hotel recepció
Ingatlan

Megmenekülhet a Rácz fürdő és luxus hotel

Portfolio
Lezárulhat egy sokéves történet a budapesti hotelpiacon: szerdán ugyanis a Fővárosi Közgyűlés a Rácz fürdő komplexumának megvételéről is tárgyal. Ám mivel felszámolásban megszerezhető ingatlanokról van szó, az is előfordulhat, hogy nem a fővárosé, hanem egy másik, magasabb összegű ajánlat lesz a befutó.

Az előterjesztés szerint a Főváros megerősítené, hogy felszámolásban – saját cégén keresztül (REK Kft.) – megvásárolná a két felépítményt (fürdő, hotel), s ehhez 7,5 milliárd forint visszatérítendő, kamatmentes tagi kölcsönt adna. Ezzel elhárulhatna az akadály az évek óta kihasználatlan ingatlan együttes működtetése elől.

A felszámolásra vonatkozó előírások azonban lehetővé teszik, hogy bárki beadhasson ajánlatot, így akár egy 8 milliárdos tét is befuthat. A Portfolionak nyilatkozó ágazati szakértők szerint egy konkurens ajánlattevőnek akkor érheti meg az üzlet, ha mindkét ingatlant üzemeltethetné. A vételáron kívül további 3-4 milliárd forintos költséggel is számolni kell. Ha van ennyi plusz pénze és mindkét ingatlant üzemeltetheti, akkor hosszú távon üzletileg nyereséges lehet a tranzakció – vélekedtek a szakértők.

Közeleg az ágazat legfontosabb idei konferenciája. Ne hagyd ki, jelentkezz MOST!

A Rác Fürdő átfogó felújítása és a hozzá kapcsolódó hotel kialakítása érdekében 2002-ben megindult projekt ellehetetlenülése nyomán a Fővárosi Közgyűlés 2015-ben döntött a magánkézben lévő Rác Nosztalgia Kft. és a Rác Beruházó Kft. felszámolásának kezdeményezéséről. A felszámolás elrendelését követően a Kormány a Fővárosi Közgyűlés kezdeményezésére stratégiai jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a két társaságot. A felszámolás azonban mind a mai napig nem történt meg, noha a Főváros már 2018-ban is megerősítette vételi szándékát.

Ha nem lesz ellenajánlat, akkor a kölcsön visszafizetésének határideje 2020. december 31. napja. Az előterjesztés szerint az ingatlanok felszámolási eljárásban történő megvásárlása esetén a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX tv. (Cstv.) szabályai szerint kerül majd sor a felszámolási költségek elszámolására, valamint a REK hitelezői igényének kielégítésére.

A Fővárosi Önkormányzat a REK Kft. bevonásával történő tulajdonszerzését követően haladéktalanul megkezdheti a fürdő megnyitásához szükséges intézkedéseket, felújításokat, valamint a hotel felépítményhez kapcsolódó lehetséges üzemeltetési alternatívák között is mérlegelhet, ideértve a REK Kft. további működésével, a nyújtott tagi kölcsönnel kapcsolatos elszámolási kérdéseket is.

Címlapkép forrása: Shotterstock

nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Vágóhíd-terv - Chapman_Taylor