készház, faház, házépítés
Ingatlan

Lakásépítés, vagy felújítás: "Amíg viszik, emelünk"

Portfolio
Harminc százalékot is meghaladó mértékű áremelést hajtottak végre a szerelt technológiájú házakat építő cégek az idei évre, így már a készházak esetén is több mint 400 ezres négyzetméterárral érdemes számolni - írja a Magyar Nemzet.

A becslések alapján tavaly nagyjából 1100 önálló ház épülhetett készház-technológiával országszerte, az eddig jellemzően néhány hónapos, vagy féléves kivitelezési idő azonban jóval kitolódott a munkaerőhiány, valamint a a beszállítói késések miatt. Most már inkább egy évig tart a kivitelezés, ezen felül, a vállalt határidőkben a jellemző csúszás nem éri el a két hónapot. Az idei évre részben a magasabb áfakulcs, részben az anyagárak és munkadíjak növekedése miatt a készházak piacán is jelentős növekedésre számíthatnak a tulajdonosok. Kárpáti József, a készházasok szakmai szervezetének vezetője a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, hogy a tavalyi felfokozott hangulat utáni lecsillapodásra nagy szüksége van az ágazatnak, a kedvezményes áfa és a CSOK hatására az elmúlt években a szerelt technológiával építő cégeket hirtelen rengeteg megrendelés találta meg. 

Hozzátette azt is, hogy sok olyan ház építése húzódott át 2020-ra, amelyet már tavaly – még az öt százalékos áfával – kifizetett a megrendelő, de az sem volt ritka eset, hogy valaki az „utolsó percekben” úgy rendelt meg házat, hogy lényegében a teljes, még 5 százalékos áfa melletti összeget előre kifizette. 

A hazai építőipar kilátásairól, kihívásairól és jövőjéről beszélnek a szakértők a február 27-ei Építőipar 2020 konferencián. Ne hagyja ki, jelentkezzen még ma!

Több mint 30 százalékos áremelkedés

A forgalmi adó visszaemelkedése látványos áremelést okozott a piacon, Kárpáti József az interjúban elmondta, hogy 2019-ben az átlagos alapfelszereltségű családi házak bruttó négyzetméterára 320 ezer forint volt, a prémium kategóriás (hőszivattyús, napelemes, fokozott hőszigetelésű) épületeknél az átlag 390 ezer forintot tett ki négyzetméterenként, és a felső határ mintegy 480 ezer forint volt.

Jelenleg azonban már bruttó 430 ezer forintos átlagos négyzetméterárral érdemes számolni, a műszaki tartalomtól, felszereltségtől függően, míg a prémium kategóriájú házak bruttó négyzetméterára a hatszázezer forintot is elérheti.

Ez a különbség harminc százalékot meghaladó mértékű áremelés, egy száz négyzetméteres, alapfelszereltségű készház esetében ez azt jelenti, hogy 40 millió forintnál kevesebbért már szerelt technológiájú házat sem lehet építtetni 2020-ban.

Volt olyan időszak, amikor jóformán hétről hétre emelték az áraikat az egyes beszállítók és kereskedők. Egy szigetelőcég vezető kereskedője kerek perec megmondta nekem: „Amíg viszik, emelünk”

- jellemezte az elmúlt évek hangulatát Kárpáti József. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez a helyzet lassan tarthatatlanná válik, és eljöhet az az időszak, amikor leárazások jönnek a lakásépítéseknél, vagy felújításoknál használt anyagot gyártó cégeknél és kereskedőknél. A szakértő hozzátette, hogy most már érződik a lecsillapodás, egyes alvállalkozók például maguk jelentkeznek munkáért, ami tavaly egyáltalán nem volt jellemző. 

koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
cimlap_paksII
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Szeged sportcsarnok