irodaház éjszaka - Getty
Ingatlan

Új fiúk a környéken: Dél-koreai és indiai ingatlan befektetők a láthatáron

Portfolio
Erősödnek a hazai intézményi befektetők a magyar ingatlanpiacon, de új ázsiai szereplők is környékezik a tortát.

Masszív vásárlókedv jellemzi a közép-európai térségben az egyes országok hazai befektetőit, ők nem csupán saját, hanem egymás országaiban is egyre gyakrabban vásárolnak üzleti és lakóingatlanokat, portfóliókat. Újabban viszont mind aktívabbak az ázsiai alapok is – hangzott el a Colliers International nemzetközi tanácsadó cég közép-és kelet-európai befektetési fórumán.

Alig egy hónap múlva rendezzük az év legfontosabb építőipari konferenciáját. Ne hagyd ki, jelentkezz MOST!

A teljes magyar palettán 2019-ben már 68 százalékot értek el a hazai befektetők, Csehország pedig a szintén magas 35 százaléknál tart. Nálunk egyre több cseh fejlesztő jelent meg, főleg az ipari ingatlanpiacon. A térség egészében stabil, kb. 25 százalék a nyugat-európai alapok és magán befektetők szelete, de csökkenőben van az angol és amerikai tőke aránya, viszont 9-ről 15 százalékra nőtt az ázsiaiaké: kínai, szingapúri, dél-koreai, fülöp-szigeteki és japán friss pénzek is érkeztek.

Collers - közép-és kelet-európai befektetések

Heffner Róbert, a HIPA szakértője a Portfolionak nyilatkozva azzal toldotta meg ezt, hogy az utóbbi egy-két évben igen látványos a dél-koreai és az indiai befektetők érdeklődése. A legígéretesebbnek az iroda-és ipari ingatlanpiacot látják, a gazdag indiai családok képviselői viszont nagyobb komplexumokban, teljes városrészek felépítésében, átépítésében is fantáziát látnak, és nem csupán a főváros körzetében. Luke Dawson, a Colliers befektetési vezetője kissé borulátóbb volt a dél-koreaiakkal kapcsolatban. Szerinte a dél-koreai alapok óvatosabbak lesznek a következő években és azokat a portfóliókat részesítik előnyben, amelyeknél nagyon hosszú távra elkötelezett állami bérlők vannak többségben. 

Heffner Robert
Investment Projects and Supplier Directorate, Deputy Director
 Tovább

Kevin Turpin, a Colliers kutatásvezetője azt emelte ki, hogy a térségünk kitüntetett ütemben fejlődhet a következő pár évben is, d egyszerre lesznek jelen pozitív és negatív folyamatok, amikhez alkalmazkodni kell az ingatlanpiacon is. Például tovább nőnek majd a bérek, ami csökkenti a térség versenyképességét, de jót tesz a kiskereskedelemnek, hiszen a fogyasztás tovább emelkedhet. Növekedni fognak a kivitelezési költségek, de még így is jobb hozamokat lehet elérni, mint nyugat-Európában, vagyis a befektetők jól járnak. Súlyos gond viszont, hogy nincs elegendő képzett munkaerő.

Steinberg Noah
WING, RICS magyarországi elnöke, elnök-vezérigazgató, elnök
Noah Steinberg a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója. A WING az egyik legnagyobb magyar magántulajdonban lévő ingatlanvállalkozás, a piacvezető irodafejlesztő. Noah Steinberg amerikai állampolgár, aki 199
Tovább
Noah Steinberg a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója. A WING az egyik legnagyobb magyar magántulajdonban lévő ingatlanvállalkozás, a piacvezető irodafejlesztő. Noah Steinberg amerikai állampolgár, aki 199 Tovább

Noah Steinberg, a WING vezérigazgatója ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy sok nyugati ország fiatalja lát az otthoninál jobb munkalehetőségeket térségünkben, különösen Magyarországon. Rájuk is lehet építeni az üzleti stratégiát, ami az irodai és lakáspiacon is folyamatos lehetőségeket ad a következő évtizedben.

Az irodaházak fejlesztésében ma döntő szerepe van a HR-vezetőknek, mert a korábbi évekhez képest is sokkal fontosabb, hogy a bérlő vállalat a jól kitalált irodán keresztül is megtartsa a jó munkaerőt, illetve újakat vonzzon magához.

Tom Lisiecki, a TriGranit vezérigazgatója úgy látja, hogy a kiskereskedelmi terület már nagyon korlátos,a bevásárlóközpontok lassan elérték a csúcsot, de a kiskereskedelmi parkok kitűnően működnek, stabil a bérlői körük, folyamatosan termelik a hozamot a tulajdonosoknak. Az irodai, a lakás- és logisztikai szektor viszont továbbra is a befektetők figyelmének középpontjában marad.

Lisiecki Tom
TriGranit, CEO
Tom Lisiecki a TriGranit vezérigazgatója több, mint 17 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a nemzetközi ingatlanfejlesztési szektorban. A TriGranit-nál eltöltött 13 éve során a vállalat összes len
Tovább
Tom Lisiecki a TriGranit vezérigazgatója több, mint 17 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a nemzetközi ingatlanfejlesztési szektorban. A TriGranit-nál eltöltött 13 éve során a vállalat összes len Tovább

Címlapkép forrása: Getty Images

olaszország vírus koronavírus
orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Vágó László interjú