lakások kisutca
Ingatlan

Új rekordok dőltek meg a magyar lakáspiacon – Nagyobb lett a szakadék, mint eddig volt

Portfolio
Folytatódott a használtlakás-piac átalakulása, egyrészt rekordalacsonnyá vált Budapest súlya az adásvételi tranzakciók összességében, másrészt tovább nyílt az árolló a vidéki és a fővárosi lakáspiac átlagárai között, mostanra több mint 2,5-szeres lett a különbség - derül ki a KSH legfrissebb elemzéséből.

Közreadta a KSH a legfrissebb, 2019 harmadik negyedévére vonatkozó országos lakáspiaci elemzését, melyből kiderül, hogy: 

  • Rekordalacsonnyá vált Budapest súlya az adásvételi tranzakciók összességében.
  • Tovább nyílt az árolló a nagyobb és a kisebb vidéki települések között.
  • Minden településtípus esetében magasabbak voltak az árak, mint 2018-ban, a főváros esetében 4,1 millió forinttal, de még a községekben is 0,3 millióval magasabb az átlagár.
  • Több családi házat adtak el, a többi lakóingatlan típushoz képest. 
A tavalyi év sikere után, 2020-ban már 2. alkalommal rendezzük meg - a fél napos után, immáron egész napos – az építőipar jelenéről és jövőjéről szóló konferenciánkat.

Rekordalacsony Budapest súlya

A megfigyelések kezdete óta soha nem volt olyan alacsony Budapest használtlakás-piaci súlya, mint 2019 I-III. negyedévében, a megyeszékhelyek piaci részesedése alig változott, a kisebb településeké pedig tovább nőtt. A nem megyeszékhely városok és a községek együtt az összes használtlakás-értékesítés 62%-át adták 2019 I-III. negyedévében, míg Budapesten csupán az összes tranzakció 17%-a valósult meg.

Míg a piac összetétele a kisebb települések felé tolódott, addig a területi árkülönbségek a nagyobb települések javára módosultak. Budapesten és a megyeszékhelyeken negyedévről negyedévre tovább nőttek az árak, a kisebb településeken azonban az I. negyedévi emelkedés után a II. negyedévtől csökkenés kezdődött.

2019 I-III. negyedévében a használt lakások országos átlagára 16,9 millió forint volt, 900 ezer forinttal több, mint 2018-ban.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Waterfront City

Waterfront City

1033 Budapest, Folyamőr utca 3.
269 db lakás
30 – 126 m2 alapterület
25.2 – 209.9 M Ft
Átadás:
2021 Q4

Ajánlatot kérek

Tovább nyílt az árolló

Éves összevetésben az ország valamennyi régiójában emelkedtek a használt lakások árai, ennek mértéke Nyugat-Dunántúl kivételével mindenütt meghaladta a 10%-ot. Kiemelkedő, 18%-os volt az árnövekedés Közép-Dunántúlon, ami elsősorban a balatoni települések iránti fokozott érdeklődésnek tudható be. A főváros és a vidék átlagos árszintje közötti különbség folyamatosan nő és már több mint 2,5-szeres lett.

Budapesten az első 9 hónap tranzakciói alapján 33,6, millió az átlagos lakásár, míg a vidéki átlagár 13,3 millió forint volt.

A 33,6 milliós fővárosi érték azt is jelenti, hogy egy átlagos használt lakás ára 4,1 millió forinttal volt magasabb, mint 2018-ban. A megyeszékhelyeken átlagosan 2,8, a kisebb városokban 1,2 millió forinttal nőtt az átlagár. Az év folyamán az áralakulásban bekövetkezett fordulat dacára az éves szinten számított átlagár a községekben is meghaladja kissé a megelőző évit, 0,3 millió forinttal.

Több családi házat adtak el

Az eladott használt lakások 53%-a családi házban volt, a többlakásos piac részesedése tovább csökkent, elsősorban a nem-panel épületek körében, a tavalyi 32%-os arány 3 százalékponttal elmaradt az egy évvel korábbitól. A panellakások aránya lényegében nem változott, 15% körülire becsülhető.

Az egyes lakástípusoknál az éves, vagyis 2018-hoz hasonlított árváltozás - a létrejött adásvételi tranzakciók alapján - továbbra is a paneleknél a legnagyobb, vidéken és a fővárosban egyaránt 22%-kal lettek drágábbak 2018 óta a panellakások. A nem-panel társasházi ingatlanok 13, a családi házak átlagosan 3,7%-kal drágábban keltek el 2019 első kilenc hónapja alatt.

Forrás: KSH

Címlapkép forrása: Getty Images

Koronavírus
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
szentendrei hév megálló