getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Ingatlan

MNB: jelentősen mérséklődött a lakásáremelkedés

Portfolio
Az aggregált MNB lakásárindex szerint a harmadik negyedévben országos átlagban 1,3 százalékkal emelkedtek a lakásárak nominális alapon, míg az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévben megfigyelt 17,8 százalékról 14,8 százalékra mérséklődött. Reálértelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban 11,4 százalék volt a vizsgált időszakban.

Budapesten 2019 harmadik negyedévében nominális alapon átlagosan 1,2 százalékkal drágultak a lakások, amely jelentősnek mondható 4,5 százalékpontos csökkenést jelent az előző negyedév dinamikájához képest. Az éves növekedési ütem szintén ennek megfelelő mértékben csökkent a második negyedévben megfigyelt értékhez képest, azonban a fővárosban tapasztalt 18,9 százalékos dinamika még így is több mint 4 százalékponttal felülmúlja az országos nominális lakásárindex növekedési ütemét. A vidéki városokban a harmadik negyedévben 3,7 százalékkal drágultak a lakások az előző negyedévhez képest, míg éves alapon 20,5 százalék volt a nominális lakásár-emelkedés, amely valamelyest lassabb az előző időszak éves dinamikájánál. A községekben negyedéves alapon 3,6, éves alapon 0,2 százalékos lakásár-csökkenés volt tapasztalható.

A KSH legutóbb szinte ugyanekkora - 1,5 százalékos - árcsökkenést mért országos átlagban a második és a harmadik negyedév között. Az azóta beérkező adatok alapján azonban felülvizsgálták a számokat, aminek hatására 0,4 százalékra mérséklődött a csökkenés. A két index közti ellentét nem feltétlenül jelent egyik oldalon sem hibát, inkább arra érdemes odafigyelni, hogy mostanra az MNB is jelentősen kisebb ütemű áremelkedéssel számol, ami egyértelműen a piac lassulásának a bizonyítéka.

A legtöbb régióban lassuló negyedéves dinamika mellett továbbra is növekedtek a vidéki városok lakásárai. Éves alapon az ország valamennyi régójában lassuló lakásár-dinamika volt mérhető. A legintenzívebb éves árdinamikát a közép- dunántúli, az észak-alföldi, a dél-alföldi és az észak-magyarországi városok mutatták. Nominális alapon ezekben a régiókban továbbra is 20 százalékot meghaladó áremelkedés valósult meg 2018 harmadik negyedévéhez képest. A nyugat-dunántúli régióban 17,5, a dél-dunántúli régióban 16,6, a közép-magyarországi régióban pedig 15,9 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető éves alapon. Összességében a növekedési ütem valamennyi régió városaiban meghaladta az átlagos éves országos lakásár-drágulás mértékét.

A hazai építőipar legfontosabb kérdéseiről beszélnek majd a szakértők a február 27-én megrendezésre kerülő Építőipar 2020 konferencián.

A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex nominális alapon 1,3 százalékkal, reál értelemben pedig 1,1 százalékkal emelkedett 2019 harmadik negyedévében. Az aggregált index éves növekedési üteme nominálisan 14,8 százalékot, míg reál értelemben 11,4 százalékot tett ki, amivel országos átlagban a nominális lakásáremelkedés 3 százalékponttal lassult az előző időszakhoz képest.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Bethlen Corner

Bethlen Corner

1191 Budapest, Bethlen Gábor utca 40
39 db lakás
37 – 65 m2 alapterület
32 – 50 M Ft
Átadás:
2020. jún

Ajánlatot kérek

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavirus kina villamosszeomlas gazdasag novekedes
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
spacexshutter-20170905
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
lego, bugatti chiron, mti,