GettyImages-1189308693 (2)
Ingatlan

Vitézy Dávid: a következő hét év legfontosabb közlekedési beruházása az 5-ös metró lesz

Portfolio
Nemrég írtunk róla, hogy Vitézy Dávid lesz a Budapest Fejlesztési Központot (BFK) vezérigazgatója, aki a közösségi médiában megosztott bejegyzése után egy interjúban az Indexnek is elmondta terveit. Ezek között a következő hét évre vonatkozóan a legfontosabb közlekedési beruházásként az 5-ös metrót jelölte meg.

A most létrehozott Budapest Fejlesztési Központ frissen kinevezett vezetője szerint egy 5-ös metró méretű projektnek az átadásáig mostantól 7-10 év telik el. Mindezt leginkább egy nyugat-európai városokra jellemző S-Bahn-szerű vonalként kell elképzelni, úgy, hogy a vonat, behálózva az agglomeráció településeit, lényegében egy korszerű vasútként beér a sűrűn kiépített városba, lebukik a föld alá és ott keresztezi a belvárost, érinti a metrókat, aztán tovább halad kifelé.

A főváros közlekedésének jövője kiemelt témája lesz a május 21-én megrendezésre kerülő Future City 2020 konferenciának.

Mivel szeretnénk megtartani annak a lehetőségét, hogy nemcsak a HÉV-ekre, hanem a MÁV elővárosi vonataira, elsősorban az esztergomi és a kunszentmiklósi elővárosi vonalra is kihaladjanak ezek a szerelvények, a peronmagasságnak és a járműveknek vasút-kompatibiliseknek kell lenni.

Ez a közlekedési mód Csepel irányába is jobb lenne mint a villamos, mivel a projekt sikeressége autósokat vonzhatna át erre a vonalra, amit egy villamos kapacitása nem biztos, hogy ki tudna szolgálni. A jó megoldás az olyan gyorsvasúti üzemmód megtartása, mint az az S-Bahn, ami a belvárosban metróként, a külvárosban pedig elővárosi vasútként működik.

A hazai építőipar legfontosabb kérdéseiről beszélnek majd a szakértők a február 27-én megrendezésre kerülő Építőipar 2020 konferencián.

Döntött a kormány az előkészítésről

A kormány arról döntött, hogy ezt a projektet a BFK előkészíti, és arról is, hogy a 2021-től induló új uniós finanszírozási időszakban a megépítését kiemelt helyen kezeli. Az első nagy uniós ciklus legtöbb forrást igénylő projektje a 4-es metró volt, a második ciklus hét éve a 3-as metró felújítása, a következő ciklusban pedig a HÉV-ek fejlesztése és járműcseréje lesz a legnagyobb budapesti közlekedési beruházás. Ma azt lehet mondani, hogy egy közlekedésfejlesztés onnantól kezdve, hogy a kiviteli, részletes tervezés elindul, odáig, hogy megtartják az átadó ünnepséget,  hét-tíz év telik el, ha nincs közte leállás. Körülbelül ennyi idő múlva adhatják át az új földalatti vonalat, de ennél pontosabbat ma teljesen felelőtlen lenne mondani.

Vitézy Dávid
BKK volt vezérigazgatója, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója
Vitézy Dávid a tömegközlekedés és a városi mobilitás szakértője. Pályafutását közlekedési aktivistáként kezdte, a budapesti tömegközlekedés javítása mellett. 2010-ben a Budapesti Közlekedési Központ a
Tovább
Vitézy Dávid a tömegközlekedés és a városi mobilitás szakértője. Pályafutását közlekedési aktivistáként kezdte, a budapesti tömegközlekedés javítása mellett. 2010-ben a Budapesti Közlekedési Központ a Tovább

A főváros közlekedésével kapcsolatos további tervek az eredeti interjúban olvashatók.

Címlapkép forrása: Getty Images

wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
moszkva_shutterstock-20170929
Frankfurti tőzsde
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
lego, bugatti chiron, mti,