Opus Dubai - széles
Ingatlan

Lenyűgöző épületcsodák jönnek 2020-ban

Portfolio
Idén sem szenvedünk hiányt a lélegzetelállító vagy egyszerűen csak izgalmas új épületekben. Külföldön és Magyarországon is átadnak ilyeneket, legalábbis ezeket jelentették be. Nézzünk meg párat! Szubjektív lista jön.

Tavaly elkészült Afrika legmagasabb épülete és Európa első víz alatti éttermébe is bemehettek a szerencsések. Természetesen rengeteg új toronyház karcolja a felhőket és megannyi meghökkentő középület is színesíti a képet. A CNN friss összeállítását és a saját itthoni gyűjtésünket elnézve idén sem panaszkodhatunk. Íme!

Vancouver - toronyház
forrás: BIG/Luxigon

A kanadai Vancouver House egy ellentmondásos dán építész, Bjarke Ingels gyermeke. Egy háromszög alapból fut felfelé, s végül négyszögű lesz. Lakni fognak benne, elég sokan.

Nancsing - Himalayas Center
forrás: MAD Architects

Kínában már nehéz meglepődni, de aki ellátogat Nancsing városába és eléje tárul a Himalayas Center, az biztosan kapkodja majd a levegőt. A tervezők az ősi shanshui motívumokat (hegy és víz) jelenítik meg betonban, acélban és üvegben. Rengeteg bujtatott építészeti ötlettel találkozunk és tényleg érezzük, hogy azt akarták: az ember és a természet ismét egymásra találjon.

Porsgrunn - Norvégia - Powerhouse Telemark
forrás: Bloomimages/Snohetta

A norvégok továbbra is a klímaharc éllovasai, mi sem jelzi ezt jobban, hogy egyre több olyan épületet emelnek, amelyek létezésük alatt több energiát termelnek, mint amennyit elfogyasztanak. Éppen ilyen lesz Porsgrunn városában a Snøhetta iroda által megálmodott Powerhouse Telemark. A gyémánt alakú tömb mágnesként vonzza a napenergiát, hiszen teljes egészében fotovoltaikus cellákkal fedett. Az építkezésnél rengeteg bontott anyagot is használnak.

New Museum of Western Australia
forrás: Peter Bennetts, Hassell,OMA

A bozóttüzektől szenvedő Ausztrália nyugati oldalán, Perthben az volt a feladat, hogy úgy építsenek fel egy 21. századi új múzeumot, hogy közben megőrzik a közeli építészeti értékeket. Sikerült elérni, hogy az épület „beszéljen” a környezetével, ne csupán a régi és az új ellentéteként lássák a helyszínt az ott lakók és az arra járó látogatók. A CNN tudósítója szerint a legmegdöbbentőbb az, ahogy ez az óriási tömb felülről szinte átöleli az alul meghagyott régi állami könyvtár olvasótermét, a Hackett Hallt.

Grand Egyptian Museum - Kairo
forrás: Getty Images

Kairóban is egy kulturális szépség vár megnyitásra. Az egyiptomi kincsek gyűjteményes tárházára egymilliárd dollárt költenek. Remélhetőleg idén tényleg átadják az új múzeumot, ahol sok tízezernyi leletet, köztük a Tutanhamon fáraó sírjából származókat is megnézhetünk majd.

Brandenburg airport - Berlin
forrás: Flughafen Berlin

A berlini Brandenburg repülőtér egyszerre hordozza magán Karl Friedrich Schinkel 19. századi porosz építész keze nyomát és a Bauhaus iskolájáét. Már kilenc éve át kellett volna adni, legutóbb azt ígérték, hogy idén októberben átvágják a szalagot. Csak reménykedni tudunk.

Opus Dubai - Dubai
forrás: Zaha Hadid Architetcts

A Zaha Hadid iroda régóta élen jár a meghökkentő építészeti jelek megálmodása terén. Van is hozzá tere, főleg az arab országokban és Ázsiában. Dubajban készül az Opus nevű érdekesség, amit biztos, hogy mindenki arról fog megjegyezni, ami a közepén van: egy óriási lyuk, ami köré egy kicsit csavart toronyházat emelnek. Hotel, irodák és éttermek is lesznek benne. 

Zaha Hadid egyébként Budapesten is alkotni akart. A Szervita térre egy méretes buborékot szeretett volna üvegből és betonból. Ez nem jött be, tervét elvetették itthon, ám a téren mégiscsak készül egy igen látványos újdonság. Nevet még nem kapott, a hivatalos Szervita Square túl semleges, semmitmondó, várjuk az igazit. Addig a látványterveket!

Egy könnyű sétára tőle, az Erzsébet híd lábánál viszont már tudjuk, hogyan hívják majd az új Marriott hotelnek helyet adó épületet: a két nővér másodikként megújuló tagja, a Matild Palota ez. A török beruházó idénre ígérte az átadást. Csak remélni lehet, hogy nem jár úgy, mint a másik nővér, a szemközti Klotild Palota, amit előbb újítottak fel, egy pár évig fogadott is vendégeket, de állítólag nem eleget, így be kellett zárni. (Újranyitására talán idén sor kerül)

BFALU20180104006
Forrás: MTI / Faludi Imre

Budapesten két másik különlegesség is szót érdemel. Az egyik az Árpád híd pesti lábánál napról-napra kibontakozó Agora a maga tornyával és masszív tömbjeivel. Eltéveszthetetlen lesz.

A másik a belvárosi Hard Rock hotel a Nagymező utcában. A régi és az új izgalmas találkozása ez. Elvileg még az első félévben belülről is meggyőződhetünk erről.

EXTERIOR

További külföldi érdekességek:

1000 Trees, Sanghaj

1000 trees - Sanghaj
forrás: Heatherwick Studio
M+ Museum, Hongkong
M+ Museum - Hongkong
forrás: Herzog & de Meuron
Szingapúr pavilonja a 2020-as Dubai Expo-n
Szingapur pavilonja - Expo 2020 - Dubai
forrás: EXPO 2020 Dubai

Címlapkép forrása: Zaha Hadid Architects

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
vitézy dávid