Siófok felülről
Ingatlan

Koronavírus: Siófok most nem kér a nyaralók tulajdonosaiból

Most ne jöjjenek Siófokra az üdülőingatlanok tulajdonosai - kérte csütörtökön nyomatékkal a polgármester, aki - a képviselőtársaival együtt - más vonzerőt is akar a városnak, mint a turizmus. Az önkormányzat nem régen ipari parki projektet idított, amitől azt várja, hogy sikerül fiatalokat megnyerni informatikai és mechatronikai szakmákhoz.

Drámai hangú felhívást intézett a több ezer nyaralóingatlan tulajdonosához Lengyel Róbert siófoki polgármester. Az önkormányzat honlapján ez fogadja az olvasókat: "Tisztelettel kérem a Siófokon nyaralóval rendelkező ingatlantulajdonosokat, hogy mérlegelve a veszélyhelyzetet, felelősségteljes állampolgári magatartást tanúsítva ne utazzanak ide, és ne költözzenek siófoki nyaralóikba, hanem maradjanak lakhelyükön! Ezzel csökkentik annak esélyét, hogy nem tudván, fertőzöttek, új gócpontok kialakulását hozzák létre a meglévők mellett. Járványveszély idején távolmaradásukkal tudják leginkább redukálni saját maguk és a helyiek veszélyeztetettségét! Kérem Önöket, hogy jelen helyzetben szíveskedjenek otthon maradni. Ezt most minél inkább betartják, annál előbb élvezhetik újra a vendégszeretetünket itt, Siófokon."

Nem elég, hogy ilyen fertőzésveszélytől tart a város vezetése, azt sem szeretné, ha megmaradna a településre ragadt bélyeg, miszerint ez a buliturizmus egyik fővárosa. Nehéz lesz ezt levakarni és az is biztos, hogy az idegenforgalmi bevételekről nem mondhat le a város.

Szeretné azonban a minőség felé terelni a keresletet, a maga erejéből több száz millió forintos fejlesztéseket végez ennek érdekében, de még mindig küzd azzal, hogy a vasúton túli területekre nem sok figyelem és pénz jutott az elmúlt években. Az elmúlt években eleve nem sokat lehetett látni abból, hogy a turizmuson kívül másra is összpontosítana a városvezetés. A megközelítés azonban változott, most nagyot álmodtak és a városüzemeltetés javítása mellett egy új vonzerőt gründolnak.

Jelentősebb ingatlanfejlesztések Siófokon      
szektor név   cég tervezett átadás
Kisfaludy program nyertesei Beach Hotel felújítása 214 M Ft Beachhotel Kft. n.a.
  Hotel Azúr Prémium  470 M Ft Hotel Azúr Szállodaipari Kft. n.a.
  Villa Annie panzió építése 155 M Ft Synbister Bt. n.a.
ipari ingatlanok Siófok-Kiliti Ipari Park 1,5 Mrd Ft Siófoki önkormányzat 2022
hotelberuházások Fresh Hotel, 4* 70 szoba n.a. 2017
  Palace Garden Hotel 4* 23 szoba n.a. 2020q4
lakásberuházások Panoráma Part 148 lakás Struktúra Zrt. 2018q1
  Ady liget lakópark 12 lakás BGB. Investment Kft. 2019q3
  SunSet Lakópark 59 lakás Sunset Kft. 2019
  Silverbeach Residences 55 lakás SK Invest Hungary Kft. 2020q2
  Villa Bauhaus 23 lakás PVV-Invest Kft. 2020q2
  Liget Ház 10 lakás SwissReal Ingatlanfejlesztő Kft. 2020q2
  Coral Homes 65 lakás Port Holding Kft. 2021q2
forrás: Portfolio-gyűjtés        

A pár hónapja hivatalban lévő dr. Nagy Gábor alpolgármester egyértelművé tette a Portfolionak nyilatkozva: miközben továbbra is fontosak a turizmusból származó bevételek, a város szeretne több lábra állni, s ezért nagy erőket összpontosít a Siófok-Kiliti repülőtérhez közeli ipari park létrehozására.

Tavaly az év elején kapott először szélesebb nyilvánosságot, hogy a városfejlesztésben kiemelt szerephez szeretnék juttatni a létesítményt. Az alpolgármester most azt mondta: néhány hete 2020-ra és 2021-re évi bruttó 763 millió forintot különítettek el arra, hogy teljesen elkészülhessen az alap infrastruktúra. Kiépítik a gáz, víz, csatorna, út, elektromos vezetékrendszert, valamint az energetikai, a távközlési és a kommunikációs hálózatot, s a közlekedőfelületeket. A termelő és szolgáltató tevékenységekhez kapcsolódóan új kétegységes csarnoképületet emelnek.

