építőipar - távmérés - Getty
Ingatlan

Még mindig várja a szakmunkásokat a német építőipar

Portfolio
Idén mintegy 870 000 munkavállaló foglalkoztatásával számolnak a német építőiparban, ez 1,5%-os növekedést jelent 2019-hez képest – derült ki a két legfontosabb helyi szakszövetség helyzetértékeléséből és a trendekről szóló jelentéséből.

2020-ra a Német Építőipari Főszövetség (HDB) és a Német Építőipari Kézműves Központi Szövetség (ZDB) 5,5%-os növekedéssel számol, ami árbevételben mintegy 145 milliárd eurót tesz ki. Az építőipari árak növekedése 2019. év során a korábbi 6%-ról 4,5%-ra mérséklődött. Ezért mindkét szervezet arra számít, hogy 2020-ban az árbevétel növekedése reálértékben csak mintegy 1 %-ot fog kitenni. Továbbra is magas az építőipari vállalkozások szakmunkások iránti kereslete - olvasható az ÉVOSZ által rendelkezésünkre bocsátott háttér anyagban.

Az összefoglaló alapján egyértelmű, hogy a magyar ágazati folyamatok szempontjából kiemelkedően fontos német építőipar jelentős mértékben bővítette kapacitásait az elmúlt években, 2018 végéig 14 061 új szakképzési szerződést kötött. Az építőipari mérnök egyetemi hallgatók száma a 2019/2020 tanévben elérte a 11 000 főt.

A magyar építőipar hazavonzó képességéről is szó lesz az év legfontosabb hazai építőipari konferenciáján. Ne hagyd ki, jelentkezz MOST!

Az építőiparban foglalkoztatott munkavállalók számának növekedését indukálta a külföldi munkavállalók alkalmazása. A Szövetségi Munkaügyi Hivatal statisztikai adatai szerint míg 2008-ban az összes építőipari munkavállalónak 8%-a volt külföldi, addig ez az arány 2019-re elérte a 20%-ot, tehát minden 5. német építőipari munkavállalónak külföldi állampolgársága volt. A külföldiek közel 80%-a közép- és dél-kelet európai országokból érkezett, döntő többségükben a Nyugat-Balkánról, amely országok állampolgárai könnyített eljárásban kaptak munkavállalási engedélyt. Mindkét elnök szorgalmazza, hogy ez az un. „nyugat-balkáni szabályozás” a jövőben is megmaradjon, mert a közelmúltban elfogadott bevándorlási törvény a jó szakmunkások esetében is csak időben korlátozott munkavállalási lehetőséget biztosít.

Az előzetes adatok szerint 2019-ben az építőipari árbevételek 8,5%-kal nőttek, és kb. 137,2 milliárd eurót tettek ki. Ez némileg elmarad a 2018. év növekedési ütemétől, ami 11 % volt és 126,6 milliárd euró árbevételt jelentett. Az építőipari árnövekedéstől (5,5%) megtisztított reál bevétel növekedés 2019-re várhatóan 3%-ot fog kitenni - adták tudtul.

A lakásépítésben 7 százalékos bővülésre számítanak. Az élénk kereslet a kedvező munkaerőpiaci helyzetnek, a reálbérek fokozatos növekedésének, a változatlanul kedvező hitelfelvételi lehetőségeknek és a lakosság országon belüli intenzív lakhely változtatásának köszönhető.

Ahhoz, hogy az építőipari vállalkozások hosszú távon is biztosan tervezhessenek, a két szövetség szeretné elérni, hogy az adóból leírható amortizációs százalék 2%-ról tartósan 3%-ra nőjön, mivel a jelenlegi és a lakásépítési kedvet növelő „építési családi pótlék” és a külön amortizációs leírási lehetőség csak rövidtávú kormányzati támogatási szándékkal került jogszabályba.

A kereskedelmi ingatlanok üzemeltetési újdonságairól, trendjeiről csak ezen a konferencián tudhatsz meg részleteket. Ne hagyd ki, már MOST jelentkezz!

Fontos, hogy az ipari központokban megfizethető áron lehessen bérlakáshoz jutni. Ezért erőteljesebben kell anyagilag támogatni a szociális bérlakásépítési programot. A jelenleg néhány ipari központban alkalmazott lakbérplafon vagy lakbérfék leginkább a beruházók elriasztását vonja maga után. Fentiek alapján a két szövetség 2020-ra a lakásépítésben 54,2 milliárd euró árbevételt prognosztizál, ami 7%-kal nagyobb, mint a 2019-re várható 51 milliárd euró. Ez mintegy 310 000 új lakás megépítését jelenti a 2019. év október végéig megépített 290.000 lakással szemben.

A versenyszféra megrendelési állományát mindkét szövetség szerint kettősség jellemzi: amíg a gyár- és csarnoképítések volumene immár 3 éve negatív tendenciát mutat, addig a raktár- és kereskedelmi célú építményekre, valamint az irodaházak és egyéb adminisztratív célokat szolgáló épületekre irányuló megrendelések volumene kedvezően fejlődik. A kereskedelmi és raktárépületek körüli beruházásokat leginkább a magánszféra fogyasztásának növekedése indukálja.

A jövő városfejlesztése már most formálódik, ebben vezető szerephez jutnak a különféle zöld és okos megoldások. Ezekről is sok szó lesz ezen a konferencián. Jelentkezz MOST!

A beruházások egy jelentős részét a Német Vasutak Rt. megrendelései adják. 2019. első negyedévétől kezdve mintegy 10%-kal nőtt a vasúti vágányok, hidak- és alagutak építésére szóló megrendelések volumene. Az állam e területekre vonatkozó beruházásokra 2020-ban 1,1 milliárd euróval több, azaz összesen 6,6 milliárd euró támogatást nyújt a vasútnak.

Mindkét szövetség szorgalmazza, hogy az állami megrendelések tartós és megbízható jövőt nyújtsanak az építőipari vállalkozásoknak. Az erre irányuló kormányzati pénzügyi politikának arra kellene összpontosítania, hogy elsősorban a szárazföldi és vízi közlekedés támogatásával megszűnjenek az országon belül állandósult torlódások, dugók. Csak egy modern infrastruktúra tudja biztosítani azt, hogy Németország ismét attraktív gazdasági helyszín legyen. Összességében mindkét szövetség 39,5 milliárd euró árbevétellel számol 2020-ra, ami 4%-kal magasabb a 2019. évi 38 milliárdos forgalomnál.

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
cimlap_paksII
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Szeged sportcsarnok