napelem a háztetőn
Ingatlan

Ennyit számít a fűtési mód a lakás vételárában

Portfolio
Továbbra is a fa tüzelésű ingatlanok átlagos négyzetméterára a legalacsonyabb a piacon, míg a legmodernebb, megújuló energiát felhasználó fűtéssel szereltek akár hatszor többe is kerülhetnek. Az Otthon Centrum, legfrissebb adatokat feldolgozó elemzése szerint a legnépszerűbb továbbra is a hagyományos gáz cirkó fűtésű építmény, ami árban a fatüzelésű és a megújuló energiát felhasználó ingatlanok között helyezkedik el.

Fatüzelésű használt családi házat lehet a legolcsóbban venni a piacon, derült ki az Otthon Centrum 2019-es évet összegző elemzéséből, amely azt vizsgálta, hogy a különböző fűtéstípusok milyen hatással vannak az egymástól eltérő ingatlantípusok áraira. Országos átlagban egy fával fűtött családi ház átlagos négyzetméterára 2019-ben 126 ezer forint volt, míg a gáz cirkó fűtéssel szerelt ingatlan 263 ezerért, a megújuló energiát felhasználó pedig 438 ezer forintért kelt el.

A hazai lakásárak alakulásával kiemelten foglalkozunk a március 18-i Lakás 2020 Konferencián.

„Az átlagárak közötti eltérést a fűtésrendszeren kívül több tényező is jelentősen befolyásolja. A nagy különbséghez hozzájárul, hogy a városokban a gáz az általános fűtési mód, a kis településeken pedig, ahol eleve alacsonyabbak a négyzetméterárak, fával fűtik a családi házak többségét” – árnyalta a képet Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum vezető elemzője. A legfrissebb adatok megerősítették a korábban ismert trendet, miszerint a fűtés típusa jelentősen befolyásolja az ingatlan értékét. Egy megújuló energiát használó otthon és egy hagyományos cirkó fűtéses ingatlan között árban kétszeres különbség is lehet, míg egy cirkó fűtéses otthon és egy hagyományos fa tüzelésű között közel háromszoros a különbség.

Soóki-Tóth Gábor
Otthon Centrum, elemzési vezető
Soóki-Tóth Gábor 1993-ban végzett okleveles építészmérnökként a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1999-ben a Nottingham Trent Egyetemen M.Sc in Real Estate fokozatot szerzett. A BME Városépítés tanszékén k
Tovább
Soóki-Tóth Gábor 1993-ban végzett okleveles építészmérnökként a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1999-ben a Nottingham Trent Egyetemen M.Sc in Real Estate fokozatot szerzett. A BME Városépítés tanszékén k Tovább

A cég értékesítései alapján a téglalakások esetében a fűtéstípus szerint a legmagasabb átlagos négyzetméteráron 743 ezer forintért a központi fűtéses lakások cseréltek gazdát. A megújuló energiával fűtött társasházi téglalakások négyzetmétere ennél valamivel olcsóbb volt (726 ezer forint), míg ebben az ingatlantípusban a gáz cirkó (557 ezer forint) és gázkonvektor (430 ezer forint) volt a sorrend.

Paneleknél a központi fűtésű lakások a legdrágábbak, (389 ezer forint) amit leginkább az egyedi mérőórával rendelkező távfűtéses lakások tudtak megközelíteni (379 ezer forint), míg az egyedi mérőórával nem rendelkező távfűtéses otthonok (346 ezer forint) ennél 9,5%-kal olcsóbbnak bizonyultak. Ebben a kategóriában kevésbé népszerűek gáz cirkó fűtésű (330 ezer forint), és a gázkonvektoros lakások, (349 ezer forint), amelyek olcsóbbnak bizonyultak a központi és távfűtéses lakásoknál.

lakaskiall
Részletekért kattints ide!
A Lakáskiállítás részeként március 28-án kerül sor a Lakás Klub 2020 ingyenes rendezvényre, ahol szakértők segítségével járjuk körül a legfontosabb lakáspiaci kérdéseket.

„Nagyon sokat számít a ház vagy társasház külső szigetelése, a korszerű nyílászárók megléte, amelyek a hatékony fűtés elengedhetetlen feltételei. Az ingatlanok értékét a fűtési rendszer milyensége mellett az energiahatékonyság mértéke is befolyásolja” – hangsúlyozta Soóki-Tóth Gábor. Az energiahatékonyság fontossága a legkönnyebben a panellakások esetében forintosítható. Az egyedi mérőórával felszerelt és a panelprogram során szigetelt lakások mindenhol magasabb áron keltek el a korszerűsítést nélkülöző ingatlanokhoz képest. A különbség jelentős, az egyedi mérőórával szerelt távfűtéses panellakások átlagosan 9,5 százalékkal drágábbak voltak.

Az új építésű lakások átlagos négyzetméterárai között viszont kétszeres különbség alakult ki: a legdrágább a házközponti fűtéssel szerelt ingatlanok 821 ezer forint /négyzetméter árral, míg a megújuló energiát használó fűtési rendszerrel szerelt új építésű ingatlanok 718 ezer forint /négyzetméter áron találhatók a piacon. Az új építésű ingatlanok esetében középkategóriát a cirkóval működő otthonok négyzetméterára (440 ezer forint) jelenti.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Waterfront City

Waterfront City

1033 Budapest, Folyamőr utca 3.
269 db lakás
30 – 126 m2 alapterület
25.2 – 209.9 M Ft
Átadás:
2021 Q4

Ajánlatot kérek

„A korszerű fűtéssel szerelt lakások könnyebben értékesíthetők, de ezek ára is magasabb, különösen a felső kategóriában. Ugyanakkor egyes esetekben kifejezetten előny, ha az ingatlan felújítás előtt áll, mert így az új tulajdonos a saját elképzelései szerint alakíthatja át. Vagyis a fűtéskorszerűsítés árát nem lehet automatikusan érvényesíteni az eladás során” – állapította meg az elemzési vezető.

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Sokan pengeélen táncolnak a Balatonnál, veszélybe kerülhetnek a kisüzletek