GettyImages-1147822631
Ingatlan

Rekordszinten az európai ingatlanbefektetések értéke

Portfolio
Rekordszinten zárta a tavalyi évet Európa az ingatlanbefektetési volumen tekintetében. A kontinensen tavaly 2 százalékkal volt magasabb a befektetési tőke aránya mint 2018-ban. Minden korábbi évnél magasabb számokat láthattunk Németországban, Hollandiában, Svédországban, Ausztriában és Lengyelországban. A magyar piac 1,72 milliárd eurós értéke is a második legerősebb évet jelenti - derül ki a CBRE összegzéséből.

A kereskedelmi ingatlanbefektetésekre vonatkozóan Európában rekord volumenű, azaz 248 milliárd eurós forgalmat realizáltak, ami 2 százalékkal múlta felül az eddigi csúcsot jegyző 2018-as évet. 2019-ben a teljes befektetési volumen egész Európában – az Egyesült Királyságot és Írországot is beleértve – 315 milliárd eurót tett ki, amely azonban 2 százalékos csökkenést jelentett az előző évi 322 milliárd euróhoz képest. Ennek oka az Egyesült Királyság befektetési volumenének 19 százalékos visszaesése volt, ami tulajdonképpen a befektetők óvatosságát tükrözi a szigetország tavalyi politikai bizonytalansága miatt. 

A hazai ingatlanbefektetésekkel kiemelten foglalkozunk a május 21-én megrendezésre kerülő FM & Office 2020 konferencián.

2019-ben Németország, Franciaország, Hollandia, Svédország, Ausztria és Portugália vonatkozásában is eddig nem tapasztalt befektetési volumen látható. A növekedés különösen erőteljes volt Ausztria (39%), Svédország (56%) és Írország (59%) tekintetében. A legnagyobb piac a tavalyi évben is Németország maradt, immár második éve előzi a brit befektetési piacot mérete alapján. A teljes németországi befektetési volumen 84 milliárd eurót ért el, 8%-ot emelkedve az előző évihez képest. A közép-európai országokat (V4 és Románia) összegezve a piac első ízben emelkedett 14 milliárd euró fölé, amiből 7,7 milliárd eurós forgalmával Lengyelország messze a legnagyobb részt hasította ki, a legmagasabb növekedést azonban Csehország tudhatta magáénak.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Liberty irodaház

Liberty irodaház

1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 34.
Kiadó terület: 40728 m2
Bérleti díj: 14 – 16 EUR
Átadás:
2021

Ajánlatot kérek

A magyar kereskedelmi befektetések volumene megőrizte évek óta mért stabilitását, és újra meghaladta az 1,7 milliárd eurós forgalmat. A forgalom ingatlankategóriák szerinti megoszlást vizsgálva kisebb elmozdulás történt: míg az iroda továbbra is 49%-os részesedéssel dominál, addig a kiskereskedelem 28%-kal a második helyet foglalja el. Figyelemre méltó az a tény is, hogy öt év alatt először nagyobb a szállodák részesedése (15%), mint az ipari ingatlanoké (8%).

Chris Brett, az EMEA Capital Markets, CBRE ügyvezető igazgatója a következőképpen kommentálta a tavalyi eredményeket: „2019 rekord évnek számított a kontinens ingatlanbefektetéseinek szempontjából, mivel több országban is kiemelkedő számok születtek. Az Egyesült Királyság sokkal nagyobb kihívást jelentett, mivel számos tengerentúli befektető óvatosabb megközelítést alkalmazott a fokozott politikai bizonytalanságnak köszönhetően.”

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Atenor - Váci Greens

Atenor - Váci Greens

1138 Budapest, Váci út 117-133.
Kiadó terület: 31042 m2
Bérleti díj: 17 – 18 EUR
Átadás:
2020

Ajánlatot kérek

„Bár Magyarországon 2019-ben viszonylag visszafogottan indult a helyi befektetési aktivitás, az év folyamán mégis egyre meghatározóbb forgalomnövekedés mutatkozott. Előrejelzésünk szerint a 2020-as év első félévében az általunk ismert folyamatban lévő tranzakciók alapján a volumen további növekedésére számítunk.” – tette hozzá Borbély Gábor, a CBRE Hungary kutatási és üzletfejlesztési vezetője.

Borbély Gábor
CBRE, kutatási igazgató
Borbély Gábor 2006 óta dolgozik a CBRE-nél, a világ vezetõ ingatlan-tanácsadójánál. Szenior elemzõbõl lett közép-európai elemzõ, ahol a regionális piackutatási csoport munkáját koordinálta egy évig. 2
Tovább
Borbély Gábor 2006 óta dolgozik a CBRE-nél, a világ vezetõ ingatlan-tanácsadójánál. Szenior elemzõbõl lett közép-európai elemzõ, ahol a regionális piackutatási csoport munkáját koordinálta egy évig. 2 Tovább

Címlapkép forrása: Getty Images

olaszország vírus koronavírus
orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Vágó László interjú