Pier 1_004
Ingatlan

Tavaszra végleges lehet a sok száz milliárdos új projekt Ferihegyen

Ezekben a hetekben újabb beruházás sorozatot véglegesít a kormányzat és a Budapest Airport (BA) - jelentette be Fürjes Balázs fővárosért és agglomerációért felelős államtitkár szerdán, a légikikötő új beszállítócsarnokának átadásakor. A több elemből álló mestertervet várhatóan tavaszra öntik formába.

A Budapest Airport (BA) a következő pár évben összesen több mint 275 milliárd forintot kíván költeni a hatáskörébe tartozó fejlesztésekre - közölte Gerhard Schroeder, a BA igazgatóságának elnöke a fapados járatokat kiszolgáló új csarnok átadásakor. Annyira behatóak a tárgyalások a kormányzattal, hogy rögtön az átadás után újabb szakmai megbeszéléseket tartottak a kormányt képviselő Fürjes Balázs államtitkárral.

Pier 1_002
Az új utascsarnok egyik része. Forrás: Budapest Airport

Úgy tudjuk, hogy a mestertervbe bekerülnek a repülőtéren kívüli kapcsolódó fejlesztések is, például a gyorsforgalmi út felújítása és a belvárosba vezető közvetlen vasúti összeköttetés kialakítása. Az államtitkár azonban gyorsan megjegyezte: ez utóbbi akkora méretű, hogy uniós források nélkül elképzelhetetlen a megvalósítás, időtávot azonban egyik vezető sem jelölt meg a mesterterv végrehajtására.

Építőipar 2020
Egynapos lesz idén az év legfontosabb építőipari konferenciája. Már csak pár hét van hátra, jelentkezz MOST!

A mesterterv kulcs eleme a már két éve is emlegetett harmadik terminál. Ennek megépítését indokolja, hogy rendkívüli ütemben növekszik az utasforgalom: 2019-ben 16,2 millió utast járt a reptéren, idén további 10 százalékos emelkedéssel számolnak és a következő években is további milliókkal. Ha ez bekövetkezik, akkor a mostani csarnokot elbontják és helyén illetve mellette építhetik fel az új nagy terminált.

Újabb hotel, kiszolgáló létesítmények, infrastrukturális fejlesztések és parkolási lehetőségek is szükségesek. Teljesen nyitott ugyanakkor, hogy mikor építhetik meg a hatszintes parkolóházat, aminek az engedélyét az állami szervek visszavonták. 

Az elmúlt 8-10 hónapban folyamatos kormányzati támadásoknak volt kitéve a Budapest Airport. Az államtitkár hosszasan ostorozta az üzemeltető előző vezetését és nem mulasztotta el hevesen bírálni az előző kormányzatokat a szerinte elhibázott 2005-ös privatizáció miatt. "Tavaly teljes menedzsmentváltás volt, az új vezetéssel konstruktívabb az együttműködés. Nem vagyunk barátok, ez egy érdekkapcsolat."- mondta Fürjes. Az eseményen jelen volt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki szintén a jelenlegi kormány fellépésének tulajdonította, hogy haladás történt a kormányzat és az üzemeltető cég kapcsolatában.

Future City 2020
Ne maradj le a jövő városának legfontosabb trendjeiről. Már most jelentkezz májusi konferenciánkra!

A BA 8,3 milliárd forintot költött az új, 11 500 négyzetméteres beszállítócsarnokra. A most elkészült első ütem után a második fázis építése még a 2020-as nyári szezon előtt befejeződik. Tavaly a teljes utasszám egyharmada, megközelítőleg 5,3 millió utas haladt át az egyszerűsített beszállítókapukon.

Az új csarnokban 8 gyalogos beszállítókapu működik, ahonnan az utasok közvetlenül tudnak eljutni a repülőgépekhez. Ezen felül a csarnok 6 buszos beszállítókapuval is rendelkezik majd. A központi csarnokban pihenő- és várótér lesz; étel- és italvásárlási lehetőség, 3 nagy kapacitású mosdóblokk, valamint egy dohányzóterasz is szolgálja majd az utasok kényelmét.

Az új beszállítócsarnok a Lean Tech Mérnökiroda Kft. tervei alapján, a Market Építő Zrt. kivitelezésében, a HunGal Kft. műszaki ellenőrzésével és mérnöki tanácsadásával valósult meg. Az épület szerkezetének gyártója és szállítója a holland Neptunus B.V. volt, a belsőépítészeti terveket a DVM Group készítette.

Címlapkép forrása: Budapest Airport

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
hősök tere budapest_getty_stock