolio Zugló főépítészével, Barta Ferenccel készített interjút, aki a Bosnyák téri városközpont tervei kapcsán elmondta, hogy:

A korábbi tulajdonos értékesítette a projektet és az új befektető egy teljesen más koncepcióval lépett fel. Most dolgozzák ki a telepítési tanulmánytervet, a mintegy 80 ezer négyzetméteres telekre. Azt az önkormányzat véleményezi, dönthet róla. A tervek alapján nem egy hatalmas bevásárlóközpontot akarnak létrehozni, hanem a MOM Parkhoz hasonló, egy vegyes funkciójú ingatlant, ahol lehet iroda, bevásárlóközpont, és kis arányban lakás is. Emellett a piac is adott, amit várhatóan átépítenek. Amint elkezdődik az építkezés egy 5-6 éves fejlesztésnek nézünk elébe. Hozzátenném, hogy ami a környékről nagyon hiányzik, az a metró, óránként ugyanis több mint 60 busz megy el itt. E nélkül nehéz lesz a jövője a központnak.

Mi lesz a 4-es metró meghosszabbításával?

Mindezzel szinte párhuzamosan a 220. Magyar Közlönyben megjelent egy módosítás a 4-es metró Bosnyák térig való meghosszabbításával kapcsolatban. Új időpontokat, illetve teendőket nem jelentettek be, de az látszik, hogy újra és újra előkerül a metró további négy megállóval való bővítése. Karácsony Gergely főpolgármester december elején a legfontosabb fővárosi feladatok között említette a 4-es metró elmaradt, zuglói és rákospalotai részének a befejezését. 

A 3-as metró felújítási munkálatainak befejezéséig a főváros vélhetően nem fog elkezdeni foglalkozni egy újabb metróvonallal, ha azonban 5-6 év múlva most már tényleg megvalósul a XIV. kerületi városközpont beruházás, a 4-es metró kibővítése is nagyobb figyelmet kaphat. 

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Egressy Liget

Egressy Liget

1143 Budapest, Ilka utca 3/A
38 db lakás
47 – 100 m2 alapterület
37.05 – 85.65 M Ft
Átadás:
2020 H1

Ajánlatot kérek

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
hősök tere budapest_getty_stock