mesterséges intelligencia iroda robot
Ingatlan

Megvan, mibe ölnek milliárdokat Magyarországon a következő években

Továbbra is masszív fejlesztések jöhetnek a magyar ingatlanpiacon, de új irány lesz a felújítás és az átpozícionálás. Főleg irodaházak és bevásárlóközpontok élhetik túl így a nehezebb időket – hangzott el több szakértőtől is a Cushman&Wakefield nemzetközi tanácsadó cég szakmai rendezvényén.

A rövid és középtávú kilátásokat latolgatták a Cushman&Wakefield európai és magyarországi vezetői a Hungary Outlook 2020 című rendezvényen. Az ingatlanpiacra közvetve vagy közvetetten erős hatást gyakorló események és trendek közül kiemelték a Brexitet, a kereskedelmi háborúkat, a populizmus előretörését, a klímaváltozást, a demográfiai és mind szorongatóbb munkaerő piaci folyamatokat. Nagyon meghatározónak nevezték a bérlői attitűdök változását és a befektetők igazodó szempontjait. Ezen kívül kitértek a korábban háttérbe szorult, ám mostanában mind hangsúlyosabbá váló alternatív szektorokra és az azokban rejlő lehetőségekre is.

Már csak pár hét van az év legfontosabb építőipari konferenciájáig. Ne hagyd ki, jelentkezz MOST!

Andrew Phipps, a cég regionális kutatási vezetője úgy látja, hogy a hagyományosan vonzó irodai és logisztikai szektor továbbra is állja a sarat, de a kiskereskedelem gyengélkedése folytatódik a következő pár évben. A bevásárlóközpontoknál kissé csökkenő bevételekre és befektetési kedvre, növekvő hozamokra lehet számítani. Kiemelte:

Megint van jövője a vegyes funkciójú fejlesztéseknek. De nem úgy, hogy egymás mellé tesszük az irodát, a plazát és a hotelt. Multifunkciós terek együttese lesz az úgynevezett "mixed use" kategória, csak ez lehet a jövő. Ráadásul teljesen másra fogjuk használni ezeket a tereket nappal és éjszaka.

Az európai irodapiacon nagyon felfutóban vannak az alternatív irodahasználatban (szolgáltatott irodák, co-working) elfoglalt területek aránya. Szerinte 2030-ra ez már 20 százalék lesz, szemben a mostani 4-5 százalékkal.

Hegedűs Orsolya, a tanácsadó cég magyarországi kutatási részlegének vezetője ezt azzal toldotta meg, hogy az irodapiacon igen jelentős lehet a felújítások szerepe, hiszen a budapesti A kategóriás irodaházak átlagéletkora már 12 év, a B kategóriásoké pedig 18 év. Beszámolója szerint immár 30 százalék az előbérletek aránya a tranzakciókon belül, emlékeztetett, hogy 10 éve csupán 3 százalékon állt ez a mutató.

A hatékonyság növelése kulcs feladat a kereskedelmi ingatlanok üzemeltetésénél. Új technológiai megoldásokról, az irodapiaci változásokról és az erősödő trendekről csak itt szerezhetsz infókat. Ne hagyd ki, jelentkezz MOST!

A tanácsadó cég tapasztalatai azt mutatják, hogy a bevásárlóközpontok többsége szintén az elöregedéssel küzd. Van ugyan 5-6, hosszú ideje jól működő központ Budapesten, de a többségre - főleg vidéken - bőven ráfér a felújítás vagy az átpozicionálás. Ez a folyamat már elkezdődött, és vélhetően folytatódni fog a közeljövőben - mondták a szakértők.

Több előadó is igen szembetűnőnek látja a hazai befektetők térnyerését a befektetési piacon. Ez az egész közép-európai térségre igaz. Nálunk például már 60 százalékot is meghaladja. A tanácsadó szakértői ugyanakkor úgy vélték, hogy bizonyos magyarországi törvényi változások miatt az itteni intézményi befektetők aránya csökkenni fog rövid távon, helyükre pedig belépnek a külföldiek, egyebek mellett a nagyon aktív dél-koreaiak és a visszatérő németek.

Elárulta a Transferwise, mire készülnek Magyarországon
koronavirus2
donaldtrump
railroad vasút vonat
koronavírus coronavirus virus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudjuk fordítani.
metro budapest