építőipar 2020 barta zsombor
Ingatlan

El kell felejteni a spekulatív fejlesztéseket

Portfolio
Stagnálást, de a hatékony munka előretörését várja a legtöbb ingatlanfejlesztő és építőipari tervező és kivitelező cég 2020-ra. Az azt követő két-három év viszont teljesen bizonytalan – derült ki a Portfolio által rendezett Építőipar 2020 konferencia panel beszélgetésén.

Jóslatra kérte a szakembereket a moderátor Barta Zsombor MRICS, a HuGBC (Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete) elnöke. A válaszokból egyértelmű lett, hogy a kétharmad szerint véget ért a felívelő szakasz, ugyanakkor teret nyerhet a hatékonyság, ha eleget költenek ennek növelésére a cégek. Ez volt a felütés az Építőipar 2020 konferencia szakmai beszélgetésén.

Barta Zsombor
HuGBC (Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete), elnök
Barta Zsombor a Tomlin Kft. fenntarthatósági igazgatója, emellett BREEAM minősítő és AP és a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének Elnöke. Zsombor az RICS tagja és az épített környezet fen
Tovább
Barta Zsombor a Tomlin Kft. fenntarthatósági igazgatója, emellett BREEAM minősítő és AP és a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének Elnöke. Zsombor az RICS tagja és az épített környezet fen Tovább

Tatár Tibor MRICS, a Futureal vezérigazgatója szerint a lakáspiac a falnak rohan, az ipari beruházások is belassulnak. Sokkal érdekesebb, hogy 2021-2022-ben mi lesz, de ezt még nem lehet látni. Óvatosabban kell haladni, a tervezésre, előkészítésre sokkal több pénzt és időt kell szánni.

Tatár Tibor
Futureal, vezérigazgató
Tatár Tibor a Futureal Development Zrt. vezérigazgatója, 2005 óta irányítja a Magyarországon és Romániában megvalósított kereskedelmi és városrehabilitációs projektek fejlesztési tevékenységeit. Tatár
Tovább
Tatár Tibor a Futureal Development Zrt. vezérigazgatója, 2005 óta irányítja a Magyarországon és Romániában megvalósított kereskedelmi és városrehabilitációs projektek fejlesztési tevékenységeit. Tatár Tovább

Schőmer Norbert MRICS, irodafejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettes, WING Zrt. azt mondta, hogy nem véletlenül kerültek meggyőző többségbe a stagnálást várók. Úgy látja, hogy  az irodapiac egészséges jeleket mutat, de a lakás szegmens visszaesik, a hotelpiac  szárnyal, sok potenciál van benne, viszont a kiskereskedelmi ingatlanok piaca gyenge lábakon áll, nem várható áttörés.

Schőmer Norbert
Wing Zrt., irodafejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettes
 Tovább

Vágó László, Construction Director, CTP Management Hungary Kft. vezetője ugyanakkor optimista hangot ütött meg. A négy éve a magyar piacra lépett vállalat itthon és a közvetlen térségben is igen felpörgette a tevékenységét, sok a folytatódó projekt, nem lát visszaesést a közel jövőre.

Vágó László
CTP Management Hungary Kft., Construction Director
I am László Vágó, joined CTP July 2018 as a Construction Director. I graduated from the faculty of Architect  at Budapest University of Technology and Economics. Within 18 years of professio
Tovább
I am László Vágó, joined CTP July 2018 as a Construction Director. I graduated from the faculty of Architect  at Budapest University of Technology and Economics. Within 18 years of professio Tovább

A panelben ülő Dr. Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója hasonló gondokról beszélt. Kiemelte, hogy ésszerűbb irányba tart a lendület 2021 végéig, építőipari kapacitásokat felvesznek a kulturális beruházások, az állam aktvitása megmarad a magasépítésben, de 2022-re már nem látnak ennyire határozottan előre.

Gyorgyevics Benedek
Városliget Zrt., vezérigazgató
 Tovább

Akkor költjük el jól a közpénzt, ha egy forintnyi közpénz legalább három forintnyi piaci beruházást indukál” – mondta Gyorgyevics Benedek.

Fontosnak nevezte, hogy javuljon az állam, az önkormányzatok és a magáncégek együttműködése a középületek építésénél. Szerinte az állami oldalon is jobb a felkészültség, ugyanazok a problémák is, itt is vannak csomagok a megrendelésekben, fontos a fenntarthatóság is, hiszen itt  más típusú a megtérülés a piaci projektekhez képest.

IMG_5345

Külön téma volt a beszélgetésben az újdonságok megjelenése és azok hatása a beruházói-fejlesztői gondolkodásra. Konkrétan az előregyártás pozitív hatásáról szóltak többen is. Tatár Tibor például azt mondta: nem a klasszikus panelek kora jön el, de különféle válfajok fölfejlődnek ezen a területen.

A fejlesztők rá vannak kényszerítve, hogy sokkal rövidebb idő alatt építsenek meg projekteket.

Az irodabérlők nem gondolkoznak 5-6 évre előre, ezért a fejlesztőknek igazodni kell ehhez, gyorsabb válaszokat kell adni. Elismerte, hogy az előregyártás drágább, de nagy előkészítést igényel. Szerinte nincs más út, át kell állni erre. Az előregyártás a minőség javulásával is együtt jár, az elmúlt 3-4 évben rendkívül mélyre ment a minőség, ez elfogadhatatlan - fogalmazott.

Schömer Norbert ehhez hozzáfűzte: elemes homlokzatot építtetnek sok helyütt, de ez drágább, viszont bekalkulálható és hatékonyabb munkát eredményez. „Meg kell figyelni, hogy mi van kidobva a sittes konténerben, ez pontosan megmutatja, hogy mennyire jó a tervezés és kivitelezés kapcsolata. Ezt mindenkinek figyelnie kell, mielőtt kivitelezőt választ.” – mondta.

Az üzemeltetés és az irodapiac legújabb trendjeiről csak itt, az év legfontosabb ide vágó szakmai rendezvényén értesülhetsz. Ne hagyd ki, jelentkezz MOST!

Hogyan lehet teljesíteni a minőség-határidő- költségkeret hármasát? – hangzott a kérdés azt tudakolva hogy a panel tagjai ezt hogyan élik meg. Vágó László meglepő dolgot mondott: folyamatos árcsökkenést tudnak elérni a kivitelezésben, ez kivételes. Mi ennek az oka? Saját kivitelezői csapatot tudtak felépíteni, szembe akartak menni a hazai folyamatokkal. Elmondta még, hogy külföldről fogják behozni az előregyártott elemeket. De elismerte, hogy nagy kihívás e hármas elérése. Több idő kell az előkészítésre: a telekválasztás, a kiviteli tervek és a logisztika fejlesztése is fontos.

Schömer Norbert szerint az elmúlt 4-5 évben a generálkivitelezők egy része kiárazódott az irodapiacról. A WING átrendezte saját csapatát a kockázatcsökkentés jegyében. Volt példa, hogy a kiviteli tervet odaadták a külső generálkivitelezőnek és átvették a kész épületet. Később csomagokat képeztek és megversenyeztették a szereplőket (mélyépítés, magasépítés, gépészet, belsőépítészet). „ Úgy is lehet, hogy saját kockázatra egy megbízható mélyépítővel elkezdjük az építkezést és a magasépítéstől fogva adjuk ki a projektet egy generálnak.” – fűzte hozzá.

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
olasz kisváros