Három éve 575 millió forintos támogatást nyertek a projekthez, de időközben kiderült, hogy a tervezési és kivitelezési költségek – részben az ipari parkot és a repülőtéri kihajtót összekötő körforgalom kialakítása miatt – megnőttek. Az eredetileg tervezett idei átadás várhatóan 2022-re csúszik, s közben igyekeznek tárgyalni a lehetséges betelepülő vállalkozásokkal.

Százmilliók a turizmusra

A tervek szerint a siófoki önkormányzat idén saját erőből megújítja a hajóállomás melletti Rózsakertet, erre 82 millió forintot költenek. Az Arany- és Ezüstparton fejlesztik a sétányt, az infrastruktúrát és megújítják a zöldfelületet, a 218 millió forint értékű munkákat külső forrásból finanszírozzák, a projektet ugyanis a Balaton Fejlesztési Tanács és az EU is támogatja. Emellett, a turizmust érintően szökőkút rekonstrukció, fitneszpálya, parkoló, közvilágítás, pergola, járdafelújítás szerepel még a beruházások, fejlesztések palettáján, közel 80 millió forintért. Természetesen a koronavírus okozta járvány felülírja ezeket a terveket, biztosra vehető, hogy módosítani kell rajtuk.

Nagy Gábor szerint kívánatos, hogy olyan funkciók települjenek az ipari parkba, amelyek valós keresletet elégítenek ki. Példának említette, hogy a normál időszakban (tehát nem a járvány ideje alatt - a szerk.) működő városi szállodák nagy mennyiségben mosatnak, s ehhez most még sok energia kell. A parkban egy hulladékok felhasználásával működő, nulla kibocsátású erőművet szeretnének üzemeltetni. Az olcsó áramtermelés miatt jelentősen csökkenne egy ipari mosoda áramszámlája, s így közvetve a hotelcégek is jól járhatnak. Mezőgazdasághoz kapcsolódó vállalkozások (zöldség-gyümölcsszállítók, hűtőkonténeres cégek) szintén profitálhatnak a melegvíz kapacitásból és az olcsó energiából.

A legújabb városfejlesztési trendekről csak itt értesülhetsz. Ne hagyd ki, jelentkezz MOST!

Szintén nagy reményeket fűzött ahhoz, hogy a parkban szakképzési centrum is működne. Főleg informatikai és mechatronikai tudást szerezhetnének a fiatalok. Később az e-közlekedés elterjesztésének egyik bázisa is betelepülhetne, például regionális szerepet betöltő buszgarázs, szerviz és töltőállomás létesülhetne.

Az alpolgármester arról tájékoztatott még, hogy dolgoznak a hosszútávra szóló településfejlesztési stratégia aktualizálásán. Jó pár éve fogadták el a programot, de az elmúlt néhány évben gyökeresen megváltoztak a gazdasági körülmények, leginkább a kivitelezési költségek durva emelkedése és egyes beruházások elhibázott előkészítése késztette arra az önkormányzatot, hogy átgondolja az ütemezést és a programpontok sorrendjét. (Nyilvánvaló, hogy a járvány miatti gazdasági visszaesés erre a stratégiára is erős hatással lesz.)

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
park22 üzleti park

park22 üzleti park

1223 Budapest, Növény utca 7.
Kiadó terület: 18390 m2
Bérleti díj: 5 – 5.5 EUR
Átadás:
2020 Q4

Ajánlatot kérek

Az önkormányzat február utolsó hétköznapján elfogadta az idei, 10 milliárd forintos költségvetést. A testület emelte az építményadót a Balaton-parti sávban, új adónem az óriásplakátadó, iparűzési adóból is 200 milliós többletet vár a város - olvastuk az önkormányzat honlapján. A városban ugyanakkor egyre többen adják vissza a magánszállás-engedélyüket az elektronikus adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése miatt, s emiatt legalább 10 millió forintos adóbevétel-kieséssel számolhat a város. További, jelentős kiesés természetesen a járvány miatti szállodabezárások nyomán lesz.

címlapkép forrása: Getty Images

koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
lakásárak_ingatlan_ingatlanpiac_koronavírus_albérlet