biodóm, állatkert, pannon park, mti
Ingatlan

Mi kerül a Biodómon 63 milliárd forintba? - Ez okozhatja a drágulást

Portfolio
Közérdekű adatigényléssel fordult a HVG az Állatkerthez annak érdekében, hogy kiderítse, mi indokolja pontosan a Biodóm-beruházás kapcsán felmerült 20 milliárd forintos többletköltséget. Ezzel egyidőben a Népszava annak járt utána, hogy a látogatóélmény kialakításának költsége, vagyis a Pannon Park és központi épületének, a Biodómnak a berendezése, majd a nyitást követően az üzemeltetése milyen költségekkel járhat.

Decemberben az Állatkert főigazgatója, Persányi Miklós 20 milliárd forintot kért a beruházás befejezéséhez, a kormány azonban nem akar, a főváros pedig nem tud több pénzt adni. A Fővárosi Állat- és Növénykert új gazdasági igazgatója ennek kapcsán átvilágította az Állatkert eddigi gazdálkodását, a HVG értesülése szerint pedig a jelentés már a főpolgármester előtt van. A 20 milliárd forinttal együtt így a 12 milliárdosnak indult projekt költsége jelenleg 63 milliárdnál tart.

A beruházást azonban nemcsak a gazdasági igazgató vizsgálta, hanem Karácsony Gergelyék felkérésére az Enviroduna Beruházás és Előkészítő Kft.-t is megnézi, mennyiből lehet befejezni a projektet. Ennek még nincs eredménye, az előzetes számítások szerint a vizsgálat 4-6 hónapig is eltarthat.

Budapest fejlődésével kiemelten foglalkozunk a május 21-én megrendezésre kerülő Future City 2020 konferencián.

Mi okozhatja a drágulást?

A költségek emelkedését részben azzal magyarázzák, hogy a gyakorlati kivitelezhetőség miatt módosult az eredeti műszaki tartalom. A terveket hazai és nemzetközi szakértők is ellenőrizték, és szükségszerű állatjóléti, üzemeltetési észszerűsítéseket, aktuális szabályok beépítését és más, fontos új elemeket javasoltak. Emellett az építőipari árak drasztikus emelkedése és a forint romlása is hozzájárulhatott ehhez. Pontos összegeket nem lehet tudni, de azt elmondták, hogy az építés-kivitelezés költségei bizonyos esetekben 25-60 százalékkal emelkedtek.

Ennek kapcsán felmerült, hogy mi lenne, ha nem egyszerre, hanem szakaszosan adnák át a Biodóm egyes elemeit. Ez azt jelentené, hogy 2021-22-re csak az Akvárium készülne el, vagy csak az Ősvadon, vagy mindkettő, de alacsonyabb műszaki tartalommal. Hogy pontosan mennyit lehetne így faragni a költségeken, egyelőre szintén nem derült ki, a HVG számításai szerint azonban a különböző tételek - mint a Hermina út rendbetétele, vagy a műemlék játékok felújítása - nélkül mintegy 4 milliárd forinttal lehetne csökkenteni a költségeket.

Fenntartási költségek

A Biodóm üzemeltetése a becslések szerint évente nagyjából 1-1,3 milliárd forintba kerülne, Persányi Miklós azonban tavaly decemberben elmondta, hogy egyelőre nem lehet tudni, mennyi lesz a bevétel és a kiadás. A Népszava úgy értesült, hogy a Pannon Parkkal megnövelt állatkert működése 4-8 milliárd forint lehet évente, de az igazgató szerint is a jelenleginél legalább 1,5-2 milliárd forinttal magasabb, vagyis 4,5-5 milliárd forintos éves fenntartással kell majd számolni. Ebben az is benne van, hogy a dolgozók számát 140-150 fővel növelni kell a zökkenőmentes üzemeltetéshez.

A hazai építőipar legfontosabb kérdéseiről beszélnek majd a szakértők a február 27-én megrendezésre kerülő Építőipar 2020 konferencián.

A beruházás elemei

Ahogy korábban is írtunk róla, a Pannon Park mintegy öthektárnyi területen jön létre, központi építménye, a Biodóm 1,7 hektárt foglal majd el, ehhez csatlakoznak majd a Pannon Park szabadtéri kifutói. A szabálytalan alakú, maximálisan 225 méter hosszú, illetve 117 méter széles élőház, a Biodóm belsejében egy összetett tájat, többféle élőhelyet alkotó, változatos domborzat készül. A látnivalókon végig vezető sétány teljes hossza 2 kilométer lesz, amely a földszint felett további három szinten fog kanyarogni, úgyhogy az épületben hét felvonó is működik majd. A fényáteresztő tető alatti tér, amelynek átlagos magassága 17 méter, legnagyobb magassága pedig 36 méter. A Biodóm tervezett energiaigénye hasonló nagyságrendű, mint a Budapesten található több mint két tucat nagyméretű, sok ember által használt nyilvános épületé, amilyenek a bevásárlóközpontok, nagyobb sportcsarnokok, kulturális intézmények. 

Címlapkép forrása: MTI / Mohai Balázs

Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Kiderült: ez lesz a rohadó normafai hotel helyén