getty, ybl vízház, optima,
Ingatlan

Elárulta az MNB alapítványok vezetője, miért volt szükség az ingatlaneladásokra

Portfolio
Néhány napja írtunk róla, hogy az MNB alapítványai több ingatlanjukat is értékesítették, melyekért összesen 50 milliárd forinthoz jutottak. A tranzakció kapcsán az mfor.hu megkérdezte Fekete Zoltánt, az alapítványok vagyonát kezelő Optima Zrt. vezérigazgatóját, hogy miért is volt szükség az eladásokra, és mibe fektetik az abból befolyó pénzt.

Mostantól nem közvetlenül, hanem közvetve, befektetési alapokon keresztül fektetik ingatlanokba a 275 milliárd forintos vagyonuk egy részét az MNB alapítványok (az összeolvadás miatt 2020 eleje óta már csak egy alapítvány). A 2019 nyara óta eladott ingatlanok között szerepelt a Millenáris Classic és Avantgarde irodaházak, de több más épület is, melyekről részletesebben az alábbi cikkünkben írtunk:

Fekete Zoltán az eladások kapcsán az Mfor-nak elmondta, hogy a hazai ingatlanpiac elsősorban számukra érdekes szegmense, az irodapiac az utóbbi pár évben jelentős értéknövekedésen ment keresztül. Az értékelések növekedtek, az ingatlanpiaci hozamok csökkentek. Míg 2016 környékén, amikor a befektetéseiket kezdték, körülbelül 6,7-7 százalékon voltak az ingatlanpiaci hozamok a budapesti prémiumiroda-szegmensben, addig azok mostanra a leginkább keresett helyeken (Bel-Buda, Bel-Pest, Váci út bizonyos részein) 5-5,5 százalék körüli szintre csökkentek.

A hazai irodapiac legfontosabb kérdéseiről beszélnek majd a szakértők a május 21-én megrendezésre kerülő FM & Office 2020 konferencián.

Ez a jelentős értéknövekedés lehetővé tette, hogy a korábban vásárolt ingatlanokat most jó hozammal értékesítsék. Az értékesített irodaházakért kapott, összességében mintegy 50 milliárd forintot a 2016-os üzleti koncepciójukhoz képest nem konkrét ingatlanokba teszik, hanem ingatlanalapokon keresztül igyekeznek befektetni, ami egy szabályozott, az MNB, mint felügyelet által ellenőrzött befektetési forma.

Az eddig befolyt 48,8 milliárd forintból mintegy 32 milliárdot tettek ingatlanalapokba, de a nemrég értékesített Reno Udvarért kapott 13,8 milliárd forinttal is ezt tervezik. Ennyi jutott ugyanis a tranzakcióig 60,4 százalékban tulajdonos alapítványokra a 22,8 milliárdos vételárból, amely 3 milliárddal haladja meg az Optima által 2016-ban befektetett összeget. Emellett külföldi ingatlanlapokba is tesznek pénzt, például abba, amelyet a szlovén-német közös tulajdonú KGAL kezel.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Atenor - Váci Greens

Atenor - Váci Greens

1138 Budapest, Váci út 117-133.
Kiadó terület: 31042 m2
Bérleti díj: 17 – 18 EUR
Átadás:
2020

Ajánlatot kérek

Ugyanakkor a mostani értékesítések után is maradt közvetlenül ingatlan a Pallas-alapítványoknál, a mai állapot szerint mintegy 50 milliárd forint összértékben. Felújításra szorul a Magyar Tudományos Akadémia rózsadombi volt kémiai kutatóintézete, amit még nem kezdtek el. Az alapítványok vagyonából további 175 milliárd van befektetési alapokban, 27 milliárd vállalati kötvényekben, míg 9 milliárd bankbetétekben.

Címlapkép forrása: Getty Images

olaszország vírus koronavírus
orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Vágó László interjú