Új lakást vennél? Ezeket mindenképpen gondold végig!
Ingatlan

Lakások tömegének lehet veszélyben a használatbavételi engedélye

Portfolio
Kérdéses, hogy megkaphatják-e a használatba vételi engedélyt azok az épületek, amelyeknek az építési engedélyét még a 2019. november 29. előtt érvényes elvárások alapján adták ki. Ezeknél a megújulóenergia-hányad még úgy érte el a minimálisan előírt 25 százalékos arányt, hogy abban 7 százalékig figyelembe lehetett venni a napsugárzásos hőmennyiséget, vagyis az épületet felmelegítő szoláris hőnyereséget - írja a Világgazdaság.

Átmeneti szabályozást sürget a mérnöki kamara a november vége előtt építési engedélyt szerző épületek megújuló energetikai jellemzőinek figyelembevételénél. A közel nulla energiaigényű épületeknek hat fő követelményt kell teljesítenie, ezek között szerepel a minimum 25% megújulóenergia-részarány 2021-től. Ennek pontos megállapításában azonban tavaly novemberben egy lényeges módosítást hoztak, ami miatt a most épülő lakások egy jelentős részénél veszélybe kerülhet a használatba vételi engedély kiadása. 

Alig egy hét múlva rendezzük meg az Építőipar 2020 konferenciánkat, ahol a hazai lakásépítési szektor kérdései kiemelt hangsúlyt kapnak. Ne maradjon le, jelentkezzen még ma!

2019. november 28-ig egyes épületeknél a kedvező tájolás, benapozás, megfelelő üvegezett felület részarány esetén teljesíthető volt a követelmény a bevilágító felületeken és más passzív hőnyerő felületeken át. Az uniós elvárásokhoz igazodó módosításban azonban ez a hőnyereség kikerült a számításba figyelembe vehető tényezőkből, így 2019. november 29. után már nem tartozik hozzá a passzív szoláris nyereség a 25 százalékos megújulóenergia-részarány számításához.

A módosítás oka, hogy a korábbi módszernél a passzív szoláris nyereség kétszer került beszámításra, elsőként az épület fűtési hőigényének csökkentésekor, másrészt pedig a szóban forgó megújulóenergia-részarány meghatározásakor.

Ez azoknál az épületeknél lehet probléma, ahol nem éri el a 33 százalékot a megújuló energiahányad, a napsütéses melegítéssel viszont számoltak a kialakítás és a felhasznált anyagok során.

A lakáspiac elképesztő hullámvasúton van az elmúlt 20 évben. Robbanásszerű időszakok és látványos mélyrepülések váltogatják egymást. Sok szempont, kérdés, feladat van - ezekről fog szólni a Lakás Konferencia.

A lakóépületek tipikusan a minimálisan előírt megújulóenergia-hányad hasznosítására terveztek, ezek a rendelet módosítása miatt nem kaphatnak használatbavételi engedélyt, ha nem érik el a napsütéses energia nélkül a kalkulált 25 százalékos arányt 2021-től - mondta el Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke. A kamara javaslata alapján, a 2019. november 29-e előtti jogerősen engedélyezett és azt követően átadandó épületek esetében számításba kellene venni a gépészeti és elektromos berendezésekkel átalakított napenergián kívül a szoláris hőnyereség korábban meghatározott 7 százalékos hányadát.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Római Residence

Római Residence

1039 Budapest, Hadrianus utca 9.
92 db lakás
30.36 – 62.59 m2 alapterület
26.5 – 66.9 M Ft
Átadás:
2021 Q3-tól

Ajánlatot kérek
koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Sokan pengeélen táncolnak a Balatonnál, veszélybe kerülhetnek a kisüzletek