getty, lakás, város,
Ingatlan

Erre számíthatunk idén a hazai lakáspiacon - Íme a legfontosabb folyamatok

Portfolio
Hetedik éve tart a lakáspiac felívelő szakasza, de mostanra egyértelműen a konszolidáció időszaka zajlik – hangzott el az OTP Ingatlanpont mai sajtótájékoztatóján. Az áremelkedés lassulása viszont csupán árkorrekciót jelez az ingatlanpiacon, nem recessziót, ha pedig továbbra is növekednek a jövedelmek, néhány év stagnálás után ismét felpöröghet a kereslet. A lakáspiac legfontosabb folyamatairól, az ingatlanpiaci ciklusokról és a lakáshitelezés legfrissebb számairól beszéltek a szakértők.

Nemzetközileg is nagyjából 8 éves ciklusokról lehet beszélni az ingatlanpiacon, amiből több mint 6 év telt el Magyarországon. 2017. vége óta minden negyedévben az európai dobogó élén álltunk a lakásárak emelkedésében, mostanra viszont a középmezőnybe csúsztunk vissza. Az előttünk álló időszakban a mérséklődés főleg a bérleti díjakban lesz érzékelhető, mert ez a lakásárakhoz viszonyítva még mindig magas nálunk, ráadásul az elmúlt években a befektetők is nagy számban jelentek meg a lakáspiacon, így egyes területeken tömegesen jelentek meg kiadásra kínált lakások, ami szintén a bérleti díjak csökkenési irányába hat – mondta el Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A visszaesést előre vetítő kockázatok viszont nincsenek a lakáspiacon, legfeljebb a demográfiai folyamatokat lehetne említeni. A lakásár / jövedelem mutató Budapesten már kedvezőtlen, de a jövedelmek emelkedése ezen hamarosan változtathat. A bérleti díjak / jövedelmek is magasak, de ebben is korrekció jöhet.

A hazai lakáspiac legfontosabb kérdéseiről beszélnek majd a szakértők a Lakás 2020 kiállítás részeként március 28-án megrendezésre kerülő Lakás Klub 2020 rendezvényen.

Adásvételek száma

A fentiek mellett a forgalom erősen visszaesett, amit a MÁP+ elszívó hatása magyaráz. 2018 első három negyedéve és 2019 első három negyedéve között 17 százalékkal csökkent a tranzakciószám, ami, ha tovább folytatódik, az árakban is meg fog jelenni. A bérek ugyanakkor folyamatosan emelkednek, a későbbiekben ez újra teret adhat a beszállásra. Most egy önkorrekció zajlik a piacon, de ez is a ciklikusság része.

A forgalom most az olcsóbb, kisebb forgalmú területek felé terelődik, amire a falusi CSOK is rásegít.

A folyamatok fő indikátora Budapest: mindig itt jelenik meg először az új ciklus, amit már 2014-ben is láttunk, most pedig a befektetési célú vásárlók eltűnése is ezt mutatja. A forgalomban Budapesten egyharmados a visszaesés, megyeszékhelyeken 15 százalék, kisebb városokban 5 százalék, a községekben viszont 1 százalékkal nőtt az adásvételek száma. Ezek viszont a teljes évre vonatkozóan még kis mértékben módosulhatnak, ahogy egyre több adat érkezik be.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Metrodom Őrmező

Metrodom Őrmező

1113 Budapest, Őrmezei út 33
193 db lakás
31.7 – 117 m2 alapterület
38.5 – 163.2 M Ft
Átadás:
2021 Q4

Ajánlatot kérek

Lakásárak

2019-re 2018-hoz képest 15 százalékos árnövekedés látszik (Budapesten 22 százalék), de minél későbbi negyedévet nézünk, ez annál jobban csökken. A budapesti átlagár tavaly 618 ezer forint volt négyzetméterenként, a legdrágább az V. kerület 958 ezer forinttal, a legolcsóbb a XXIII. kerület 330 ezres átlagárral. A megyeszékhelyek kapcsán érdekes, hogy Győrt több város is letaszított a trónról. A legdrágább ma 408 ezer forintos átlagárral Debrecen, amit Veszprém, Kecskemét, Székesfehérvár és Győr követ. A legolcsóbb megyeszékhely 110 ezer forinttal Salgótarján.

A jövőre vonatkozóan azt lehet mondani, hogy az olcsóbb kerületekben van még potenciál, oda koncentrálódik a vásárlóerő. A családi házak aránya a teljes forgalmon belül most 53 százalék, eddig jellemzően 50 százalék alatt volt.

Újlakás-piac

Az újlakás-piacon a forgalomban egyharmados visszaesés volt 2019-ben 2018-hoz képest. Budapesten tavaly 5800 társasházi lakást adtak el, ami 30 százalékos visszaesés, de a piacra lépő új, eladásra kínált társasházi lakások száma is 20 százalékkal csökkent. 550 már megépült, de még elérhető új lakás van ma Budapesten, ez az elmúlt években 2-300 volt, miközben a válság alatt a 3-4000-t is elérte. A 27 százalékos áfás lakásoknál kivárás van a beruházók részéről is, a 21 százalékos áremelkedés nincs benne a piacban, legfeljebb 10 százalék férhet bele. A 2020-as átadással kínált lakások átlagára 860 ezer forint, a 2021-es átadásúaknál 960 ezer ugyanez.

A hazai építőipari folyamatokról beszélnek majd a szakértők a február 27-én megrendezésre kerülő Építőipar 2020 konferencián.

Az ingatlanpiaci ciklus nem válságtól válságig tart, a piac az egyensúlyra törekszik. A MÁP+ elszívó hatása sem jelent az ingatlanpiacon válságot, hanem egyfajta kiegyenlítődés indult el. A kérdés mindig az, hogy mikor mi az egyensúlyi szint. Jelenleg nem látszik, hogy az eladók alacsonyabb áron hirdetnék még az ingatlanokat, csupán a kereslet és kínálat közötti árolló nyílt ki, és az alku szerepe nőtt meg. Az alku ugyanakkor természetes része az ingatlanpiaci tranzakcióknak, éppen az alku hiánya volt természetellenes az elmúlt években. – mondta el Hartlieb Balázs, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

Lakáshitelek

A hitelpiac tovább nőtt az elmúlt évben, amiben fontos szerepet játszott 2019 slágerterméke, a babaváró kölcsön. Fél év alatt 470 milliárd forintot helyeztek ki belőle a bankok, aminek markánsan pozitív hatása volt az ingatlanpiacra, miután a hitelek 70 százalékát ingatlancélra fordították az ügyfelek – emelte ki Pélyi András, az OTP Pénzügyi Pont országos értékesítési vezetője a hitelezési piacon látható folyamatokat áttekintve.

Töretlenül népszerű továbbra is a CSOK, minden második hitelfelvétel az OTP Bankhoz kapcsolódik, ráadásul a falusi CSOK tavalyi megjelenése a hagyományosan kevésbé keresett északkelet-magyarországi régióban is megmozgatta az ingatlanpiacot; 360 darab támogatási szerződéssel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vették fel a legtöbb hitelt. Pélyi András szerint a hitelezési piac vélhetően továbbra is növekedni fog a következő időszakban, még ha lassabb ütemben is. Az árak néhány éven belül várható lassú csökkenése pedig valamivel alacsonyabb hitelösszegeket jelenthet a jövőben.

Címlapkép forrása: Getty Images

olaszország vírus koronavírus
orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Vágó László interjú